понеделник, 20 юни 2016 г.

Торта с маскарпоне и крем кафе


Заговорихме се по съседски за торта с кафе. Ама не просто за торта към чашката кафе, а торта с аромат и вкус на кафе. И понеже нямаше торта си карахме приказката само на кафе. Но нали знаете как свършват хубавите приказки?





Ето и продуктите:
Продукти за блатовете:

  • 2 яйца
  • 1 ч.ч. захар
  • 1 ч.ч. олио
  • 1 ч.ч. прясно мляко
  • 1/2 ч.ч. кафе еспресо (може и разтворено нес кафе)
  • 2 ч.ч. брашно
  • 2 с.л. какао
  • 10 г бакпулвер
  • щипка сол
  • 1/2 ч.ч. едро счукани орехи
Продукти за сиропа:
  • 4 с.л. захар
  • 6 с.л. вода
  • 20 г черен шоколад
  • 3 с.л. кафе еспресо
  • 1 с.л. коняк
Продукти за крема с маскарпоне:
  • 150 г маскарпоне
  • 100 г заквасена сметана
  • 2 жълтъка (3, ако яйцата са малки)
  • 40 мл вода (за жълтъците)
  • 3 с.л. захар (за жълтъците)
  • 150 г захар 
  • 60 мл вода
  • 2 белтъка
  • щипка сол
  • 1/4 ч.л. лимонена киселина (лимонтузу)
  • 10 г желатин + 40 мл вода за накисването му
  • аромат ванилия (есенция (1 ч.л.) или на прах (3 пак.))

Продукти за крема с кафе:
  • 500 мл прясно мляко
  • 6 с.л. захар
  • 1 пакет нишесте ванилия (за 500 мл мляко)
  • 100 мл течна сметана (сладкарска)
  • 1 ч.л. разтворимо кафе
  • 2 капки есенция кафе (по желание)
  • 10 г желатин + 40 мл вода за накисването му



Първо приготвяме блатовете:

  • Разбиваме яйцето с олиото и захарта.
  • Добавяме прясното мляко и кафето.
  • Наръсваме пресятото брашно заедно с какаото, бакпулвера и солта.
  • Разбъркваме до еднородна смес.
  • Загряваме фурната на 200 (С) градуса
  • Във форма с диаметър 25 см слагаме хартия за печене и наръсваме половината от счуканите орехи.
  • Отгоре изливаме половината от сместа за блатовете.
  • Печем до суха клечка. Внимателно освобождаваме блата от формата и оставяме да изстине.
  • По същия начин изпичаме и останалата половина от тестото.

След това сиропа, с който ще напоим блатовете:
  • Кипваме на котлона захарта, водата и шоколада. Разбъркваме и изчакваме захарта да се разтвори.
  • Махаме от котлона и добавяме кафето и коняка. Оставяме да се охлади.

Първо изчакваме да изстинат блатовете и тогава започваме крема с маскарпоне:

  • Слагаме в купа маскарпонето и заквасената сметана. Разбиваме.
  • В метален съд с двойно дъно слагаме жълтъците и захарта. Разбиваме ги.
  • Наливаме 40 мл вода при жълтъците и слагаме сместа на не много силен котлон.
  • Варим до леко сгъстяване, като бъркаме непрекъснато и отстраняваме от котлона малко преди да кипне (сместа достига около 80 - 85 градуса С).
  • Оставяме жълтъчния крем да изстине.
  • Заливаме желатина с 40 мл студена вода и оставяме да набъбне.
  • Белтъците разбиваме на пухкав сняг със солта и лимонената киселина.
  • От 150 г захар и 60 мл вода сваряваме гъст сироп (капка пусната в студена вода стои на топче).
  • Горещия сироп наливаме на тънка струйка при белтъците като разбиваме непрекъснато с миксер. След като се добавили сиропа продължаваме да разбиваме до гъста лъскава смес.
  • Желатина разтваряме на водна баня.
  • Към разбитите маскарпоне и сметана добавяме първо изстиналия жълтъчен крем.
  • След това добавяме белтъците и бъркаме с лопатка до тяхното пълно поемане.
  • Ароматизираме с ванилия и добавяме разтворения желатин.

Сглобяване на тортата на този етап:

  • Поставяме един блат във форма с падащи стени.
  • Навлажняваме го с половината от приготвения сироп.
  • Отгоре изливаме целия крем с маскарпоне, заглаждаме и прибираме в хладилника да стяга.
През това време приготвяме кремът с кафе:
  • В суха тенджерка слагаме 3 с.л. от захарта и карамелизираме до светъл карамел.
  • Върху карамелената захар наливаме внимателно 350 мл от млякото и оставяме да заври и да се стопи напълно карамелът.
  • Нишестето разтваряме с останалите 150 мл мляко.
  • Сипваме го в тенджерката с карамеленото мляко и варим до сгъстяване, като бъркаме непрекъснато, за  да не загори.
  • Сваляме кремът от котлона и добавяме разтворимото кафе.
  • Накисваме желатинът в 40 мл вода и изчакваме да набъбне. През това време разбъркваме крема от време на време.
  • След 10-ина минути слагаме набъбналия желатин директно в топлия крем и бъркаме.
  • Оставяме крема да изстине на стайна температура.
  • След това разбиваме сметаната и я добавяме към крема.

Изваждаме тортата от хладилника и продължаваме със сглобяването:
  • Половината от крема с кафе изливаме във формата за торта, върху крема с маскарпоне (той вече би трябвало да се е стегнал).
  • Поставяме другия блат, пак го навлажняваме с останалия сироп и отгоре изсипваме останалия крем с кафе.
  • Заглаждаме и връщаме тортата в хладилника.



На отрязано парче се вижда подредбата.


Тортата е с лек, приятен вкус. Ароматът на кафе е загатнат едва, не е натрапчив. В ползва на свежестта може да се сложи желиран плодов слой, мисля, че ще стане добре.
Заложих на декорация с шоколад, но времето е прекалено топло и бая се измъчих.





По същата рецепта направих и торта с огледална глазура. Оцветена в червено. Тортата е подарък от приятел за приятел и топлотата на червения цвят подкрепя и звучи по-близко до топлотата, която носи приятелството (такава беше мисълта ми при избор на цвят). Декорацията по първоначален замисъл трябваше да е различна, но топлото време тотално промени идеята.



Имаме си вече и торта с кафе, към чашката кафе :) Да ви е сладко!



3 коментара:

  1. Искам и аз на кафе с теб!:) Прекрасни са тортите, Снежи! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Снежи,
    прекрасна и много интересна торта.Изглежда великолепно, особено отрязаното парче.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Снежи, много, ама много са красиви и оригинални и двете торти!
    Аз не обичам вкуса на кафе, но без него ще е по мой вкус!
    Поздрави!
    Приятелството е велико нещо, а ти го умееш:))!

    ОтговорИзтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")