Заговорихме се по съседски за торта с кафе. Ама не просто за торта към чашката кафе, а торта с аромат и вкус на кафе. И понеже нямаше торта си карахме приказката само на кафе. Но нали знаете как свършват хубавите приказки?
Ето и продуктите:
Продукти за блатовете:
- 2 яйца
- 1 ч.ч. захар
- 1 ч.ч. олио
- 1 ч.ч. прясно мляко
- 1/2 ч.ч. кафе еспресо (може и разтворено нес кафе)
- 2 ч.ч. брашно
- 2 с.л. какао
- 10 г бакпулвер
- щипка сол
- 1/2 ч.ч. едро счукани орехи
Продукти за сиропа:
- 4 с.л. захар
- 6 с.л. вода
- 20 г черен шоколад
- 3 с.л. кафе еспресо
- 1 с.л. коняк
Продукти за крема с маскарпоне:
- 150 г маскарпоне
- 100 г заквасена сметана
- 2 жълтъка (3, ако яйцата са малки)
- 40 мл вода (за жълтъците)
- 3 с.л. захар (за жълтъците)
- 150 г захар
- 60 мл вода
- 2 белтъка
- щипка сол
- 1/4 ч.л. лимонена киселина (лимонтузу)
- 10 г желатин + 40 мл вода за накисването му
- аромат ванилия (есенция (1 ч.л.) или на прах (3 пак.))
Продукти за крема с кафе:
- 500 мл прясно мляко
- 6 с.л. захар
- 1 пакет нишесте ванилия (за 500 мл мляко)
- 100 мл течна сметана (сладкарска)
- 1 ч.л. разтворимо кафе
- 2 капки есенция кафе (по желание)
- 10 г желатин + 40 мл вода за накисването му
Първо приготвяме блатовете:
- Разбиваме яйцето с олиото и захарта.
- Добавяме прясното мляко и кафето.
- Наръсваме пресятото брашно заедно с какаото, бакпулвера и солта.
- Разбъркваме до еднородна смес.
- Загряваме фурната на 200 (С) градуса
- Във форма с диаметър 25 см слагаме хартия за печене и наръсваме половината от счуканите орехи.
- Отгоре изливаме половината от сместа за блатовете.
- Печем до суха клечка. Внимателно освобождаваме блата от формата и оставяме да изстине.
- По същия начин изпичаме и останалата половина от тестото.
След това сиропа, с който ще напоим блатовете:
- Кипваме на котлона захарта, водата и шоколада. Разбъркваме и изчакваме захарта да се разтвори.
- Махаме от котлона и добавяме кафето и коняка. Оставяме да се охлади.
Първо изчакваме да изстинат блатовете и тогава започваме крема с маскарпоне:
- Слагаме в купа маскарпонето и заквасената сметана. Разбиваме.
- В метален съд с двойно дъно слагаме жълтъците и захарта. Разбиваме ги.
- Наливаме 40 мл вода при жълтъците и слагаме сместа на не много силен котлон.
- Варим до леко сгъстяване, като бъркаме непрекъснато и отстраняваме от котлона малко преди да кипне (сместа достига около 80 - 85 градуса С).
- Оставяме жълтъчния крем да изстине.
- Заливаме желатина с 40 мл студена вода и оставяме да набъбне.
- Белтъците разбиваме на пухкав сняг със солта и лимонената киселина.
- От 150 г захар и 60 мл вода сваряваме гъст сироп (капка пусната в студена вода стои на топче).
- Горещия сироп наливаме на тънка струйка при белтъците като разбиваме непрекъснато с миксер. След като се добавили сиропа продължаваме да разбиваме до гъста лъскава смес.
- Желатина разтваряме на водна баня.
- Към разбитите маскарпоне и сметана добавяме първо изстиналия жълтъчен крем.
- След това добавяме белтъците и бъркаме с лопатка до тяхното пълно поемане.
- Ароматизираме с ванилия и добавяме разтворения желатин.
Сглобяване на тортата на този етап:
- Поставяме един блат във форма с падащи стени.
- Навлажняваме го с половината от приготвения сироп.
- Отгоре изливаме целия крем с маскарпоне, заглаждаме и прибираме в хладилника да стяга.
- В суха тенджерка слагаме 3 с.л. от захарта и карамелизираме до светъл карамел.
- Върху карамелената захар наливаме внимателно 350 мл от млякото и оставяме да заври и да се стопи напълно карамелът.
- Нишестето разтваряме с останалите 150 мл мляко.
- Сипваме го в тенджерката с карамеленото мляко и варим до сгъстяване, като бъркаме непрекъснато, за да не загори.
- Сваляме кремът от котлона и добавяме разтворимото кафе.
- Накисваме желатинът в 40 мл вода и изчакваме да набъбне. През това време разбъркваме крема от време на време.
- След 10-ина минути слагаме набъбналия желатин директно в топлия крем и бъркаме.
- Оставяме крема да изстине на стайна температура.
- След това разбиваме сметаната и я добавяме към крема.
Изваждаме тортата от хладилника и продължаваме със сглобяването:
- Половината от крема с кафе изливаме във формата за торта, върху крема с маскарпоне (той вече би трябвало да се е стегнал).
- Поставяме другия блат, пак го навлажняваме с останалия сироп и отгоре изсипваме останалия крем с кафе.
- Заглаждаме и връщаме тортата в хладилника.
На отрязано парче се вижда подредбата.
Тортата е с лек, приятен вкус. Ароматът на кафе е загатнат едва, не е натрапчив. В ползва на свежестта може да се сложи желиран плодов слой, мисля, че ще стане добре.
Заложих на декорация с шоколад, но времето е прекалено топло и бая се измъчих.
По същата рецепта направих и торта с огледална глазура. Оцветена в червено. Тортата е подарък от приятел за приятел и топлотата на червения цвят подкрепя и звучи по-близко до топлотата, която носи приятелството (такава беше мисълта ми при избор на цвят). Декорацията по първоначален замисъл трябваше да е различна, но топлото време тотално промени идеята.
Искам и аз на кафе с теб!:) Прекрасни са тортите, Снежи! Поздрави!
ОтговорИзтриванеСнежи,
ОтговорИзтриванепрекрасна и много интересна торта.Изглежда великолепно, особено отрязаното парче.
Поздрави !
Снежи, много, ама много са красиви и оригинални и двете торти!
ОтговорИзтриванеАз не обичам вкуса на кафе, но без него ще е по мой вкус!
Поздрави!
Приятелството е велико нещо, а ти го умееш:))!