петък, 30 октомври 2015 г.

Паниран карфиол


Или бухтички с карфиол - не мога да кажа, кое име определя по-точно рецептата, но и едното и другото заглавие са верни.


Продукти:

  • 400 г карфиол
  • 1 ч. л. сол
  • 1 ч. л. захар
  • 2 с.л. оцет
  • 1 л вода
За панировката:
  • 1 яйце
  • 1/2 ч.л. горчица
  • 150 г кисело мляко
  • 150 мл топла вода
  • 50 г сирене
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 150 - 160 г брашно
  • 1/2 ч.л. сол
  • олио за пържене
Тесто за панировка:
  • Сложете в купа сиренето и го намачкайте с вилица.
  • Добавете яйцето, горчицата, киселото мляко и топлата вода. Разбийте хубаво с вилица или телена бъркалка.
  • Сложете брашното, бакпулвера и солта. Разбъркайте до гладка смес.
  • Оставете тази смес да отлежи, докато подготвите карфиола.
Приготвяне:
  • Измийте и разчупете карфиола на розички. Още веднъж измийте розичките под течаща вода.
  • Сложете на котлона тенджера (не много голяма) и в нея налейте 1 л вода. 
  • Изчакайте да кипне водата и добавете солта, захарта и оцета.
  • След това сложете розичките карфиол и варете 5 минути (трябва да останат хрупкави).
  • Отстранете от котлона, отцедете и налейте студена вода. Отново отцедете.



  • Загрейте по-голямо количество олио в тиган с незалепващо покритие.
  • Потапяйте розичките карфиол в сместа за паниране и сложете да пържите в нагорещеното олио (ако олиото не ги покрива ще трябва да ги обръщате).




  • Готовите карфиолени бухти изваждайте на кухненска хартия (3 - 4 слоя) за да се отцедят от мазнината.
  • Сервирайте топли.



Подхожда им сос от кисело мляко (с или без майонеза) с чесън и копър. Също така сос бешамел със сирене и кашкавал.

6 коментара:

  1. А дали няма да са вкусни и печени? Изглеждат наистина като бухтички и са много апетитни! Хубава неделя, Снежи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сигурно ще са добри и печени, Бети, но не съм опитвала.
      Благодаря ти, хубав ден и на теб!

      Изтриване
  2. Обожавам паниран карфиол, а твоят е мнооого апетитен. Добре ме подсещаш, Снежи! Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Радост! И ние много обичаме и влязохме в сезон ;)
      Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  3. Снежи, и аз правих наскоро паниран карфиол, но това май са си направо бухтички...добре си ги кръстила! Страхотна вкусотия, обвита във пухкава вкусотия! Ммммм! Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Люска, хем паниран, ама като бухтичка стои от панировката. Различен е.
      Видях и твоя, с бирата - също разкошен.
      Поздрави и хубав ден, мила!

      Изтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")