четвъртък, 22 октомври 2015 г.

Ропотамско кюфте


Кюфтето, заедно с цялата му компания, е една не само вкусна, но и мощна, засищаща, леко люта, типична балканска порция удоволствие.
Рецептата взех от блога "Ухае на...", която още щом видях, започна да си прокарва място в челните позиции на набелязаните за проба рецепти.


Продукти за кюфтетата (за 7 порции):
(В оригиналната рецепта за 1 кюфте е предвидено 500 г кайма. Аз намалих на около 300 г )
  • 2 кг кайма смес
  • 2 големи глави кромид лук
  • 2 големи скилидки чесън 
  • 4 бр. сладки червени чушки (почистени от семките и дръжките)
  • 1 бр. люта червена чушка (по желание)
  • няколко стръка магданоз, смлян черен пипер и сол на вкус (внимавайте със солта, каймата може да е солена)
  • 80 - 100 г кашкавал


Продукти за питките (ползвах тази рецепта, но без мая) :
  • 300 г кисело мляко
  • 1/2 ч.л. сода бикарбонат
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1 яйце
  • 1 с.л. олио
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. захар
  • приблизително 2 ч.ч. брашно

За намазване на питките:
  • 80 г масло
  • 1 ч.л. шарена сол
  • 1/2 ч.л. сол (може да се пропусне)
  • 1 скилидка ситно нарязан чесън


Приготвяне:
Първо направете тестото за питките и го оставете да отлежи.
  • Сложете млякото, содата и бакпулвера в купа и разбъркайте. 
  • След като шупне добавете солта, захарта, олиото и яйцето. Разбийте с вилица.
  • Добавете брашното и оформете на топка (тестото трябва да е меко и дори малко да лепне на този етап, не добавяйте допълнително брашно).
  • Покрийте купата с тестото с фолио и оставете да престои, докато подготвите каймата.


За кюфтетата:
  • Сложете каймата в купа и добавете ситно нарязания кромид лук и чесън.
  • Сладките чушки, заедно с лютата накълцайте с робот (или нарежете на ситно и леко ги счукайте в хаванче) и ги добавете към каймата.
  • Добавете ситно нарязания магданоз, смлян черен пипер и сол.
  • Омесете хубаво каймата (поне 10 минути). След това завийте купата с фолио и приберете в хладилник за около един час.
  • Настържете кашкавала на едро ренде.
  • От готовата кайма вземете топка (колкото юмрук или около 150 - 160 г) и я оформете на голямо сплескано кюфте (с диаметър около 8-10 см).
  • Отгоре, в средата на кюфтето, сложете малко от настъргания кашкавал (12 - 15 г).
  • Вземете втора топка от каймата (пак около 150 - 160 г), разстелете и нея на сплескано кюфте и го сложете върху първото.
  • С помощта на фолио за свежо съхранение (сложете лист отдолу и отгоре) разточете двойното вече кюфте на питка (диаметър около 12 см). Загърнете хубаво с фолиото, оформете на правилен кръг и оставете настрани.
В блога "Ухае на..." е използван трик за оформяне на идеално кръгли кюфтета с помощта на ринг за торта. Възползвах се и аз от тази практична идея. Рецептата там е дадена стъпка по стъпка и много добре обяснена.

  • След като направите всички кюфтета по начина споменат по-горе и без да махате фолиото все още, ги сложете едно върху друго и натиснете отгоре с капак. Приберете в хладилник за 30 - 40 минути (и през това време изпечете питките).

За питките (пекох ги на тиган):
  • Загрейте на котлона тиган, с незалепващо покритие, леко намазан с мазнина (като за палачинки). Степента на мощност трябва да е средна (за да имат време да се изпекат, бе да прегарят).
  • Разтопете маслото, сложете шарената сол, обикновената сол и чесъна.
  • Откъсайте топка от тестото (с големината на яйце).
  • Ако тестото лепне, то поръсете брашно на плота и омесете, докато спре да лепне.
  • Разточете топката на кора, с дебелина 5 - 7 мм (диаметър около 18 - 20 см).
  • Сложете питката в тигана и печете до зачервяване. След това обърнете и от другата страна.
  • Готовата питка извадете и намажете веднага с чесновото масло.
  • Изпечете всички питки така.
  • След тях в тигана изпечете и кюфтетата (ако в тигана има паднало и загоряло брашно го забършете със салфетка или измийте и подсушете).
  • Степента на мощност оставих да е умерена.


Порциите оформих така:
В чинията поставих питка, намазах я с малко домашно, предварително овкусено кьопоолу.
Отгоре сложих ропотамското кюфте и една люта (по-скоро сладко-кисела и съвсем леко люта) чушка



8 коментара:

  1. Защо ли се вълнувам толкова много? Благодаря, Елти! Благодаря, че ми припомни колко вкусно е Ропотамското кюфте! Ще трябва днес да го приготвя! Благодаря, че отдели толкова много внимание на източника на рецептата! Нещо, което се случва много рядко в българското интернет простанство! БЛАГОДАРЯ! Поздрави и до нови срещи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за рецептата, Петя! Толкова ни хареса, че планувам в близките дни пак да го направя това чудесно ропотамско кюфте. Поздрави и от мен!

      Изтриване
  2. Много ми хареса това ропотамско кюфте, Снежи! Незнам как съм го пропуснала при Петя, но и от нейното бих си хапнала. :))
    Поздрави и цветна есен, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много е хубаво, Хрис. На скара ще е още по-вкусно, но нямах тази възможност. Препоръчвам го. Поздрави и от мен! Хубав ден!

      Изтриване
  3. Направо се замислих и аз за такова сочно и вкусно кюфте, Снежи, много апетитно си го представила! Поздрави. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не му мисли много, много, Гери :) Много е вкусно, наистина сочно, засищащо, чудно е просто. Поздрави и от мен! Хубав ден!

      Изтриване
  4. Merhabalar, çok leziz, çok iştah açan bir görüntüsü var. Ellerinize sağlık.

    Saygılar.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Наистина е много вкусно!
      Поздрави!

      Изтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")