понеделник, 5 октомври 2015 г.

Есенно трипче - ден първи и рецепта за хтипити


Захладня и лятото ни помаха за довиждане. Върза куфарите си с пшенични класове, напълни кошниците с едри, сочни плодове, събра птиченцата за компания, жиците натежаха. По тревичките сутрин все по-често се стичат сълзи, макар да знаят, че то пак ще се върне.
Ако можех бих консервирала лято, в буркани, в бидони, да има. Но не може, не и по този начин, по който желая. За това консервирам в албуми. Стегнахме саковете и потеглихме да изпращаме лятото.

Първа спирка - язовир Копринка. Язовирът под който се намира древният град Севтополис (още инфо на e-vestnik.bg)


Огледахме местата за настаняване и си избрахме комплекс Артемида.


Харесаха ми къщичките, предпочитам такива - малки, спретнати, уютни. Красиви са както отвън, така и отвътре. Имат индивидуална пергола встрани и повече стоях там, отколкото в самата къща.


Посрещнаха ни любезно, момичето на рецепцията беше усмихнато и учтиво. Вечерта обаче един мъж изтри любезността със замах:
"На вас казаха ли ви, че басейнът не се използва вечер?" - пита въпросният господин и то към 7:30 вечерта (не посред нощ).
"Не" - отговаряме. (Казаха ни, че водата е хладна и наистина, на мен ми беше дори студена, но за мъжката компания се стори добра.)
"Е, казвам ви!" - беше отговорът.
Що за любезност е това? Няма "добър вечер", няма дори една думичка, която се изисква по протокол за любезно обслужване. "Казаха ли ви... е, казвам ви". Много се дразня от такъв манталитет.
Много по-лесно е да смъмриш туристите и те да не ползват екстрите. Спестяваш си някои разходи.
И както си бях зачела книжка под звездите, така ми се прииска да лягам, да идва по-скоро утре и да бягам. Язък за красотата.Сутринта беше свежа и ухаеща на пътешествие.Приятно място за разходка е самата стена на язовира. Затворена за автомобили и използвана основно от туристи, жадни за гледки.За из път направих нещо от гръцката кухня - хтипити или пастет от сирене със зехтин. Рецептата е лесна и с много приятен вкус.

Хтипити


 • 1 и 1/2 ч.ч. настъргано сирене (фета или друго по-слабо солено)
 • 1/2 ч.ч. гъсто кисело мляко
 • 1/4 ч.ч. зехтин
 • по желание - люти чушки, орехи
 • Смесват се всички съставки. 
 • Ако обичате люто сложете няколко пресни или сухи люти чушки в сместа.
Чудесно е с препечена филийка и домат.


6 коментара:

 1. Ха! Миналата неделя бяхме там. Разминали сме се някъде по завоите, Снежи. :)
  Чудесно местенце е наистина, спокойно, красиво - снимките ти го доказват. Жалко само за разваленото настроение, но то ако няма един луд около нас да се изцепи, няма да е истина.
  Топла, красива и щастлива есен ти желая!
  Прегръдка!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Все си мисля, че някъде, някога ще се засечем с виртуален приятел (без уговорка). И се питам дали ще позная човека от раз. С теб, Ирме, за малко (2 - 3 дена разлика) сме щели да осъществим такава среща.
   Хубав ден, ти желая! Изцепките ги забравяме или свикваме, такава е реалността.
   Прегръдки!

   Изтриване
 2. Ох, че хубаво сте изпратили лятото, Снежи! Много красиви и кокетни къщички!
  С пожелание за прекрасна и слънчева есен!

  ОтговорИзтриване
 3. Приятно изживяване и красиви снимки, Снежи!

  ОтговорИзтриване
 4. Снежи,
  преди известно време ходихме да пеем няколко песни на този язовир Копринка.Имаше там някакъв фестивал.Спомням си тези къщички, много са красиви отвън.Но нали знаеш, ние нямаме затова много туристи в България - нито обслужването, нито условията са на достатъчно добро световно ниво.А България може и трябва да печели от туризъм.Все още не сме осъзнали факта,че един турист е нашата реклама по цял свят.А и все още някои хора не могат да разберат, или не искат да разберат ,че частният бизнес значи да привличаш, а не да отблъскваш клиенти.Развалят ти настроението.Поне природата ни е хубава и тя ни носи положителни емоции.
  Поздрави !

  ОтговорИзтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")