понеделник, 21 септември 2015 г.

Гарниран пататник



Тази рецепта е по мотиви от италианската кухня, но с родопско вдъхновение. Хрумна ми като идея в момента, в който направих бърз обзор на наличните продукти, с питанката "какво да сготвя за вечеря" (ама без да припкам до магазина). На домашните я сервирах с името родопска пица (нали пица никой не отказва, та си спестих няколко въпроса на този етап). Знаех, че изненадата ще изскочи с първата хапка :) Затаете дъх...

Продукти за картофения блат тип пататник:

  • 3 големи картофа
  • 1 голяма глава кромид лук
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. смлян черен пипер
  • 6 с.л. олио (или зехтин) за сместа + 2 с.л. на намазване
  • 1 с.л майонеза
  • 1 скилидка чесън

Продукти за гарниране:

  • 500 г пресни гъби печурки
  • 1 с.л. соев сос Kikkoman
  • щедра щипка смлян черен пипер
  • щипка сол
  • 2 - 3 с.л. олио
  • 2 - 3 домата
  • 100 г сирене гауда 
  • 1 скилидка чесън
Приготвяне на блата:

  • Обелваме, измиваме и настъргваме картофите на едро ренде.
  • Лука нарязваме на едро и слагаме при картофите.
  • Посоляваме, наръсваме смлян черен пипер и добавяме олиото.
  • Разбъркваме хубаво.
  • В тава (диаметър 28 см) слагаме хартия за печене. Намазваме я с малко олио.
  • Включваме фурната на 240 (С) градуса (горно и долно нагряване).
  • Изсипваме картофената смес в тавата и заглаждаме с лъжица.
  • Отгоре поливаме с 1 с.л. олио (картофите в тази рецепта обичат повечко мазнина)



  • Печем пататника на долна скара, до получаване на апетитна запържено-запечена коричка от долу.
  • През това време запържваме гъбите в 2 - 3 с.л. силно нагрято олио, колкото да сменят цвета си. 
  • Слагаме соевия сос и наръсваме гъбите със смлян черен пипер.
  • Изваждаме патаника от фурната (не я изключвайте все още).
  • След това с помощта на хартията обръщаме, така, че запечената коричка да ни дойде отгоре.
  • Намазваме с 1 с.л. майонеза и поръсваме със ситно нарязан чесън.





  • Разпределяме гъбите върху картофения блат. (Ако има малко сос при гъбите и него също го изсипете върху картофите. Но само, ако е малко.)




  • Върху гъбите слагаме нарязани парчета гауда (около 20 - 30 г).
  • След това подреждаме доматите, нарязани на кръгчета. Посоляваме ги съвсем оскъдно и наръсваме със ситно нарязан чесън.
  • Отгоре разпределяме листа гауда (70 - 80 г).




  • Връщаме гарнирания пататник във фурната и запичаме отново до поруменяване на кашкавала.




  • Сервираме гарнирания пататник топъл.

Получават се 4 парчета, засищаща родопска пица. Да ви е сладко!


6 коментара:

  1. Хи-хи - интернационална пица:)
    Идеята е чудна за бърза вечеря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нестандартна, но много вкусна се получи и наистина беше бърза. Благодаря ти, Веси!

      Изтриване
  2. Снежи,
    прекрасна идея за бързо и вкусно ястие.Чудесни снимки и представяне на този гарниран родопски специалитет.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Е, Снежи! Пататник много обичам, ама такъв разкош въобще не съм виждала! Бъди съсвем сигурна, че записвам предложението ти и ще го опитаме съвсем-съвсем скоро :)
    Хубав есенен ден! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Албенче! Щом обичаш пататник и това ще ти се услади.
      Поздрави и хубав ден!

      Изтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")