Тази рецепта е по мотиви от италианската кухня, но с родопско вдъхновение. Хрумна ми като идея в момента, в който направих бърз обзор на наличните продукти, с питанката "какво да сготвя за вечеря" (ама без да припкам до магазина). На домашните я сервирах с името родопска пица (нали пица никой не отказва, та си спестих няколко въпроса на този етап). Знаех, че изненадата ще изскочи с първата хапка :) Затаете дъх...
Продукти за картофения блат тип пататник:
- 3 големи картофа
- 1 голяма глава кромид лук
- 1/2 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. смлян черен пипер
- 6 с.л. олио (или зехтин) за сместа + 2 с.л. на намазване
- 1 с.л майонеза
- 1 скилидка чесън
Продукти за гарниране:
- 500 г пресни гъби печурки
- 1 с.л. соев сос Kikkoman
- щедра щипка смлян черен пипер
- щипка сол
- 2 - 3 с.л. олио
- 2 - 3 домата
- 100 г сирене гауда
- 1 скилидка чесън
Приготвяне на блата:
- Обелваме, измиваме и настъргваме картофите на едро ренде.
- Лука нарязваме на едро и слагаме при картофите.
- Посоляваме, наръсваме смлян черен пипер и добавяме олиото.
- Разбъркваме хубаво.
- В тава (диаметър 28 см) слагаме хартия за печене. Намазваме я с малко олио.
- Включваме фурната на 240 (С) градуса (горно и долно нагряване).
- Изсипваме картофената смес в тавата и заглаждаме с лъжица.
- Отгоре поливаме с 1 с.л. олио (картофите в тази рецепта обичат повечко мазнина)
- Печем пататника на долна скара, до получаване на апетитна запържено-запечена коричка от долу.
- През това време запържваме гъбите в 2 - 3 с.л. силно нагрято олио, колкото да сменят цвета си.
- Слагаме соевия сос и наръсваме гъбите със смлян черен пипер.
- Изваждаме патаника от фурната (не я изключвайте все още).
- След това с помощта на хартията обръщаме, така, че запечената коричка да ни дойде отгоре.
- Намазваме с 1 с.л. майонеза и поръсваме със ситно нарязан чесън.
- Разпределяме гъбите върху картофения блат. (Ако има малко сос при гъбите и него също го изсипете върху картофите. Но само, ако е малко.)
- Върху гъбите слагаме нарязани парчета гауда (около 20 - 30 г).
- След това подреждаме доматите, нарязани на кръгчета. Посоляваме ги съвсем оскъдно и наръсваме със ситно нарязан чесън.
- Отгоре разпределяме листа гауда (70 - 80 г).
- Връщаме гарнирания пататник във фурната и запичаме отново до поруменяване на кашкавала.
- Сервираме гарнирания пататник топъл.
Получават се 4 парчета, засищаща родопска пица. Да ви е сладко!
Хи-хи - интернационална пица:)
ОтговорИзтриванеИдеята е чудна за бърза вечеря!
Нестандартна, но много вкусна се получи и наистина беше бърза. Благодаря ти, Веси!
ИзтриванеСнежи,
ОтговорИзтриванепрекрасна идея за бързо и вкусно ястие.Чудесни снимки и представяне на този гарниран родопски специалитет.
Поздрави !
Благодаря, Ели! Поздрави и от мен!
ИзтриванеЕ, Снежи! Пататник много обичам, ама такъв разкош въобще не съм виждала! Бъди съсвем сигурна, че записвам предложението ти и ще го опитаме съвсем-съвсем скоро :)
ОтговорИзтриванеХубав есенен ден! Поздрави!
Благодаря, Албенче! Щом обичаш пататник и това ще ти се услади.
ИзтриванеПоздрави и хубав ден!