събота, 19 септември 2015 г.

Торта Носталгия и тост за нейно величество любовта


"Помниш ли как мама превързваше ожуленото ти коляно?
А как татко те научи да караш колело?..."
М. Алгафари

Пораснахме, но помним... богата съм на хубави спомени! 
И още един неповторим и голям спомен грижливо сложих в сърцето си. 
Златна сватба! На моите родители! 
Тържеството трябваше да е изненада, но се получи малка пробойна. Може и за добре да е, че не знам на тази възраст как се отразяват изненадите.
Празнувахме в тесен семеен кръг - родители, деца и внуци. Върнах се години назад със старите шлагери, които мама и тате не бяха забравили. Видях ги щастливи и млади!
И както се казва в едно стихотворение на Румен Ченков
"Любовта - тази стара вълшебница,
за която са вдигани тостове,
ни обвързва с нишки копринени."
И така 50 години...
Копринените нишки са вече въжета конопени.

Да са ни живи и здрави, още толкова!


Не вярвам да ви изненадам, като кажа, че направих тортата. Намерих и едно златно шампанско, което се връзваше с повода. И едни златни шоколадови "кюлчета" опаковах на букет.



Тортата се казва "Носталгия". Случайно или не на тази рецепта се спрях за блатовете.

Торта "Носталгия"

Продукти за блатовете (При диаметър 15 см, излизат 7 - 8 блата и се получава торта с височина 20 см. Порции 20 бр.):
  • 250 г масло
  • 250 г захар
  • 4 яйца
  • 250 г брашно
  • 10 г бакпулвер
  • щипка сол
  • ванилия
  • 1 - 2 с.л. сок от червено цвекло
Продукти за крем 1:
  • 5 жълтъка
  • 20 с.л. захар
  • 800 мл прясно мляко
  • 1 или 2 пак. нишесте с аромат на ванилия за 1 л мляко (прочетете указанието на пакетчето)
  • 300 г заквасена сметана
  • 200 мл течна сладкарска сметана
Продукти за крем 2 и крем за измазване на тортата:
  • 5 белтъка
  • 200 г захар
  • сладко от зелени смокини
  • 120 г масло
  • 100 г бял шоколад
Тортата е със 7 блата (при мен 8, два от които много тънки и можем да ги броим за 1), белтъчен крем, варен крем и сладко от зелени смокини. Три от блатовете оцветих в нежен розов цвят с помощта на сок от червено цвекло. 

Исках да постигна както ретро визия, така и вкус. 


Приготвяне на блатовете:
Важно е всички продукти да са със стайна температура. Маслото трябва да е меко.

  • Разбиваме маслото със захарта.
  • Добавяме яйцата едно след друго, като след всяко разбиваме за кратко.
  • Слагаме пресятото брашно, солта, бакпулвера и ванилията.
  • Разбиваме колко да се обединят съставките (тестото става с гъстота на сметана). 
  • Отделяме 225 г от сместа и я оцветяваме със сока от цвеклото (ако искаме по-наситен цвят слагаме повечко сок, но тогава ще трябва да добавим и малко брашно).
  • Във форма, с диаметър 15 см, слагаме на дъното хартия за печене.
  • Загряваме фурната на 200 (С).
  • От бялото тесто изпичаме последователно 4 блата (от сместа сипваме и заглаждаме с лъжица), от оцветеното - 3 блата (ориентировъчно - за един блат слагаме около 75 г от тестото. Времето за печене е кратко, така, че наблюдавайте процеса).
  • Блатовете изваждаме заедно с хартията за печене и остававяме да се охладят.
Приготвяне на крем 1:
  • Сложете на котлона 600 мл от млякото с 10 с.л. захар. Включете котлона на средна степен.
  • Разтворете нишестето в 200 мл от млякото.
  • Разбийте жълтъците с останалите 10 с.л. захар.
  • Обединете жълтъците и сместа с нишестето.
  • Сипвайте от тази смес на тънка струйка към млякото и бъркайте в кръг.
  • Варете крема до кипване (става доста гъст, така, че работете на среден към слаб котлон. А най-добре да ползвате съд с двойно дъно).
  • Готовият крем отстранете от котлона и оставете да изстине, като периодично го разбивате с миксер. (Може да потопите съда с крема в друг съд, със студена вода).
  • Разбийте течната сладкарска сметана до крем с твърди върхове. Към нея добавете на етапи и заквасената сметана. 
  • Докато топлия крем изстива, оставете сметановия на стайна температура (да се затопли).
  • Щом се изравнят температурите им, започнете да ги обединявате.

Приготвяне на крем за измазване на тортата:
От него ще отделим една част, която ще играе ролята на крем 2 (той всъщност е нанесен на тънък слой, просто за цвят).
  • Разбиваме белтъците със захарта на водна баня до плътен снежен крем (тук трябва да внимавате - сместа хем трябва да се затопли, хем не трябва да се стига до сваряване на белтъците).
  • Една част от този крем (около 2/5) отделяме. Това е крем 2, с който ще намажем блатовете.
  • Към другата част (около 3/5) добавяме на малки порции мекото масло и разтопения шоколад. Работим с миксер. Това е кремът за измазване на цялата торта.

Подреждането на тортата става в ринг (използвах 2 един върху друг, заради голямата височина).

  • Слагаме един бял блат, намазваме с тънък слой белтъчен крем, след това редим нарязани зелени смокини от сладко, следва по-дебел слой от варения крем. След това розов блат, белтъчен крем, сладко от зелени смокини, варен крем. Пак бял блат и т.н.



Дълъг пост се получи, но ще сложа още няколко снимки:
  • На розите, които са от гъм пейст и кофти оцветени, особено тези в чисто старо злато. Листата са от дворната ми роза, чисто натурални.




  • Ретро-постер на комплекта



  • На златното шампанско - в близък и далечен план




  • На героите в тази публикация - главните и част от второстепенните ;)



Наздраве, за любовта, разбирателството, силния дух и не на последно място съдбата!




12 коментара:

  1. Снежинке ... в такъв момент мога само да кажа:
    -Дай Боже всеки му да отпразнува своята златна сватба! Здраве и щастие за родителите ти и за всички около тях!
    Приличаш на майка си, а тя милата грее от щастие :) ти също :)
    Тортата е чудесна и не само заради това че е направена от теб! Предусещам че е по мой вкус :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно ти благодаря, Дани! Дай Боже повече хора да се радват на такава любов и разбирателство. Да, всички казват, че приличам на мама :) Прегръдки!

      Изтриване
  2. Прекрасна торта за прекрасен повод!
    Нека любовта, разбирателството и уважението никога не угасват във вашето семейство!
    Прегръдки и много здраве за всички виновни за чудесното тържество!
    Поздравления, Снежи! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Хриси!
      Дано и в нашето, и във вашето, и в колкото се може повече семейства да има любов и разбирателство. Прегръдки, мила!

      Изтриване
  3. Снежи, чудесен повод за тази прекрасна торта!
    Да са ви живи и здрави родителите и да сте щастливи заедно!
    Много красив букет и шампанско по поръчка!
    Наздраве за здраве!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Дани! Наздраве, нека е на здраве!
      Прегръдки!

      Изтриване
  4. Снежи, всичко, което си подготвила, е толкова пълно с обич... Да са живи и здрави родителите ти, пожелавам им нестихваща любов безброй още години! Бъдете щастливи цялото семейство! :) А тортата... Прекрасна е! И да, наистина приличаш на мама. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Гери! Да, на мама съм се метнала :)

      Изтриване
  5. Лелеее Снежи, очите ми се насълзиха, а сърцето така силно затуптя. Прекрасно е, че толкова години родителите ти са запазили тръпката и любовта помежду си. Пожелавам им още дълги години да споделяте толкова мили поводи ...
    А ти, както винаги си се представила блестящо!
    Наздравееее!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Вили! Наистина е прекрасно, тя любовта е прекрасна във всичките си форми.
      Наздраве :)

      Изтриване
  6. Снежи, прекрасен повод за празнуване! Да са ти живи и здрави виновниците за празника! Все така засмени и щастливи! Чудесна, красива торта!
    Наздраве с чаша златно шампанско на главните и второстепени герои в това мило тържество!
    Прегръдка за теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно ти благодаря, Ив! Наздраве и прегръдки!

      Изтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")