Оригиналното име обаче свързвам с една лилава кравичка и за това декорацията е съвсем семпла, с акцент - една малка, макар и не лилава кравичка.
Основната рецепта е от блогa Ginger Cookies.
Промените, които направих са незначителни:
Продукти за блатовете (за торта с диаметър 16 см, височина 10 см, порции 10-12):
- 5 белтъка
- 125 г пудра захар
- 100 г фино смлени печени лешници (сложих бадеми)
- 3 с.л. брашно
- 1 с.л. олио
- 1 щипка бакпулвер
- 500 мл мляко
- 5 жълтъка
- 1 пак. нишесте, с аромат на ванилия (за 500 мл мляко)
- 3 с.л. оризово брашно (или още половин пакет нишесте, с аромат на ванилия)
- 125 г масло
- 160 г фин млечен шоколад
- 160 г бял шоколад
- 70 г захар
- 100 мл течна сметана (сладкарска)
- 10 г желатин
- Разбиваме белтъците и захарта на плътен сняг.
- Добавяме останалите продукти и разбъркваме леко с шпатула, да запазим обема.
- Загряваме фурната на 180 (С) градуса.
- От тестото изпичаме три платки (слагаме около 65-70 г тесто за 1 блат. Използваме форма за торта с диаметър 15-16 см).
- Разбиваме жълтъците със захарта.
- Нишестето и оризовото брашно смесваме в купа и добавяме половината от прясното мляко.
- Обединяваме в едно жълтъците и нишестето.
- Останалото прясно мляко загряваме на котлона в тенджера.
- Наливаме от сместа с жълтъците и нишесте на тънка струйка и бъркаме. Кремът се получава доста гъст, така, че може да намалите котлона, за да не загори.
- При непрекъснато разбъркване, изчакваме да кипне и отстраняваме от котлона. Разбиваме с миксер, докато е горещ.
- Желатинът накисваме в 60 мл студена вода и изчакваме да набъбне (около 5 минути).
- След това изсипваме желатина в топлия крем и бъркаме, докато се разтопи напълно.
- Към все още топлия крем добавяме маслото, нарязано на парченца и разбиваме с миксер.
- Разделяме крема на две.
- В едната част слагаме настъргания (или начупен на малки парченца) млечен шоколад и бъркаме докато се разтопи от топлината на крема.
- В другата част слагаме белия шоколад и също разбъркваме хубаво.
- Оставяме да изстинат напълно двата крема.
- След това разбиваме сладкарската сметана, разделяме я на две и я добавяме към тъмния шоколадов и към белия шоколадов крем.
- Подреждаме тортата във форма с падащи стени, като редуваме - първи блат, кафяв крем, втори блат, бял крем и завършваме с третия блат. Оставяме си малко крем за измазване на тортата.
Прибираме в хладилник до пълно стягане на крема (По-вкусна и сочна е чак на другия ден).
Украсяваме с настърган бял и млечен шоколад. Стените измазваме с крем или разбита сладкарска сметана.
Ето парченце от тази доволно креместа торта.
Да ви е сладко - поздрав от кравичката МилВа :)
Станала си факир на тортите, Цнежи. Чудна крава!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Мъхче!
ИзтриванеСнежи, правила съм тази торта и за мен е една от най-вкусните и ефектни. Харесва ми и твоето превъплъщение, ще покажа и моето, като му дойде реда.
ОтговорИзтриванеТакава е, Весе - наистина много вкусна торта. Ще се почерпя виртуално и с твоята, когато й дойде реда :)
Изтриване