неделя, 6 септември 2015 г.

Торта Милка


Само една буква да променя в името и ще получа описателното за тази торта - "милва". Наистина милва небцето и любителите на торти (и изобщо на сладки неща) ще оценят ласката.


Оригиналното име обаче свързвам с една лилава кравичка и за това декорацията е съвсем семпла, с акцент - една малка, макар и не лилава кравичка.


Основната рецепта е от блогa Ginger Cookies.
Промените, които направих са незначителни:

Продукти за блатовете (за торта с диаметър 16 см, височина 10 см, порции 10-12):
  • 5 белтъка
  • 125 г пудра захар
  • 100 г фино смлени печени лешници (сложих бадеми)
  • 3 с.л. брашно
  • 1 с.л. олио
  • 1 щипка бакпулвер
Продукти за крема:
  • 500 мл мляко
  • 5 жълтъка
  • 1 пак. нишесте, с аромат на ванилия (за 500 мл мляко)
  • 3 с.л. оризово брашно (или още половин пакет нишесте, с аромат на ванилия)
  • 125 г масло
  • 160 г фин млечен шоколад
  • 160 г бял шоколад
  • 70 г захар
  • 100 мл течна сметана (сладкарска)
  • 10 г желатин
Приготвяне на блатовете:
  • Разбиваме белтъците и захарта на плътен сняг.
  • Добавяме останалите продукти и разбъркваме леко с шпатула, да запазим обема.
  • Загряваме фурната на 180 (С) градуса.
  • От тестото изпичаме три платки (слагаме около 65-70 г тесто за 1 блат. Използваме форма за торта с диаметър 15-16 см).
Приготвяне на крема:
  • Разбиваме жълтъците със захарта.
  • Нишестето и оризовото брашно смесваме в купа и добавяме половината от прясното мляко. 
  • Обединяваме в едно жълтъците и нишестето.
  • Останалото прясно мляко загряваме на котлона в тенджера.
  • Наливаме от сместа с жълтъците и нишесте на тънка струйка и бъркаме. Кремът се получава доста гъст, така, че може да намалите котлона, за да не загори.
  • При непрекъснато разбъркване, изчакваме да кипне и отстраняваме от котлона. Разбиваме с миксер, докато е горещ.
  • Желатинът накисваме в 60 мл студена вода и изчакваме да набъбне (около 5 минути).
  • След това изсипваме желатина в топлия крем и бъркаме, докато се разтопи напълно.
  • Към все още топлия крем добавяме маслото, нарязано на парченца и разбиваме с миксер.
  • Разделяме крема на две.
  • В едната част слагаме настъргания (или начупен на малки парченца) млечен шоколад и бъркаме докато се разтопи от топлината на крема.
  • В другата част слагаме белия шоколад и също разбъркваме хубаво.
  • Оставяме да изстинат напълно двата крема.
  • След това разбиваме сладкарската сметана, разделяме я на две и я добавяме към тъмния шоколадов и към белия шоколадов крем.
  • Подреждаме тортата във форма с падащи стени, като редуваме - първи блат, кафяв крем, втори блат, бял крем и завършваме с третия блат. Оставяме си малко крем за измазване на тортата.



Прибираме в хладилник до пълно стягане на крема (По-вкусна и сочна е чак на другия ден).
Украсяваме с настърган бял и млечен шоколад. Стените измазваме с крем или разбита сладкарска сметана.
Ето парченце от тази доволно креместа торта.




Да ви е сладко - поздрав от кравичката МилВа :)


4 коментара:

  1. Станала си факир на тортите, Цнежи. Чудна крава!

    ОтговорИзтриване
  2. Снежи, правила съм тази торта и за мен е една от най-вкусните и ефектни. Харесва ми и твоето превъплъщение, ще покажа и моето, като му дойде реда.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Такава е, Весе - наистина много вкусна торта. Ще се почерпя виртуално и с твоята, когато й дойде реда :)

      Изтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")