сряда, 9 септември 2015 г.

Галет с домати



Рецептата е фантастична, наситена с типично лятно усещане за нещо по селски непретенциозно и вкусно. Много вкусно!
С благодарности към блога Casa Perfetta, където открих тази рецепта.
И към тате, за неговите уханни, градински (някои гигантски) домати.

Продукти за тестото:
  • 1 и 1/2 ч.ч. брашно
  • 1/2 ч.ч. мека мас или масло
  • 1/3 ч.ч. настърган (или нарязан на дребни кубчета) кашкавал
  • 1/2 ч.л. смлян черен пипер
  • щипка сол
  • 5 - 6 с.л. вода
Продукти за плънката:
  • 1 филия хляб (с махнати корички и нарязана на малки кубчета)
  • 2 големи домата (при мен 1, ама доста голям)
  • 1 глава кромид лук
  • 60 - 80 г сирене
  • 2 - 3 щипки мащерка
  • малко сол
  • жълтък (за намазване)
  • семена - сусам, мак, лен (за поръсване)
Приготвяне на блата:
  • Сложете брашното, маста (маслото), кашкавала, черния пипер и солта в купата на кухненски робот и направете бързи два-три оборота. (Ако нямате робот може да претриете продуктите на ръка, така, че да получите ронливо тесто).


Така трябва да изглежда тестото преди и след добавянето на вода

  • Добавете 5 - 6 с.л. вода и оформете на топка.
  • Завийте топката във фолио за свежо съхранение и приберете в хладилник за 2 - 3 часа (или нощ).
  • Половин час преди да извадите топката от хладилника, нарежете доматите на кръгчета, посолете ги леко и оставете да се отцедят на наклонена повърхност.
  • Включете фурната на 190 - 200 (С) градуса.
  • Извадете тестото от хладилника и го разточете върху лист пекарска хартия на кора, с дебелина около 4 мм.
  • В средата на кората поръсете половината от хлебните кубчета.




  • Върху тях подредете резените домати, поръсете с натрошеното сирене, сложете нарязани кръгчета кромид лук и другата половина от хлебните кубчета.
  • С помощта на хартията прегънете краищата на галета.
  • Намажете по периферията с разбит жълтък, сложете семена по избор.
  • Поръсете галета с няколко щипки суха мащерка и поставете да печете в предварително нагрята фурна.




  • Печете до зачервяване (никога не засичам време, но според източника 30 - 40 минути).

Сервирайте с листа пресен босилек и се наслаждавайте. Не мога да кажа топъл или студен ми хареса повече.
Много е добър и в двата варианта.



Ако има нещо, което може мислено да те пренесе в градините на село, това е парченце от този галет. Наистина, едно парченце и си там...


Да ви е сладко!



3 коментара:

  1. Оттук усещам уханието му! Прекрасен галет, с вкус на лято и домашна храна! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Снежи, великолепно изглежда! И като си представя колко е вкусен... Чудо! :)
    Поздрави и да ти е все лятно и уханно!

    ОтговорИзтриване
  3. С благодарнсот и към теб, че припомняш на забравилите го. Фантазия!

    ОтговорИзтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")