Преди да направя тортата Наполеон, гледах снимки и четох рецепти за домашно многолистно тесто. При тортата се плъзнах по мързеливата линия, но явно така ми се беше запечатала технологията, че я тествах с хлебно тесто и получих хем многолистни, хем пухкави рогчета.
Продукти:
- 400 мл хладка вода
- 14 г суха мая (или свежа за 1 кг брашно)
- 1 с.л. захар
- 1 с.л. сол
- 3 белтъка
- 1/2 ч.ч. олио
- 850 г бяло пшенично брашно (за тестото) + още малко за размесването и оформянето
- 100 г мас (или масло)
- 140 г гауда или нашенски кашкавал (по желание)
Начин на замесване и оформяне:
- В хладката вода слагаме маята и захарта. Даваме време на маята да омекне и разбъркваме.
- Разбиваме белтъците заедно с олиото и солта.
- Към белтъците добавяме водата с маята.
- Добавяме 700 г от брашното и замесваме тесто.
- Добавяме останалото брашно (около 120 - 150 г) и замесваме меко тесто.
- Наръсваме брашно на плота и разточваме тестото на кора, с дебелина около 8 - 9 мм.
- В средата на тестото слагаме късчета мека (не разтопена) мас (половината от цялото количество, т.е. 50 г).
- Прегъваме тестото от четирите страни, завиваме във фолио за свежо съхранение и прибираме в хладилника за час (може и във фризера за по-кратко).
- Изваждаме тестото след изтичане на определеното време и разточваме на кора с дебелина 0,5 - 0,7 см (по възможност не пукайте мехурите, които ще се появят по кората).
- В средата на кората отново слагаме късчета мека мас, прегъваме от четирите страни, завиваме тестото във фолио и прибираме в хладилника за още 1 час.
- След изтичане на времето изваждаме от хладилника и разточваме на кора.
- Нарязваме на правоъгълници, които завиваме на руло и ги подреждаме в тава (намазана с мазнина или застлана с хартия за печене).
- Оставяме рогчетата на топло да втасат.
- Загряваме фурната на 190 - 200 (С) градуса.
- Преди да ги сложим да се пекат, отгоре слагаме парче гауда или настърган кашкавал.
- Изпичаме до готовност на тестото (ако се наложи, намалете фурната на 180 градуса).
Коричката на рогчетата става твърда и хрупкава, а гаудата им придава още по-добър вкус (и бонус хрупкавост).
Вътре са меки като памук.
Ако не харесвате мас, може да ги направите с меко масло.
Чудесни са, Снежи!
ОтговорИзтриванеНо трябва да имам хубава мас :)
Прегръдки!
Да, Дани, трябва си хубава мас, без мирис. Стават разкошни.
ИзтриванеПрегръдки и от мен, мила!
Пухкавелчета!
ОтговорИзтриванеДа :) Поздрави, Миленче!
ИзтриванеТова се казва експеримент! Направо да го патентоваш, чуден резултат!
ОтговорИзтриванеОт успешните е, наистина станаха чудни. Поздрави, Весе!
Изтриване