Рогчета с мас




Преди да направя тортата Наполеон, гледах снимки и четох рецепти за домашно многолистно тесто. При тортата се плъзнах по мързеливата линия, но явно така ми се беше запечатала технологията, че я тествах с хлебно тесто и получих хем многолистни, хем пухкави рогчета.

Продукти:
  • 400 мл хладка вода
  • 14 г суха мая (или свежа за 1 кг брашно)
  • 1 с.л. захар
  • 1 с.л. сол
  • 3 белтъка
  • 1/2 ч.ч. олио
  • 850 г бяло пшенично брашно (за тестото) + още малко за размесването и оформянето
  • 100 г мас (или масло)
  • 140 г гауда или нашенски кашкавал (по желание)

Начин на замесване и оформяне:
  • В хладката вода слагаме маята и захарта. Даваме време на маята да омекне и разбъркваме.
  • Разбиваме белтъците заедно с олиото и солта.
  • Към белтъците добавяме водата с маята.
  • Добавяме 700 г от брашното и замесваме тесто.
  • Добавяме останалото брашно (около 120 - 150 г) и замесваме меко тесто.
  • Наръсваме брашно на плота и разточваме тестото на кора, с дебелина около 8 - 9 мм.
  • В средата на тестото слагаме късчета мека (не разтопена) мас (половината от цялото количество, т.е. 50 г).
  • Прегъваме тестото от четирите страни, завиваме във фолио за свежо съхранение и прибираме в хладилника за час (може и във фризера за по-кратко).




  • Изваждаме тестото след изтичане на определеното време и разточваме на кора с дебелина 0,5 - 0,7 см (по възможност не пукайте мехурите, които ще се появят по кората).
  • В средата на кората отново слагаме късчета мека мас, прегъваме от четирите страни, завиваме тестото във фолио и прибираме в хладилника за още 1 час.




  • След изтичане на времето изваждаме от хладилника и разточваме на кора.
  • Нарязваме на правоъгълници, които завиваме на руло и ги подреждаме в тава (намазана с мазнина или застлана с хартия за печене).
  • Оставяме рогчетата на топло да втасат.
  • Загряваме фурната на 190 - 200 (С) градуса.
  • Преди да ги сложим да се пекат, отгоре слагаме парче гауда или настърган кашкавал.



  • Изпичаме до готовност на тестото (ако се наложи, намалете фурната на 180 градуса).



Коричката на рогчетата става твърда и хрупкава, а гаудата им придава още по-добър вкус (и бонус хрупкавост).
Вътре са меки като памук.
Ако не харесвате мас, може да ги направите с меко масло.



6 коментара:

  1. Чудесни са, Снежи!
    Но трябва да имам хубава мас :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Дани, трябва си хубава мас, без мирис. Стават разкошни.
      Прегръдки и от мен, мила!

      Изтриване
  2. Това се казва експеримент! Направо да го патентоваш, чуден резултат!

    ОтговорИзтриване

loading...