вторник, 1 септември 2015 г.

Рогчета с мас




Преди да направя тортата Наполеон, гледах снимки и четох рецепти за домашно многолистно тесто. При тортата се плъзнах по мързеливата линия, но явно така ми се беше запечатала технологията, че я тествах с хлебно тесто и получих хем многолистни, хем пухкави рогчета.

Продукти:
  • 400 мл хладка вода
  • 14 г суха мая (или свежа за 1 кг брашно)
  • 1 с.л. захар
  • 1 с.л. сол
  • 3 белтъка
  • 1/2 ч.ч. олио
  • 850 г бяло пшенично брашно (за тестото) + още малко за размесването и оформянето
  • 100 г мас (или масло)
  • 140 г гауда или нашенски кашкавал (по желание)

Начин на замесване и оформяне:
  • В хладката вода слагаме маята и захарта. Даваме време на маята да омекне и разбъркваме.
  • Разбиваме белтъците заедно с олиото и солта.
  • Към белтъците добавяме водата с маята.
  • Добавяме 700 г от брашното и замесваме тесто.
  • Добавяме останалото брашно (около 120 - 150 г) и замесваме меко тесто.
  • Наръсваме брашно на плота и разточваме тестото на кора, с дебелина около 8 - 9 мм.
  • В средата на тестото слагаме късчета мека (не разтопена) мас (половината от цялото количество, т.е. 50 г).
  • Прегъваме тестото от четирите страни, завиваме във фолио за свежо съхранение и прибираме в хладилника за час (може и във фризера за по-кратко).




  • Изваждаме тестото след изтичане на определеното време и разточваме на кора с дебелина 0,5 - 0,7 см (по възможност не пукайте мехурите, които ще се появят по кората).
  • В средата на кората отново слагаме късчета мека мас, прегъваме от четирите страни, завиваме тестото във фолио и прибираме в хладилника за още 1 час.




  • След изтичане на времето изваждаме от хладилника и разточваме на кора.
  • Нарязваме на правоъгълници, които завиваме на руло и ги подреждаме в тава (намазана с мазнина или застлана с хартия за печене).
  • Оставяме рогчетата на топло да втасат.
  • Загряваме фурната на 190 - 200 (С) градуса.
  • Преди да ги сложим да се пекат, отгоре слагаме парче гауда или настърган кашкавал.



  • Изпичаме до готовност на тестото (ако се наложи, намалете фурната на 180 градуса).



Коричката на рогчетата става твърда и хрупкава, а гаудата им придава още по-добър вкус (и бонус хрупкавост).
Вътре са меки като памук.
Ако не харесвате мас, може да ги направите с меко масло.



6 коментара:

  1. Чудесни са, Снежи!
    Но трябва да имам хубава мас :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Дани, трябва си хубава мас, без мирис. Стават разкошни.
      Прегръдки и от мен, мила!

      Изтриване
  2. Това се казва експеримент! Направо да го патентоваш, чуден резултат!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. От успешните е, наистина станаха чудни. Поздрави, Весе!

      Изтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")