неделя, 30 август 2015 г.

Торта Наполеон



Това е мързеливият "Наполеон". С блатове от готово бутер тесто. Или полу-мързеливият, защото кремът е домашно приготвен, не е някаква готова смес. Получи се много вкусна тортичка, на която не ми хареса само дъъългото чакане, преди да си отреже човек парченце. Ако можете я забравете за 24 часа.

Продукти (за торта с диаметър 16 см и височина 10 см):

За блатовете:
  • 800 г готово бутер тесто (ползвах от немското, което предлагат в Лидл и ми отиде 1 кг защото рязах кръгли блатове. Имах доста остатъци, от които изпекох спирални пръчици. Може да направите тортата квадратна или правоъгълна за по-малко разход на тесто. )
  • 6 с.л. подсладено кондензирано мляко (за намазване на корите)
За крема:
  • 700 мл прясно мляко
  • 7 с.л. оризово брашно (с връх)
  • 3 жълтъка
  • 3 с.л. захар
  • 350 г подсладено кондензирано мляко
  • 125 г масло
  • 100 г крем сирене (или заквасена сметана) - идея от друга рецепта, която ми стана любима
  • есенция ванилия или 3 бр. пакетчета ванилия на прах

Начин на приготвяне:
Първо започваме с приготвянето на блатовете:
  • Разточваме едното парче (500 г) бутер тесто на кора, с дебелина 0,5 - 0,6 см. 
  • Изрязваме три кръга с диаметър равен на диаметъра на формата за торта (от останалото тесто нарязваме пръчици или други форми, които изпичаме като соленки)
  • Загряваме фурната до 220 (С) градуса и изпичаме 3-те кръгли платки.
  • Останалото (500 г) бутер тесто разточваме на правоъгълна кора, която изпичаме цяла.
  • След това от изпечената кора изрязваме пак 3 кръгли платки, а остатъците от тази кора начупваме на трохи, с които след това ще облепим тортата.


Приготвяне на крема:

  • В купа разбиваме жълтъците, захарта, 300 мл от прясното мляко и оризовото брашно.
  • В тенджера загряваме останалото 400 мл мляко и малко преди да кипне изсипваме в него жълтъчната смес, като бъркаме непрекъснато.
  • Продължаваме да варим крема, при непрекъснато бъркане до кипване и сгъстяване.
  • Отстраняваме от котлона, добавяме кондензираното мляко и разбиваме с миксер.
  • Нарязваме маслото на парчета и го добавяме към топлия крем. Разбиваме с миксер, докато маслото се разтопи и внедри в крема.
  • Оставяме да се охлади.
  • След това добавяме крем сиренето и разбиваме отново до хубаво смесване.



Сглобяване на тортата:

  • Намазваме всяка кора с 1 с.л. подсладено кондензирано мляко.
  • Във форма с падащи стени подреждаме 6 кори, като редуваме блат-крем-блат-крем....
  • Прибираме в хладилник за около 6 часа.
  • След това освобождаваме от формата.
  • Измазваме тортата отстрани с крем и посипваме отгоре (или от всички страни) с начупени трохи от изпеченото бутер тесто.
  • Прибираме в хладилник за още поне 12 (по-добре 18) часа.
  • Украсяваме по желание (при мен с пресни малини и люспи от бял шоколад).






6 коментара:

  1. Много, много любима! Прекрасна е тортата!
    Поздравления, Снежи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Хриси!
      Поздрави и хубав ден ти желая!

      Изтриване
  2. Тортата е станала чудесна! И с тези малинки... Супер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Светле!
      Хубав и усмихнат ден!

      Изтриване
  3. Въпреки, че се бях подготвила след дълго отсъствие да заваря купища рецепти тук, откровено мога да кажа, че въображението ми е бедно! Ти си факир, Снежи! Цяла сутрин разглеждам и се наслаждавам :) И е вкусно, и красиво, и талантливо! Тортите направо ми взеха ума - не знам коя да кажа, че най ми хареса ... Обаче знам, че като ми потрябва рецепта за торта с интересно съдържание, тук ще дойда :) Сърдечни поздравления, Снежи! И прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечни поздрави и от мен, Албенче! Много ти благодаря!
      Прегръдки, с пожелание за прекрасен ден!

      Изтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")