петък, 28 август 2015 г.

Сладко от тиквички с локум


Това сладко, като го опитах и веднага ми се явиха кифлички с локум. Така хубаво ухае. От една страна на локум, от друга - на отворения прозорец на село, на чийто перваз зеленееше винаги индрише. И ароматът на старо дърво долових, без обяснима причина.


Източник на рецептата: "Когато готвенето стане страст"
Продукти:
  • 2 кг тиквички (обелени, почистени от семките и настъргани на едро ренде)
  • 800 г захар
  • 2 кутии локум
  • 1 ч.л. лимонена киселина
  • 2 - 3 листа индрише
Начин на приготвяне:
  • Настърганите тиквички сложете в тенджера с капак и ги посипете със захарта.
  • Оставете ги за една нощ в хладилника. 



(Тиквичките бяха пуснали сок и не съм добавяла вода. В оригиналната рецепта е предвидено 200 мл вода).

  • На другия ден сложете да варите сладкото на умерен котлон (към края на варенето може да го намалите).
  • Щом сиропът се сгъсти, добавете нарязания на малки купчета локум и бъркайте до пълното му разтопяване.




  • Сложете листата индрише, лимонената киселина и варете още 5 минути.
  • Насипете горещото сладко в чисти и сухи буркани, затворете и обърнете бурканите с капачките надолу. 



Останалите от сутринта мекички имаха късмета да се срещнат с локуменото сладко, по следобедно време. И сладкото и мекичките си намериха майстора ;)


Сега всяка рецепта, в която срещна локум, ще пробвам със сладкото от тиквички и локум. И както може би се досещате, на първа линия са кифличките.


12 коментара:

  1. Чудесна идея, Снежи!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И мен идеята ме впечатли, Дани. Чудесно сладко се получи за пълнежи на сладкиши.
      Прегръдки и от мен, с пожелание за прекрасен ден!

      Изтриване
  2. Снежи,
    чувала съм за сладко от тиквички, но не и с локум.Интересна идея.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Идеята на Мариета е чудесна. Когато я видях и мен ме изненада локумът, но определено си заслужава човек да опита.
      Поздрави, Ели и хубав ден!

      Изтриване
  3. Е, имах рецепта запазена от нета за сладко от моркови с локум, но я загубих. Явно са от един регион и ще опитам да направя и двете. Много ти благодаря, Снежи! Сладкото изглежда много апетитно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Интересна идея подсказваш и ти, Ирме. Може би ще стане и смесено - тиквички с моркови. Да, трябва да се опита.
      Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  4. Снежи, аз и от снимките долавям неустоимия аромат на това сладко!!!

    ОтговорИзтриване
  5. Аз съм хапвала сладко от моркови с локум, но със сигурност и този вариант ще е интересен. Преди доста години ако дори си бях помислила за колко ястия ще ползвам тиквички, щях да тръсна глава с неодобрение,а сега адмирирам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Абсолютно вярно, същото важи и за мен, относно разнообразието на рецепти с тиквички :) За сладкото с моркови и локум разбрах преди два коментара :)
      Поздрави, Игличе! Хубав и усмихнат ден!

      Изтриване
  6. Много интересна рецепта, пропуснала съм я при Мариетка.
    Снежи, черпя се с мекичка и гребвам от сладкото с нея!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина е интересна, Веси. Цялото сладко ухае на локум и мисля, че ще е чудесно за плънки на разни десерти. И с мекички си подхожда, почерпи се :)
      Поздрави и хубав ден!

      Изтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")