Това сладко, като го опитах и веднага ми се явиха кифлички с локум. Така хубаво ухае. От една страна на локум, от друга - на отворения прозорец на село, на чийто перваз зеленееше винаги индрише. И ароматът на старо дърво долових, без обяснима причина.
Източник на рецептата: "Когато готвенето стане страст"
Продукти:
- 2 кг тиквички (обелени, почистени от семките и настъргани на едро ренде)
- 800 г захар
- 2 кутии локум
- 1 ч.л. лимонена киселина
- 2 - 3 листа индрише
- Настърганите тиквички сложете в тенджера с капак и ги посипете със захарта.
- Оставете ги за една нощ в хладилника.
(Тиквичките бяха пуснали сок и не съм добавяла вода. В оригиналната рецепта е предвидено 200 мл вода).
- На другия ден сложете да варите сладкото на умерен котлон (към края на варенето може да го намалите).
- Щом сиропът се сгъсти, добавете нарязания на малки купчета локум и бъркайте до пълното му разтопяване.
- Сложете листата индрише, лимонената киселина и варете още 5 минути.
- Насипете горещото сладко в чисти и сухи буркани, затворете и обърнете бурканите с капачките надолу.
Останалите от сутринта мекички имаха късмета да се срещнат с локуменото сладко, по следобедно време. И сладкото и мекичките си намериха майстора ;)
Сега всяка рецепта, в която срещна локум, ще пробвам със сладкото от тиквички и локум. И както може би се досещате, на първа линия са кифличките.
Чудесна идея, Снежи!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
И мен идеята ме впечатли, Дани. Чудесно сладко се получи за пълнежи на сладкиши.
ИзтриванеПрегръдки и от мен, с пожелание за прекрасен ден!
Снежи,
ОтговорИзтриванечувала съм за сладко от тиквички, но не и с локум.Интересна идея.
Поздрави !
Идеята на Мариета е чудесна. Когато я видях и мен ме изненада локумът, но определено си заслужава човек да опита.
ИзтриванеПоздрави, Ели и хубав ден!
Е, имах рецепта запазена от нета за сладко от моркови с локум, но я загубих. Явно са от един регион и ще опитам да направя и двете. Много ти благодаря, Снежи! Сладкото изглежда много апетитно!
ОтговорИзтриванеИнтересна идея подсказваш и ти, Ирме. Може би ще стане и смесено - тиквички с моркови. Да, трябва да се опита.
ИзтриванеПоздрави и хубав ден!
Снежи, аз и от снимките долавям неустоимия аромат на това сладко!!!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Вили!
ИзтриванеПрекрасен ден ти желая!
Аз съм хапвала сладко от моркови с локум, но със сигурност и този вариант ще е интересен. Преди доста години ако дори си бях помислила за колко ястия ще ползвам тиквички, щях да тръсна глава с неодобрение,а сега адмирирам!
ОтговорИзтриванеАбсолютно вярно, същото важи и за мен, относно разнообразието на рецепти с тиквички :) За сладкото с моркови и локум разбрах преди два коментара :)
ИзтриванеПоздрави, Игличе! Хубав и усмихнат ден!
Много интересна рецепта, пропуснала съм я при Мариетка.
ОтговорИзтриванеСнежи, черпя се с мекичка и гребвам от сладкото с нея!
Наистина е интересна, Веси. Цялото сладко ухае на локум и мисля, че ще е чудесно за плънки на разни десерти. И с мекички си подхожда, почерпи се :)
ИзтриванеПоздрави и хубав ден!