вторник, 25 август 2015 г.

Чушки сюрприз


На тази рецепта попаднах преди години в сайта на Веселия готвач. Много е хубава (или по-правилно е да кажа, че на нас много ни харесва) и отдавна се каня да си я препиша.
Е, най-после хванах писалката.


Продукти:
  • 5 бр. месести червени чушки
  • 200 - 250 г гъби печурки (може и по-малко, в зависимост от големината на чушките)
  • 200 - 250 г майонеза
  • 100 г кашкавал
  • 1 скилидка чесън (от по-дребничките може и 2)
  • 20 г масло + 1 с.л. олио (или само около 3-4 с.л. олио)
  • сол, смлян черен пипер
Начин на приготвяне:
  • Измиваме чушките и отрязваме дръжките.
  • След това разполовяваме чушката по дължина и отстраняваме семките.




  • Кипваме 1 л вода, добавяме 1 ч.л. сол и бланшираме чушките за 1 - 2 минути.
  • Изваждаме и оставяме да се отцедят.
  • Подреждаме чушките в тава (слагам на дъното пекарска хартия, но може и само да се намаже с мазнина)
  • В тиган загряваме маслото с 1 с.л. олио. 
  • Частта от чушката, останала около дръжката, нарязваме на дребно и пускаме в тигана (или нарязваме половин чушка на малки парченца, като може да сложим и люта). 
  • Щом парченцата променят цвета си, добавяме почистените и нарязани на дребно гъби.
  • Пържим около 3 - 4 минути, като разбъркваме непрекъснато (ако гъбите пуснат вода, държим на котлона докато се изпари).
  • Добавяме ситно нарязаната скилидка чесън и разбъркваме.
  • Подправяме с малко сол и смлян черен пипер.
  • Отстраняваме от котлона и оставяме да се охлади.
  • След това към сместа в тигана слагаме половината (50 г) настърган кашкавал и майонезата. Разбъркваме хубаво.
  • Слагаме от тази смес върху чушките и я разпределяме по цялата повърхност.
  • Отгоре наръсваме останалия (50 г) кашкавал, настърган.
  • Печем в предварително нагрята до 250 (С) градуса фурна, до зачервяване на плънката.
За любителите на падладжана ще кажа, че става много хубаво и с него. Ето линк към снимката на сайта. Отбелязала съм, че съм спазила технологията, но съм увеличила времето за печене (отдавна беше, не помня подробности).

Тези чушки са еднакво вкусни, както топли, така и студени.



2 коментара:

  1. Страхотно предложение. Лесно за приготвяне и вкусно :) Аромата се носи от чинията:):) :) Ще се пробва идва сезона на червените чушки.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Много ни е любимо! Надявам се и на вас да се хареса.

      Изтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")