Десерт с чийзкрем и банани


Кремът на този сладкиш ми довя детски спомени. От времето, когато в малкия хладилник "Мраз", в миниатюрната му камера за замразяване, стоеше тенджерка с домашен сладолед. Татко го изваждаше от време на време, а ние децата, подскачахме от радост при всяко отваряне на хладилника и не разбирахме този дълъг процес на чакане, чудото сладолед да се случи. Нямаше крем сирене тогава и знам, че татко не слагаше брашно, (да не казвам, че и банани хапвахме само покрай нова година), но въпреки това с този сладкиш пропътувах няколко (доста са си) години назад във времето.

Намерих рецептата при Дани ("Музика за свободното време") и я записвам в блога си с етикет "любим". Както записах "Брауни чийзкейк", "Японски чийзкейк", "Тарт брауни с крем сирене".

Десерт с чийзкрем и банани
Продукти за блата:

  • 200 г (1 кутия) бисквити "Анелия" (или други тунквани с шоколад)
  • 85 г масло (сложих 70 г масло и 2 с.л. олио)

Продукти за крема:

  • 500 мл (2 ч.ч.) прясно мляко
  • 170 г (2/3 ч.ч.) захар
  • 75 г ( 4 с.л. с връх) брашно (ползвам оризово)
  • 3 жълтъка (големи) или 4 от по-малки яйца
  • 400 г крем сирене
  • 3 прахчета (от 0,2 г) ванилия
  • 3 бр. банани
  • щипка сол
Бележка: В оригиналната рецепта маслото за блата е 125 г, а крем сиренето е 450 г.

Продукти за пудинг чийзкейк с банани
Начин на приготвяне:

1. На блата:

Първият път спазих рецептата дословно, вторият път намалих маслото и не пекох блата. С печене обаче вкусът му ми хареса повече. Вие преценете кой начин да изберете. Силната страна на този десерт е кремът.
  • Смелете бисквитите.
  • Разтопете маслото и топло го налейте при бисквитите. Разбъркайте хубаво.
  • Сложете сместа в тавичка (при мен 25см и не ми остана смес за оформяне на стеничка).
  • Разпределете равномерно сместа и уплътнете като хубаво я натискате към дъното.
До тук е за вариант без печене.
  • Ако печем блата, то загряваме фурната на 170 (С) градуса.
  • Поставяме тавичката за около 7 минути. Хубаво е да го наблюдавате, защото бисквитите бързо прегарят. Изваждаме и оставяме да се охлади.
2. На крема:
  • Разбийте жълтъците с 1 с.л. захар
  • Разбийте брашното със 150 мл от млякото.
  • Обединете разбитите жълтъци и брашнената кашичка.
  • Загрейте до кипване останалото мляко (350мл) със захарта и солта.
  • Дръпнете от котлона и на тънка струйка налейте сместа с жълтъците.
  • Върнете на котлона и като бъркате непрекъснато изчакайте да кипне повторно.
  • Отстранете от котлона, ароматизирайте с ванилията и добавете крем сиренето.
  • Разбийте до хубава хомогенна смес.
  • Излейте половината крем върху бисквитения блат.
  • Отгоре сложете нарязаните на тънки кръгчета банани.
  • Изсипете останалия крем отгоре и заравнете. Оставете да се охлади и приберете в хладилник.



Сервирайте десерта хубаво охладен.

С печен блат и след 12 часа престой в хладилник

Опитайте и със сигурност ще повторите :) Да ви е сладко!

8 коментара:

  1. Вълшебен - много фин, нежен и ароматен...
    Прекрасен сладкиш, неустоим и в твое изпълнение, Снежи -
    ще ми се хареса и в двата варианта.
    Крайно време е и ние да му се насладим - Благодаря ви,
    Поздрави и хубава нова майска седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дианче! Истинска наслада е. Тя, Дани, ги пуска едни такива неустоими :) Появата му и в моя блог беше неизбежна.
      Поздрави и хубава седмица и на теб!

      Изтриване
  2. Много ми харесва, колко е хубав този крем само мога да си представя! Страхотно изглежда! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Опитай го, Поли и представите съвсем ще се избистрят :) Прегръдки и хубав ден!

      Изтриване
  3. На Дани го гледах и преглъщах. Сега и тук така. Поздравления, Снежи! И хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много е хубав, Мъхче. Не ми беше задоволително само да го гледам :)
      Поздрави и хубава седмица!

      Изтриване

loading...