Намерих рецептата при Дани ("Музика за свободното време") и я записвам в блога си с етикет "любим". Както записах "Брауни чийзкейк", "Японски чийзкейк", "Тарт брауни с крем сирене".
Десерт с чийзкрем и банани
Източник: "Музика за свободното време"
Продукти за блата:- 200 г (1 кутия) бисквити "Анелия" (или други тунквани с шоколад)
- 85 г масло (сложих 70 г масло и 2 с.л. олио)
Продукти за крема:
- 500 мл (2 ч.ч.) прясно мляко
- 170 г (2/3 ч.ч.) захар
- 75 г ( 4 с.л. с връх) брашно (ползвам оризово)
- 3 жълтъка (големи) или 4 от по-малки яйца
- 400 г крем сирене
- 3 прахчета (от 0,2 г) ванилия
- 3 бр. банани
- щипка сол
Бележка: В оригиналната рецепта маслото за блата е 125 г, а крем сиренето е 450 г.
Продукти за пудинг чийзкейк с банани |
Начин на приготвяне:
1. На блата:
Първият път спазих рецептата дословно, вторият път намалих маслото и не пекох блата. С печене обаче вкусът му ми хареса повече. Вие преценете кой начин да изберете. Силната страна на този десерт е кремът.
- Смелете бисквитите.
- Разтопете маслото и топло го налейте при бисквитите. Разбъркайте хубаво.
- Сложете сместа в тавичка (при мен 25см и не ми остана смес за оформяне на стеничка).
- Разпределете равномерно сместа и уплътнете като хубаво я натискате към дъното.
- Ако печем блата, то загряваме фурната на 170 (С) градуса.
- Поставяме тавичката за около 7 минути. Хубаво е да го наблюдавате, защото бисквитите бързо прегарят. Изваждаме и оставяме да се охлади.
- Разбийте жълтъците с 1 с.л. захар
- Разбийте брашното със 150 мл от млякото.
- Обединете разбитите жълтъци и брашнената кашичка.
- Загрейте до кипване останалото мляко (350мл) със захарта и солта.
- Дръпнете от котлона и на тънка струйка налейте сместа с жълтъците.
- Върнете на котлона и като бъркате непрекъснато изчакайте да кипне повторно.
- Отстранете от котлона, ароматизирайте с ванилията и добавете крем сиренето.
- Разбийте до хубава хомогенна смес.
- Излейте половината крем върху бисквитения блат.
- Отгоре сложете нарязаните на тънки кръгчета банани.
- Изсипете останалия крем отгоре и заравнете. Оставете да се охлади и приберете в хладилник.
Сервирайте десерта хубаво охладен.
С печен блат и след 12 часа престой в хладилник |
Опитайте и със сигурност ще повторите :) Да ви е сладко!
Вълшебен - много фин, нежен и ароматен...
ОтговорИзтриванеПрекрасен сладкиш, неустоим и в твое изпълнение, Снежи -
ще ми се хареса и в двата варианта.
Крайно време е и ние да му се насладим - Благодаря ви,
Поздрави и хубава нова майска седмица!
Благодаря, Дианче! Истинска наслада е. Тя, Дани, ги пуска едни такива неустоими :) Появата му и в моя блог беше неизбежна.
ИзтриванеПоздрави и хубава седмица и на теб!
Много ми харесва, колко е хубав този крем само мога да си представя! Страхотно изглежда! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеОпитай го, Поли и представите съвсем ще се избистрят :) Прегръдки и хубав ден!
ИзтриванеТака ми се прияде...
ОтговорИзтриване:)) Знаеш лекарството, Весе. Хубав ден!
ИзтриванеНа Дани го гледах и преглъщах. Сега и тук така. Поздравления, Снежи! И хубава седмица!
ОтговорИзтриванеМного е хубав, Мъхче. Не ми беше задоволително само да го гледам :)
ИзтриванеПоздрави и хубава седмица!