За вдъхновението благодаря на Роси, Кулинарното еликсирче!
Преди Великден събирах идеи, разглеждах рецепти, но по неписан закон у дома, не направих нито една проба преди самия Празник. Отлагам магическото ухание на домашно изпечен козунак до последно, до ранната утрин на така обичания Великден. Просто традиция, която спазвам с години. И която, дори блогърското гъделче в мен, не можа да ме накара да наруша.
Когато видях идеята на Роси за козунак със смокиново пюре (което не се намираше у дома и не знаех от къде да си набавя) се сетих за домашното ми сладко от зелени смокини. Така всичко, което бях набелязала за проба се трансформира до козунаци с домашни сладка (като освен това от зелени смокини включих и ягодово сладко).
Продукти и стъпки по приготвянето:
- 240 мл прясно мляко
- 20 г мая Yuva (или 40 г друга марка прясна мая за 1 кг брашно)
- 110 г краве масло (20 г (за млякото) + 90 г (за тестото))
- 90 мл олио
- 250 г кристална захар
- 5 яйца
- 900 - 950 г брашно
- 1/2 ч.л. сол
- 1 с.л. коняк
- настъргана кора от 1 лимон (или 3 - 4 капки лимонова есенция)
- Сладко от зелени смокини, сладко от ягоди, ситно смлени орехи
1. В тенджерка или друг подходящ съд поставяме
- 240 мл мляко
- 20 г масло и
- 1 с.л. захар
2. Затопляме сместа, до разтопяване на маслото и оставяме да се охлади до приятно хладко.
3. Поставяме в млякото 20 г мая Yuva (едно кубче от тази мая е за 2 кг брашно, за това взимаме само половин кубче).
4. Изчакваме маята да се разтвори, разбъркваме и добавяме 200 г брашно
5. Разбъркваме всичко това и получената каша оставяме на топло да бухне (при мен за около 30 минути).
6. През това време в друг съд поставяме:
- 4 яйца
- 1 жълтък (белтъкът оставяме за намазване)
- 240 г захар
7. Загряваме яйцата на водна баня, като разбиваме с вилица. На допир сместа трябва да е приятно топла. След това отстраняваме от котлона и по желание може да разбием с миксер до пухкав крем (направих козунаци и по двете технологии - с яйца, разбити само с вилица, и с яйца, разбити с миксер. Нямаше кой знае каква разлика в крайния резултат).
8. В купа пресяваме 600 - 650 г брашно.
9. Правим кладенче и изсипваме вътре затоплените яйца и маята, която вече е бухнала
Бухналата мая |
Към брашното добавяме яйцата (на снимката разбити до пухкав крем) |
Добавяме маята |
- 1/2 ч.л. сол
- 1 с.л. коняк
- настърганата кора от един лимон (или 3 - 4 капки лимонова есенция)
11. Замесваме тесто, което при мен, на този етап, е все още лепкаво.
12. Добавяме на малки порции още 100 - 120 г брашно
и замесваме меко, нелепнещо вече тесто.
13. Сега вече пристъпваме към самото месене на козунака. То става като разтегляме и събираме с въртеливо движение тестото на топка. По време на дългото месене внедряваме в тестото и мазнината.
14. Затопляме 90 мл олио + 90 г масло
до разтопяване на маслото. Оставяме мазнината да се охлади до приятно топло.
15. По време на месенето топваме ръцете си в мазнина и месим до пълното й поемане от тестото. И така, докато мазнината свърши.
Съвет: След като сте започнали измесването на тестото с мазнина, вече не добавяйте брашно. Преди това си го измесете хубаво и си направете меко на допир, нелепнещо тесто. След това вече работете само с добавка на мазнина.
16. След като сте омесили хубаво тестото и сте вкарали цялата мазнина в него, го преместете в купа, завийте тестото с фолио за свежо съхранение и кърпа. Оставете на топло да втаса. Втасването става по-бавно, поради наличие на захар в тестото. Бъдете търпеливи, не бързайте да работите с невтасало тесто.
17. От втасалото тесто късайте топки, разтеглете ги на ръка, така че да им придадете форма на елипса или правоъгълник. Сложете отгоре нарязани смокини от сладко (по желание и ситно смлени орехи). Завийте на руло.
18. От три рула сплетете плитка.
19. Преместете питката в подходяща форма за печене (трябва да заема около или малко по-малко от 2/3 от обема на формата).
20. Оставете повторно да втаса - пак на топличко и пак с нужното търпение.
21. Загрейте фурната на 180 (С) градуса.
22. Щом козунакът втаса, намажете го с разбит белтък и поръсете с кристална захар.
23. Поставете да печете в предварително нагрятата фурна, като по някое време го покрийте с фолио, за да не загори коричката.
24. Проверете готовността с клечка (трябва да излиза суха, без полепнало сурово тесто по нея).
Количеството в рецептата е за един козунак с диаметър 26 - 28 см.
От същото тесто направих и козуначена пита с ягодова плънка:
Това бяха вкусовете на тазгодишния ни Великден - смокини, орехи и ягоди.
и замесваме меко, нелепнещо вече тесто.
13. Сега вече пристъпваме към самото месене на козунака. То става като разтегляме и събираме с въртеливо движение тестото на топка. По време на дългото месене внедряваме в тестото и мазнината.
14. Затопляме 90 мл олио + 90 г масло
до разтопяване на маслото. Оставяме мазнината да се охлади до приятно топло.
15. По време на месенето топваме ръцете си в мазнина и месим до пълното й поемане от тестото. И така, докато мазнината свърши.
Съвет: След като сте започнали измесването на тестото с мазнина, вече не добавяйте брашно. Преди това си го измесете хубаво и си направете меко на допир, нелепнещо тесто. След това вече работете само с добавка на мазнина.
16. След като сте омесили хубаво тестото и сте вкарали цялата мазнина в него, го преместете в купа, завийте тестото с фолио за свежо съхранение и кърпа. Оставете на топло да втаса. Втасването става по-бавно, поради наличие на захар в тестото. Бъдете търпеливи, не бързайте да работите с невтасало тесто.
17. От втасалото тесто късайте топки, разтеглете ги на ръка, така че да им придадете форма на елипса или правоъгълник. Сложете отгоре нарязани смокини от сладко (по желание и ситно смлени орехи). Завийте на руло.
18. От три рула сплетете плитка.
19. Преместете питката в подходяща форма за печене (трябва да заема около или малко по-малко от 2/3 от обема на формата).
20. Оставете повторно да втаса - пак на топличко и пак с нужното търпение.
21. Загрейте фурната на 180 (С) градуса.
22. Щом козунакът втаса, намажете го с разбит белтък и поръсете с кристална захар.
23. Поставете да печете в предварително нагрятата фурна, като по някое време го покрийте с фолио, за да не загори коричката.
24. Проверете готовността с клечка (трябва да излиза суха, без полепнало сурово тесто по нея).
Количеството в рецептата е за един козунак с диаметър 26 - 28 см.
От същото тесто направих и козуначена пита с ягодова плънка:
Това бяха вкусовете на тазгодишния ни Великден - смокини, орехи и ягоди.
Снежи,
ОтговорИзтриванене съм пробвала да правя козунак със сладко от смокини, но правих с шипков мармалад.Чудесна е идеята и изпълнението.
Поздрави !
Много ароматни стават със сладко от смокини, Ели. Иначе с шипков мармалад и ние много харесваме, но свърших домашния, а мармаладът от магазина не ми харесва :) Опитай и със смокини, мисля, че ще ти хареса. Аз също слагам за първи път, благодарение на Роси.
ИзтриванеПоздрави и хубав ден!
Разкош, Снежи, до който се докоснах и аз :) Тази година в моите козунаци освен стафиди и портокалови корички, нарязах и смокини от сладко. Получиха се невероятни козунаци.
ОтговорИзтриванеПоздрави за уханието на прекрасни козунаци и красивите снимки! :)
Наистина са невероятни тези със смокиновото сладко. Тази година сложих за първи път и останах очарована.
ИзтриванеБлагодаря ти, Хриси! Хубав и усмихнат ден!
Снежи, абсолютно като теб съм и аз, не нарушавам моята си традиция преди Великден да не правя и хапваме козунак. И аз също като теб си бях набелязала смокиновия козунак на Роси, и не само него. Обаче н тестото изглежда сладкото което сложих бе с повече захар, помислих да я намаля нея, но уви, сложих по рецептата и не ми втаса добре. После и при изпичането не втаса хубаво и козунака не стана на конци, а по-скоро като сладък хляб. Обаче това не попречи да го вложа в една прекрасна торта днес, така ароматен е. Иначе, също като теб, грабвайки от мазето сладкото от смокини, грабнах и ягодово, което сложих, обаче този път като плънка в друг козунак.
ОтговорИзтриванеДругия път и смокините ще са само в плънката.
Фаворит си ми остава обаче кокосовия, с кокосова сметана и с шоколад!
Прегръдка!
Значи не само аз си имам закон за забрана на козунак преди Великден :) Това с невтасването ми е много познато, защото все ми се струва малко захарта по рецепта и си добавям на око. После естествено съжалявам. Много хубав ми се получи миналата година козунакът по рецепта на Дианка (споделила съм го и в блога). Сега използвах пак неговата технология, но сладкото от смокини (като плънка) му придаде божествен аромат. За мен е по-важно уханието на домашен козунак, пък сполучлив или не чак толкова, никога не остава :). Умението идва с опита. Важно е да се прави, и прави, и прави. Кокосовият и аз обожавам, но го пропуснах тази година. Прегръдки и от мен, мила!
ИзтриванеСъс всичко съм съгласна, само не съвсем с опита, аз от първия си опит получих страхотен козунак, а някои хора цял живот правят, и пак не им се получава...знам ли, магия е готвенето, щипка любов, талант, да, понякога и опит:))
ИзтриванеСнежи,великолепен козунак си приготвила,с тази плънка съм напълно убедена,че е бил зашеметяващ аромат!Благодаря ,че почерпи от моите идеи,макар и трансформирани,важното е човек да приготви това,което ще му се услади най-много!Вярно е,че моето пюре от смокини не беше подсладено прекалено много и това не попречи на втасването.Обаче тази година и аз имах фиаско,приготвих козунака на Нели с кондензирано мляко,полакомих се за повече сладост и вместо половината кутийка,сложих цялата-еми не бухна както трябва и този път на собствен гръб се уверих че сладост безкрай не може,маята буквално блокира от толкова захар и спира да работи.Надявам се и двете с Веси да дадете още един шанс на смокиновия козунак,но с пюре от смокини в тестото-божествен е,уверявам ви,аз по-ароматен козунак от този не съм правила до сега.Сърдечни прегръдки,дами!
ОтговорИзтриванеРоси, не един, много повече шансове ще дам на този ти козунак, защото съм сигурна, че уханието и вкусът са страхотни. Това лято съм решила да си направя пюре от смокини, за да мога да опитам рецептата ти едно към едно. Благодаря ти за страхотните идеи и рецепти, мила! Прегръдки!
Изтриване