Името в заглавието да не ви подвежда, че е някаква голяма врътня. Не, много бързи и лесни за приготвяне са. Идеални за вечеря. Не, че не може и за закуска, може, но... ако не ви притеснява "парфюмът" "Garlic".
Рецептата е адаптирана от тук.
Продукти:
- 1 пакет прясно бутер тесто (на Belbake (пак не погледнах опаковката за грамажа)
- около 300 - 350 г кайма
- 1/2 глава кромид лук
- 1/2 червена чушка (не гигантска)
- 2 скилидки чесън (1 за каймата и 1 за йогурта
- 1 щипка смлян кориандър
- 2 щипки смлян кимион
- 3 щипки смлян черен пипер
- сол (ако каймата не е солена) и за йогурта
- 7 - 8 с.л. йогурт (или цедено кисело мляко)
- олио
- 1 ч.л. червен пипер
Начин на приготвяне:
- Почистените лук, чушка и чесън пасирайте на дребни кубчета (но не на каша)
- Сложете ги към каймата заедно с подправките.
- Омесете каймата и оставете 1 час да отлежи.
- Разгънете листа бутер тесто и го разрежете на две.
- На едната половина сложете от каймата, на ивици.
- Между каймата намажете бутер тестото с вода и отгоре сложете втория лист.
- Притиснете хубаво тестото в участъците без кайма.
- Нарежете на ленти (около 2 - 3 см широки)
- Изправете лентата с разреза нагоре и завийте на руло.
- Или на друг вид завъртулка.
- Загрейте фурната на 220 (С) градуса.
- Завъртулките подредете в тава, застлана с хартия за печене и ги изпечете в загрятата фурна, до зачервяване.
- Запържете малко олио с червен пипер.
- Към йогурта сложете малко сол и ситно нарязан чесън.
- Сервирайте завъртулките топли, с лъжица или две от йогурта и отгоре залейте с олиото с червения пипер.
- Може да поръсите с тънки резенчета от люта суха чушка (по желание).
Йогурта сложете непосредствено преди сервиране, за да не омекне тестото. По-хубаво е, когато е все още хрупкаво и има контраст между топлата подложка и студения йогурт отгоре.
Да ви е сладко!
Много ми харесаха тези завартулки,Снежи!Прекрасен ден!:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Миленче! Хубав ден и на теб!
ИзтриванеБраво! Много свежа и апетитна идея!
ОтговорИзтриванеДа и на мен ми хареса идеята, а след като ги направих вече мога да кажа, че и вкусът е страхотен.
ИзтриванеМмм, фантазия! Ще си го приготвя! Благодаря!
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря! Да ви е сладко!
ИзтриванеФантастични са, Снежи! И рецептата, и изпълнението, и снимките! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмивки!
Благодаря, Ирме! Поздрави и хубав ден!
ИзтриванеСнежи,
ОтговорИзтриванемного бързи и лесни завъртулки.Идеални за бърза закуска или вечеря.
Поздрави !
Наистина са бързи, Ели и много вкусни. Поздрави и хубав ден!
ИзтриванеТова е страхотно предложение, Снежи, интересно и ефектно,
ОтговорИзтриванеа изпълнение, представяне и снимки - разкошни!
Сърдечни поздрави и хубави пролетни дни!
Благодаря, Дианче! Поздрави и успешен ден!
ИзтриванеМного апетитно, ммм...
ОтговорИзтриванеУспява ли да се изпече каймата за краткото време, за което се пече бутертестото, Снежи?
Да, Веси, при мен се изпече каймата. Ако те притеснява ги покрий с фолио и им дай повече време. Но, без да правя тази процедура с фолиото, при мен си се изпече нормално. Поздрави и хубав ден!
Изтриване