събота, 14 май 2016 г.

Завъртулки с кайма и бутер тесто


Името в заглавието да не ви подвежда, че е някаква голяма врътня. Не, много бързи и лесни за приготвяне са. Идеални за вечеря. Не, че не може и за закуска, може, но... ако не ви притеснява "парфюмът" "Garlic".





Рецептата е адаптирана от тук.

Продукти:

  • 1 пакет прясно бутер тесто (на Belbake (пак не погледнах опаковката за грамажа)
  • около 300 - 350 г кайма
  • 1/2 глава кромид лук
  • 1/2 червена чушка (не гигантска)
  • 2 скилидки чесън (1 за каймата и 1 за йогурта
  • 1 щипка смлян кориандър
  • 2 щипки смлян кимион
  • 3 щипки смлян черен пипер
  • сол (ако каймата не е солена) и за йогурта
  • 7 - 8 с.л. йогурт (или цедено кисело мляко)
  • олио
  • 1 ч.л. червен пипер


Начин на приготвяне:

  • Почистените лук, чушка и чесън пасирайте на дребни кубчета (но не на каша)
  • Сложете ги към каймата заедно с подправките.
  • Омесете каймата и оставете 1 час да отлежи.
  • Разгънете листа бутер тесто и го разрежете на две.
  • На едната половина сложете от каймата, на ивици.




  • Между каймата намажете бутер тестото с вода и отгоре сложете втория лист.
  • Притиснете хубаво тестото в участъците без кайма.



  • Нарежете на ленти (около 2 - 3 см широки)




  •  Изправете лентата с разреза нагоре и завийте на руло.




  • Или на друг вид завъртулка.




  • Загрейте фурната на 220 (С) градуса.
  • Завъртулките подредете в тава, застлана с хартия за печене и ги изпечете в загрятата фурна, до зачервяване.




  • Запържете малко олио с червен пипер.
  • Към йогурта сложете малко сол и ситно нарязан чесън.
  • Сервирайте завъртулките топли, с лъжица или две от йогурта и отгоре залейте с олиото с червения пипер.
  • Може да поръсите с тънки резенчета от люта суха чушка (по желание).



Йогурта сложете непосредствено преди сервиране, за да не омекне тестото. По-хубаво е, когато е все още хрупкаво и има контраст между топлата подложка и студения йогурт отгоре.

Да ви е сладко!


14 коментара:

  1. Много ми харесаха тези завартулки,Снежи!Прекрасен ден!:)

    ОтговорИзтриване
  2. Браво! Много свежа и апетитна идея!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да и на мен ми хареса идеята, а след като ги направих вече мога да кажа, че и вкусът е страхотен.

      Изтриване
  3. Ммм, фантазия! Ще си го приготвя! Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  4. Фантастични са, Снежи! И рецептата, и изпълнението, и снимките! :)
    Поздрави и усмивки!

    ОтговорИзтриване
  5. Снежи,
    много бързи и лесни завъртулки.Идеални за бърза закуска или вечеря.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина са бързи, Ели и много вкусни. Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  6. Това е страхотно предложение, Снежи, интересно и ефектно,
    а изпълнение, представяне и снимки - разкошни!
    Сърдечни поздрави и хубави пролетни дни!

    ОтговорИзтриване
  7. Много апетитно, ммм...
    Успява ли да се изпече каймата за краткото време, за което се пече бутертестото, Снежи?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Веси, при мен се изпече каймата. Ако те притеснява ги покрий с фолио и им дай повече време. Но, без да правя тази процедура с фолиото, при мен си се изпече нормално. Поздрави и хубав ден!

      Изтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")