Мусака с ориз
Източник: Иван Звездев, "Звездните рецепти на десетилетието"
(книгата, която подаряваха в Lidl, "101 майсторски рецепти от кухнята на Иван Звездев и Lidl")
Продукти:
- 200 г ориз (използвах кръгъл, много ми е вкусен този, който предлагат в Lidl за паеля)
- 350 г кайма
- 100 г моркови (2 бр. със средна големина)
- 1 гл. кромид лук
- 5 - 6 домата
- 5 - 6 с.л. олио
- 5 - 6 стръка магданоз
- сол, черен пипер
За заливката:
- 20 г масло
- 2 - 3 с. л. олио
- 3 с. л. брашно (с лек връх)
- 250 мл прясно мляко
- 2 яйца
- 120 г кашкавал
- сол, черен пипер, индийско орехче
Част от продуктите за Мусака с ориз |
Приготвяне:
- Нарежете лука и морковите на кубчета.
- Запържете ги в малко олио.
- Добавете почистения и измит ориз. Пържете около минутка.
- Сложете един нарязан на дребно домат. Разбъркайте.
- Добавете каймата и пържете, докато се раздроби.
- Налейте 400 - 420 мл вода, намалете котлона на ниска степен и оставете съвсем леко да ври до набъбване на ориза.
- Посолете (сложих 1 ч.л. и беше добре, тъй като каймата е солена), поръсете със смлян черен пипер и отстранете от котлона.
- Нарежете 2 - 3 домата на шайби.
- Намажете с олио тавичката, в която ще печете мусаката и отгоре наредете доматите.
- Поръсете ги с малко сол и ситно нарязан магданоз.
- Върху доматите изсипете ориза с каймата .
- И отгоре подредете нарязани на филийки домати ( 2 - 3 бр.).
- Печете в нагрята на 180 (С) градуса фурна около 30 минути.
Пригответе заливката:
- Сложите в тиган маслото с малко олио да се разтопи.
- Добавете брашното, изчакайте да се запържи леко и налейте млякото.
- Бъркайте енергично до получаване на гладка каша.
- Свалете от котлона и добавете яйцата, предварително разбити. Разбъркайте до пълното им поемане.
- Сложете щипка сол, смлян черен пипер и по желание на върха на ножа смляно индийско орехче.
- Изсипете заливката върху мусаката, разнесете я равномерно и отгоре поръсете с настърган (или нарязан на кубчета) кашкавал.
- Върнете мусаката във фурната до запичане на заливката.
- Сервирайте топла (на мен ми хареса и студена).
Бележка: В оригиналната рецепта оризът е 150 г, а каймата 500. Може да промените съотношението според вашия вкус. Водата може да заместите с бульон, като съотношението вода:ориз в рецептата е 2:1, но това зависи, както от сорта ориз, така и от сочността на доматите (вземете това предвид, когато решите да правите рецептата). Технологията си остава същата.
Чудесно предложение, Снежи, много ми хареса другата страна на мусаката:). Наистина перфектно ястие за този сезон. Поздрави!
ОтговорИзтриванеАМИ да, защо не? и с тези свежи доматчета, ми се вижда подходящо и за лятото дори.
ОтговорИзтриванеПоздрав, Снежи!
И на мен ми харесва предложението ти, май точно такава манджа не съм готвила.
ОтговорИзтриванеМного лесно и бързо ястие, Снежи.Обикновено по този начин правя различни постни мусаки и никога не съм пробвала с кайма.Интересна, много лесна идея.
ОтговорИзтриванеПоздрави !