Мусака с ориз



Мусака с ориз 
Източник: Иван Звездев, "Звездните рецепти на десетилетието" 
(книгата, която подаряваха в Lidl, "101 майсторски рецепти от кухнята на Иван Звездев и Lidl")

Продукти:
  • 200 г ориз (използвах кръгъл, много ми е вкусен този, който предлагат в Lidl за паеля)
  • 350 г кайма
  • 100 г моркови (2 бр. със средна големина)
  • 1 гл. кромид лук
  • 5 - 6 домата
  • 5 - 6 с.л. олио
  • 5 - 6 стръка магданоз
  • сол, черен пипер


За заливката:
  • 20 г масло
  • 2 - 3 с. л. олио
  • 3 с. л. брашно (с лек връх) 
  • 250 мл прясно мляко
  • 2 яйца
  • 120 г кашкавал
  • сол, черен пипер, индийско орехче


Част от продуктите за Мусака с ориз

Приготвяне:
  • Нарежете лука и морковите на кубчета.
  • Запържете ги в малко олио.
  • Добавете почистения и измит ориз. Пържете около минутка.
  • Сложете един нарязан на дребно домат. Разбъркайте.
  • Добавете каймата и пържете, докато се раздроби.



  • Налейте 400 - 420 мл вода, намалете котлона на ниска степен и оставете съвсем леко да ври до набъбване на ориза.
  • Посолете (сложих 1 ч.л. и беше добре, тъй като каймата е солена), поръсете със смлян черен пипер и отстранете от котлона.
  • Нарежете 2 - 3 домата на шайби.
  • Намажете с олио тавичката, в която ще печете мусаката и отгоре наредете доматите. 
  • Поръсете ги с малко сол и ситно нарязан магданоз.



  • Върху доматите изсипете ориза с каймата . 



  • И отгоре подредете нарязани на филийки домати ( 2 - 3 бр.).
  • Печете в нагрята на 180 (С) градуса фурна около 30 минути.



Пригответе заливката:
  • Сложите в тиган маслото с малко олио да се разтопи.
  • Добавете брашното, изчакайте да се запържи леко и налейте млякото.
  • Бъркайте енергично до получаване на гладка каша.
  • Свалете от котлона и добавете яйцата, предварително разбити. Разбъркайте до пълното им поемане.
  • Сложете щипка сол, смлян черен пипер и по желание на върха на ножа смляно индийско орехче.
  • Изсипете заливката върху мусаката, разнесете я равномерно и отгоре поръсете с настърган (или нарязан на кубчета) кашкавал.



  • Върнете мусаката във фурната до запичане на заливката.



  • Сервирайте топла (на мен ми хареса и студена).



Бележка: В оригиналната рецепта оризът е 150 г, а каймата 500. Може да промените съотношението според вашия вкус. Водата може да заместите с бульон, като съотношението вода:ориз в рецептата е 2:1, но това зависи, както от сорта ориз, така и от сочността на доматите (вземете това предвид, когато решите да правите рецептата). Технологията си остава същата.

4 коментара:

  1. Чудесно предложение, Снежи, много ми хареса другата страна на мусаката:). Наистина перфектно ястие за този сезон. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. АМИ да, защо не? и с тези свежи доматчета, ми се вижда подходящо и за лятото дори.
    Поздрав, Снежи!

    ОтговорИзтриване
  3. И на мен ми харесва предложението ти, май точно такава манджа не съм готвила.

    ОтговорИзтриване
  4. Много лесно и бързо ястие, Снежи.Обикновено по този начин правя различни постни мусаки и никога не съм пробвала с кайма.Интересна, много лесна идея.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване

loading...