Продукти:
За 12 бр. кюфтета
- 800 г кайма
- 300 г броколи (ползвах замразени)
- 1 гл. стар кромид лук
- 3 - 4 стръка (1 връзка) пресен кромид лук
- 1 - 2 скилидки чесън
- 1 яйце
- 100 г сирене чедър
- 100 мл течна готварска сметана
- черен пипер, лимонова трева на прах, вегета
- 4 - 5 с.л. зехтин (олио)
Приготвяне:
- Нарежете стария кромид лук на кубчета и го запържете до омекване в 1 с.л. зехтин (олио).
- Добавете половин скилидка ситно нарязан чесън в края на пърженето. Разбъркайте и отстранете от котлона.
- Сложете пържения лук към каймата, подправете със смлян черен пипер, малко лимонова трева, сложете яйцето и омесете каймата.
- Запържете нарязаните на парченца броколи в 3 с.л. зехтин (олио), добавете нарязания пресен кромид лук и половин скилидка ситно нарязан чесън.
- Щом лука омекне налейте сметаната и добавете сиренето чедър, нарязано на кубчета. Разбъркайте и отстранете от котлона. (Не съм добавяла сол, но опитайте на вкус и по преценка посолете плънката).
- От каймата оформете 12 бр. малки, колкото орех топчета и след това от останалата кайма още 12, но по-големи кюфтета.
- Големите кюфтета подредете в тава, застлана с хартия за печене.
- С лъжица, потопена в зехтин (или вода), направете ямички в кюфтетата.
- Разпределете плънката върху кюфтетата.
- Малките топчета кайма натиснете с ръка, да станат тънки питки и ги сложете върху плънката, като капачета.
- Поръсете готовите кюфтета с малко вегета.
- Изпечете ги в предварително нагрята фурна (температура 250 (С) градуса).
- Сервирайте ги топли със салатка от хубави български домати и зехтин.
И в сос ще се чувстват добре - доматен с чесън или сметанов с чедър.
Аз заложих на пресните домати и като любител на киселичкото, към кюфтетата сервирах и резенче лимон.
И студени също са вкусни.
Ето още три подобни рецепти в блога:
Облечени кюфтета с плънка от моцарела | Кюфтета от кайма и спанак | Пилешки кюфтета с топено сирене и доматен сос |
Снежи идеята ти е превъзходна!
ОтговорИзтриванеУсмихнат съботен ден:))))