Този неустоим десерт завъртя главата ми още щом го зърнах в блога на Дани.
Ей, обичам блоговете, в ролята им на "счупен телефон". Всеки добавя нещо, макар и мъничко, като първоизточникът слага старт на "играта", а развоят се оказва съвсем не предвидим.
Дани е добавила круши, а аз сложих марципан (продиктувано от една друга рецепта, която също чака своя момент).
Продуктите за това съвършенство са:
1. Блат:
- 100 г масло на стайна температура
- 100 г черен шоколад на парченца
- 200 г захар
- 2 яйца
- 60 мл прясно мляко
- 120 г брашно
Начин на приготвяне:
Маслото и шоколадът се разтопяват на котлона, в дълбок съд (може да го направите и в микровълновата)Добавя се захарта и се разбива. Оставяме леко да се охлади.
Към хладката шоколадова смес добавяме едното яйце, разбиваме до пълното му поемане и добавяме другото яйце. Пак разбиваме.
Сипваме млякото, ръсим брашното и разбиваме до пълно хомогенизиране.
Във форма с падащо дъно се изсипва сместа и се пече около 15-20 минути, на температура 180 градуса. Много е важно да не се препича, защото после пак се пече със сиренената смес.
Аз не засичах точно времето, но щом хвана твърда коричка на повърхността веднага извадих от фурната, въпреки, че отдолу поддаваше като сурово.
Отгоре сложих начупен 1/2 марципанов десерт (с фина обвивка от натурален шоколад купен от Лидл)
На снимката се виждат и едни "въздушни целувки", по проект "проба-грешка" и тук се оказаха грешка. Първо изплуваха, после загоряха и ми загрозиха визията на десерта.
2. Крем:
500 г крем сирене по ваш избор
140 г захар
2 яйца
есенция ванилия
200 г квасена сметана (при Дани е предложено 120г кисело мляко)
Начин на приготвяне:
Ако имате кухненски робот слагайте едно след друго сиренето, сметаната, захарта, ванилията, яйцата. Разбивате хубаво до супер гладък крем и сте готови.
Ако не, търсите друг вариант (пасатор, миксер, блендер - нямам идея с кое ще е най-добре), целта отново е получаване на хубава гладка, добре хомогенизирана смес.
Изливате чийз крема върху блата и печете на температура 160-180 градуса. Сладкишът е готов, когато по периферията се отдели от формата, а центърът е мек и при леко разклащане се държи като желиран (ориентир може да ви служи също и поведението на крем карамел).
Пропуснах да кажа, че пуснах отгоре няколко бадеми.
Вкусът е запомнящ се! Дали защото обичам брауни и чийзкейк по отделно, тук комбинацията ми се стори велика.
Тук се забелязва марципанът.
И още снимки, преди пълното му опустошаване:
Казвам едно огромно:
Пожелавам ви много предпразнично настроение :)
Елти, неустоим е! И аз ти благодаря, че го сподели! Наистина изглежда много изкушаващо, направо подканя! Страхотни снимки!
ОтговорИзтриванеСърдечно благодаря, Candy! Радвам се, че ти харесва :) Поздрави, мила и хубава нова седмица!
ИзтриванеАпетитно брауни,Елти!Когато добавиш нещо от себе си десертът става уникален:)))Прекрасно парченце си резнала,взема си го....благодаря:))))))
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Миленче! Заповядай, черпя с удоволствие :)
ИзтриванеПрегръдки и хубаво настроение през новата седмица!
Снежи, благодаря, за доверието!
ОтговорИзтриванеЧудесно, допълнено" издание!
Снимките са много апетитни!
Прегръдка и хубаво предколедно настроение!
Благодаря на свой ред, Дани, за прекрасната рецепта, която сподели и която нямах търпение да направя! Уникален е! Поздрави, прегръдки и хубаво настроение през новата седмица!
ИзтриванеВерно неустоим изключителен и разкошен сладкиш!!! Истинска наслада за всеки!
ОтговорИзтриванеСупер изпълнение, Снеже :)
Сърдечно благодаря, Диве! Прегръдки и приповдигнато, предпразнично настроение през новата седмица!
ИзтриванеРазкошен! И на мен ми хареса при Дани, но не знам кога ще му дойде ред!:)
ОтговорИзтриванеПриятна вечер и успешна нова седмица, Снежи!
Благодаря, tillia! Пусни го да пререди някоя и друга рецепта, разкошен е :)) Прегръдки, мила и хубаво настроение през новата седмица!
ИзтриванеИ аз го боднах на таблото този сладкиш, но още не съм на такава вълна. Много добър, но с грешката добре се позабавлявах;) Ако знаеш вчера какъв сладкиш правих аз.... три пъти ходих в селския магазин: първият път обясних на продавачката, че готвя обяд, вторият вечеря, а на третият тя ме попита: "Да не започна да готвиш закуска?;)))) Щото все забравях да купя нещо за сладкиша.
ОтговорИзтриванеПрекрасен е , Елти, отново неустоим!
Хубава вечер!
Ха-ха сега ти ме разсмя с пазара си :))) Упорита си :)) И мен ме питаха домашните "какво е това", като сочеха загорелите "пъпки" на сладкиша, ясно осъзнавайки, че това не може да е декорация :) Изядох "грешката", за да не ги смущава. Когато го опитаха бързо, бързо забравиха за подигравките :)
ИзтриванеБлагодаря, Мъхче и хубава, усмихната седмица!
Снежи,направила си съвършения десерт в съчетание на два други любими и на мен,брауни и печен чийз!
ОтговорИзтриванеОтивам да си го сложа в листата.Страхотно сочен е и толкова изкусително сниман,браво!
Салатката в следващата публикация също е много добра!И питките ме заинтригуваха!Прегръдка от мен!
Роси, благодаря ти, мила, за топлите думи! На сладкиша наистина му приляга определението "съвършен". При мен отлежа доволно в списъка, но се радвам, че все пак излезе в реалния свят :)) Прегръдки и от мен, с пожелание за прекрасен ден!
ИзтриванеМного ми хареса, как съм го пропуснала. Скоро имам повод и определено това ще присъства на масата :). Благодаря Снежи, страхотен чийзкейк!
ОтговорИзтриванеПрепоръчвам горещо, Дианче! Още помня вкуса му, но за момента съм си сложила малко ограничения. Дано ви е вкусно! Благодаря и хубав ден!
Изтриване