неделя, 16 декември 2012 г.

Брауни чийзкейк по идея на Дани

Десертите са ми слабост, така, че ще представя петъчното меню отзад напред. Рецептата отлежа доволно в списъка, като на няколко пъти посягах към нея, но все нещо в последния момент ме отклоняваше от набелязаната цел. Я специфичните потребности на някой от семейството, я липсата на продукти и нежеланието да скокна до магазина, я вътрешния глас, който ме кара да се чувствам гузна от глада ми към сладко, който е с помитащата сила на лавина и има катастрофални последствия върху кантара.

Този неустоим десерт завъртя главата ми още щом го зърнах в блога на Дани.


Ей, обичам блоговете, в ролята им на "счупен телефон". Всеки добавя нещо, макар и мъничко, като първоизточникът слага  старт на "играта", а развоят се оказва съвсем не предвидим.

Дани е добавила круши, а аз сложих марципан (продиктувано от една друга рецепта, която също чака своя момент).

Продуктите за това съвършенство са:

1. Блат:


  • 100 г масло на стайна температура
  • 100 г черен шоколад на парченца
  • 200 г захар
  • 2 яйца
  • 60 мл прясно мляко
  • 120 г брашно
Начин на приготвяне:
Маслото и шоколадът се разтопяват на котлона, в дълбок съд (може да го направите и в микровълновата)
Добавя се захарта и се разбива. Оставяме леко да се охлади.
Към хладката шоколадова смес добавяме едното яйце, разбиваме до пълното му поемане и добавяме другото яйце. Пак разбиваме.
Сипваме млякото, ръсим брашното и разбиваме до пълно хомогенизиране.
Във форма с падащо дъно се изсипва сместа и се пече около 15-20 минути, на температура 180 градуса. Много е важно да не се препича, защото после пак се пече със сиренената смес.
Аз не засичах точно времето, но щом хвана твърда коричка на повърхността веднага извадих от фурната, въпреки, че отдолу поддаваше като сурово.

Отгоре сложих начупен 1/2 марципанов десерт (с фина обвивка от натурален шоколад купен от Лидл)

На снимката се виждат и едни "въздушни целувки", по проект "проба-грешка" и тук се оказаха грешка. Първо изплуваха, после загоряха и ми загрозиха визията на десерта.

2. Крем:

500 г крем сирене по ваш избор
140 г захар
2 яйца
есенция ванилия
200 г квасена сметана (при Дани е предложено 120г кисело мляко)

Начин на приготвяне:
Ако имате кухненски робот слагайте едно след друго сиренето, сметаната, захарта, ванилията, яйцата. Разбивате хубаво до супер гладък крем и сте готови.
Ако не, търсите друг вариант (пасатор, миксер, блендер - нямам идея с кое ще е най-добре), целта отново е получаване на хубава гладка, добре хомогенизирана смес.

Изливате чийз крема върху блата и печете на температура 160-180 градуса. Сладкишът е готов, когато по периферията се отдели от формата, а центърът е мек и при леко разклащане се държи като желиран (ориентир може да ви служи също и поведението на крем карамел).


Пропуснах да кажа, че пуснах отгоре няколко бадеми.
Вкусът е запомнящ се! Дали защото обичам брауни и чийзкейк по отделно, тук комбинацията ми се стори велика.

Тук се забелязва марципанът.

И още снимки, преди пълното му опустошаване:



Казвам едно огромно:


Пожелавам ви много предпразнично настроение :)

16 коментара:

  1. Елти, неустоим е! И аз ти благодаря, че го сподели! Наистина изглежда много изкушаващо, направо подканя! Страхотни снимки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Candy! Радвам се, че ти харесва :) Поздрави, мила и хубава нова седмица!

      Изтриване
  2. Апетитно брауни,Елти!Когато добавиш нещо от себе си десертът става уникален:)))Прекрасно парченце си резнала,взема си го....благодаря:))))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Миленче! Заповядай, черпя с удоволствие :)
      Прегръдки и хубаво настроение през новата седмица!

      Изтриване
  3. Снежи, благодаря, за доверието!
    Чудесно, допълнено" издание!
    Снимките са много апетитни!
    Прегръдка и хубаво предколедно настроение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря на свой ред, Дани, за прекрасната рецепта, която сподели и която нямах търпение да направя! Уникален е! Поздрави, прегръдки и хубаво настроение през новата седмица!

      Изтриване
  4. Верно неустоим изключителен и разкошен сладкиш!!! Истинска наслада за всеки!
    Супер изпълнение, Снеже :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Диве! Прегръдки и приповдигнато, предпразнично настроение през новата седмица!

      Изтриване
  5. Разкошен! И на мен ми хареса при Дани, но не знам кога ще му дойде ред!:)
    Приятна вечер и успешна нова седмица, Снежи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, tillia! Пусни го да пререди някоя и друга рецепта, разкошен е :)) Прегръдки, мила и хубаво настроение през новата седмица!

      Изтриване
  6. И аз го боднах на таблото този сладкиш, но още не съм на такава вълна. Много добър, но с грешката добре се позабавлявах;) Ако знаеш вчера какъв сладкиш правих аз.... три пъти ходих в селския магазин: първият път обясних на продавачката, че готвя обяд, вторият вечеря, а на третият тя ме попита: "Да не започна да готвиш закуска?;)))) Щото все забравях да купя нещо за сладкиша.
    Прекрасен е , Елти, отново неустоим!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ха-ха сега ти ме разсмя с пазара си :))) Упорита си :)) И мен ме питаха домашните "какво е това", като сочеха загорелите "пъпки" на сладкиша, ясно осъзнавайки, че това не може да е декорация :) Изядох "грешката", за да не ги смущава. Когато го опитаха бързо, бързо забравиха за подигравките :)
      Благодаря, Мъхче и хубава, усмихната седмица!

      Изтриване
  7. Снежи,направила си съвършения десерт в съчетание на два други любими и на мен,брауни и печен чийз!
    Отивам да си го сложа в листата.Страхотно сочен е и толкова изкусително сниман,браво!
    Салатката в следващата публикация също е много добра!И питките ме заинтригуваха!Прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, благодаря ти, мила, за топлите думи! На сладкиша наистина му приляга определението "съвършен". При мен отлежа доволно в списъка, но се радвам, че все пак излезе в реалния свят :)) Прегръдки и от мен, с пожелание за прекрасен ден!

      Изтриване
  8. Много ми хареса, как съм го пропуснала. Скоро имам повод и определено това ще присъства на масата :). Благодаря Снежи, страхотен чийзкейк!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Препоръчвам горещо, Дианче! Още помня вкуса му, но за момента съм си сложила малко ограничения. Дано ви е вкусно! Благодаря и хубав ден!

      Изтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")