Това е преработен вариант на рецептата за "Божествен тиквеник", която ми е една от най-любимите до сега (и която от доста време се каня, но все не успявам да запиша в блога). Просто реших да я пробвам и с ябълки. Страхотна е!
Продукти:
- 500 г тънки (фини) точени кори за баница
- 1 - 1,2 кг почистени ябълки (обелени и махнати семки), за "Божествен тиквеник" сложете тиква
- шепа орехи
- захар по 2 с.л. на руло
- на кора по щипка канела, щипка ванилия, щипка сух джинджифил на прах
- 1с.л. разтопено масло на кора
- 40 г масло
За заливката:
- 2 яйца
- 1/3 ч.ч. прясно мляко
- ванилия
- щипка сода за хляб
За глазурата:
- сок от половин лимон
- пудра захар
- Сложете една кора за баница и полейте с 1 с.л. разтопено масло. Отгоре сложете втора кора.
- Върху втората кора разпръснете навсякъде настъргана ябълка (около 3 -4 с.л. с връх).
- Поръсете с 2 с.л. захар, щипка ванилия на прах (бурбонска на dr.Oetker), щипка канела и щипка сух джинджифил. Поръсете със счукани орехи.
- Завийте двете кори заедно на руло. Преместете рулото в квадратна голяма тава, застлана с хартия за печене.
- Направете и останалите кори по същия начин. Подредете ги в тавата.
- Нарежете рулата напречно, така, че да получите квадратни парченца баница.
- Пригответе заливката като разбиете заедно всички продукти.
- Залейте баницата равномерно.
- Отгоре разпределете на малки кубчета 40 г масло
- Включете фурната на 190 ०С и изпечете баницата до зачервяване.
- Докато баницата се пече, пригответе глазурата - към сока от лимон сложете толкова пудра захар, че да получите смес с гъстота на крем (или кисело мляко, което току що сте разбили). Никога не записах броя лъжици, които слагам, но винаги се учудвах колко захар поема този сок.
- Върху изпечената вече баница, докато е гореща, се напръсква тук-там от глазурата ("тук-там" ще рече, че моите парчета са белязани с много глазура, а някои оставям голи :))
- Оставяме да изстине, минаваме с ножа отново по разрезите и сервираме сочни ябълкови квадратчета, които са пристрастяващи.
Чудна е, Снежи!
ОтговорИзтриване