четвъртък, 7 март 2019 г.

Сочна баница с ябълки


Това е преработен вариант на рецептата за "Божествен тиквеник", която ми е една от най-любимите до сега (и която от доста време се каня, но все не успявам да запиша в блога). Просто реших да я пробвам и с ябълки. Страхотна е!


Продукти:



  • 500 г тънки (фини) точени кори за баница
  • 1 - 1,2 кг почистени ябълки (обелени и махнати семки), за "Божествен тиквеник" сложете тиква
  • шепа орехи
  • захар по 2 с.л. на руло
  • на кора по щипка канела, щипка ванилия, щипка сух джинджифил на прах
  • 1с.л. разтопено масло на кора 
  • 40 г масло 

За заливката:
  • 2 яйца
  • 1/3 ч.ч. прясно мляко
  • ванилия
  • щипка сода за хляб

За глазурата:
  • сок от половин лимон
  • пудра захар
Приготвяне:

  • Сложете една кора за баница и полейте с 1 с.л. разтопено масло. Отгоре сложете втора кора.
  • Върху втората кора разпръснете навсякъде настъргана ябълка (около 3 -4 с.л. с връх).
  • Поръсете с 2 с.л. захар, щипка ванилия на прах (бурбонска на dr.Oetker), щипка канела и щипка сух джинджифил. Поръсете със счукани орехи.
  • Завийте двете кори заедно на руло. Преместете рулото в квадратна голяма тава, застлана с хартия за печене.
  • Направете и останалите кори по същия начин. Подредете ги в тавата.
  • Нарежете рулата напречно, така, че да получите квадратни парченца баница.
  • Пригответе заливката като разбиете заедно всички продукти.
  • Залейте баницата равномерно.
  • Отгоре разпределете на малки кубчета 40 г масло
  • Включете фурната на 190 ०С и изпечете баницата до зачервяване.
  • Докато баницата се пече, пригответе глазурата - към сока от лимон сложете толкова пудра захар, че да получите смес с гъстота на крем (или кисело мляко, което току що сте разбили). Никога не записах броя лъжици, които слагам, но винаги се учудвах колко захар поема този сок.
  • Върху изпечената вече баница, докато е гореща, се напръсква тук-там от глазурата ("тук-там" ще рече, че моите парчета са белязани с много глазура, а някои оставям голи :))
  • Оставяме да изстине, минаваме с ножа отново по разрезите и сервираме сочни ябълкови квадратчета, които са пристрастяващи. 



1 коментар:

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")