Отдавна си бях набелязала тази торта от блога
Гледайки снимките, долавях дъх на уиски, усещах фъстъчената мекота, подсладена с малко шоколад... Тя, Поли ги умее тези работи, да те предизвика чрез снимки.
Това е торта с авторитет, която (вече мога да кажа) си тежи на мястото.
Благодаря за рецептата, Поли!
Избрах да я направя за моя рожден ден (който е малко след нова година и за това чинийките са ми в духа на зимните празници:)) и асоциирах отлежалото старо уиски с годините, които трупам :).Продукти за блатовете (за торта с диаметър 15 - 18 см, порции 10 - 12):
- 50 г черен шоколад
- 100 г краве масло
- 1/2 ч.ч. уиски
- 1 ч.ч. горещо кафе
- 3 ч.ч. брашно
- 3/4 ч.ч. какао
- 1 с.л. бакпулвер
- 4 яйца
- 1 ч.ч. захар
- 1 ч.ч. кисело мляко (сложих 1/2 ч.ч. кисело мляко и 1/2 ч.ч. заквасена сметана)
Приготвяне на блатовете:
1. Сложете в подходящ съд шоколада, кравето масло и уискито и загрейте всичко на слаб котлон. Разбърквайте периодично, докато маслото и шоколадът се разтопят.
1. Сложете в подходящ съд шоколада, кравето масло и уискито и загрейте всичко на слаб котлон. Разбърквайте периодично, докато маслото и шоколадът се разтопят.
2. Махнете от котлона и добавете кафето. Оставете сместа да изстине.
3. В купа пресейте брашното, какаото и бакпулвера и разбъркайте.
4. В друга купа разбийте яйцата като постепенно добавяте захарта. На ниска скорост добавете и киселото мляко (при мен смес от кисело мляко и заквасена сметана).
5. Започнете, с помощта на тел за разбиване, да добавяте към яйчната смес брашното, като редувате с шоколадовата смес, завършете с брашно.
6. Сложете хартия за печене на дъното на форма с диаметър 15 или 18 см, изсипете цялата смес.
3. В купа пресейте брашното, какаото и бакпулвера и разбъркайте.
4. В друга купа разбийте яйцата като постепенно добавяте захарта. На ниска скорост добавете и киселото мляко (при мен смес от кисело мляко и заквасена сметана).
5. Започнете, с помощта на тел за разбиване, да добавяте към яйчната смес брашното, като редувате с шоколадовата смес, завършете с брашно.
6. Сложете хартия за печене на дъното на форма с диаметър 15 или 18 см, изсипете цялата смес.
7. Включете фурната на 180 ⁰ и щом загрее сложете да печете тестото. Проверете готовността с клечка след 40- 45 минути.
8. Изпеченото тесто извадете от формата и оставете да се охлади на решетка.
9. Изрежете неравностите (надигнатата шапчица на тестото), те ще ни послужат за направата на шоколадовите топки за украса на тортата.
10. Разрежете на 3 равни части (3 блата).
Торта "Уиски с фъстъци" |
Продукти за сиропа:
- 100 мл хладка вода
- 1 ч.л. ванилов екстракт или ванилова есенция Dr. Oetker
- 3 с.л. захар (сложих 4 с.л. подсладено кондензирано мляко)
Продукти за фъстъчения крем:
- 250 г фъстъчено масло (рецепта за домашно фъстъчено масло)
- 200 г крема сирене
- 100 г краве масло
- 1 ч.ч. пудра захар
- 100 г дулче де лече (варено подсладено кондензирано мляко) - добавка, която сложих за нотка карамелен вкус. (рецепта за домашно дулче де лече)
- 50 г карамелизирани фъстъци (вижте как може да си ги приготвите в края на публикацията)
Приготвяне на крема:
- Маслото трябва да е много меко. Поставете го в купа и разбийте заедно с пудрата захар.
- Добавете фъстъченото масло и разбъркайте.
- Накрая сложете и крем сиренето, и отново разбъркайте.
- Разделете крема на две равни части (едната част си остава чист фъстъчен крем).
- В едната част сложете карамеленото кондензирано мляко (става фъстъчено-карамелен крем)
Сглобяване на тортата:
Шоколадова глазура:
- За сглобяването използвайте ринг за торта или форма с падащи стени.
- Сложете единия блат и леко го сиропирайте със студен сироп.
- Отгоре намажете цялото количество чист фъстъчен крем.
- По желание поръсете с начупени карамелизирани фъстъци.
- Сложете втория блат и леко го сиропирайте.
- Отгоре намажете фъстъчено-карамеления крем и пак поръсете с карамелизирани фъстъци.
- Сложете третия блат, леко притиснете. Сиропирайте.
- Приберете тортата в хладилник за минимум 4 часа.
Шоколадова глазура:
- 80 г млечен шоколад
- 1 с.л. кокосово или краве масло
- 80 мл течна сметана
- Начупете шоколада на малки парченца и го сложете в купичка.
- Загрейте сметана до кипване и веднага я излейте върху шоколада. Оставете така за минута, две.
- Добавете разтопеното масло и бъркайте до получаване на гладък шоколадов крем.
- Извадете тортата от хладилника и я залейте с глазурата.
Варианти: 1. Без да махаме ограничителния ринг (това е възможно за по-ниски торти, или когато стените на ринга стоят по-високо от тортата). Тогава глазурата не се разтича.Този вариант използвах и аз
Вариант 2: Сипете глазурата и леко наклонете тортата или разнесете глазурата с нож. Тя ще се стече и по стените. Тортата трябва да е студена!
Какаови топчета:
От изрезките от блата направих какаови топчета. Добавих малко фъстъчено масло, малко подсладено кондензирано мляко и малко разтопено масло. Всичко пасирах в кухненския робот.
Върху тортата в кръг подредих топчетата, капнах им малко шоколад и сложих по една ядка (в случая пекан (американски орех)). Средата поръсих с кокосови стърготини. Учудващо е изобщо, че торта за мой повод, успях да украся, макар и така семпло. Обикновено съм с най-най-опростен вариант за мой личен празник.
Да ви е сладко!
------------------------------- --------------
Карамелизирани фъстъци:
- приблизително 50 г печени белени фъстъци (ползвам осолени)
- 2 - 3 с.л. захар
- малка бучка масло, малко по-голяма от лешник
Пригответе си лист от хартия за печене.
Сложете захарта в сух тиган и поставете на котлона да се карамелизира. Щом придобие светъл карамелен цвят сложете маслото и фъстъците. Разбъркайте. Дръжте на котлона още малко, като внимавате да не прегори захарта. Трябва да стане една идея по-тъмна от момента, в който сложихме фъстъците.
Излейте цялата смес върху хартията за печене и оставете да изстине. След това с дървено чукче счукайте на парчета.
Браво, Снежи, чудесна е тортата!
ОтговорИзтриване