вторник, 29 януари 2019 г.

Крем карамел


Технологията тук е по-различна, продуктите са си същите, но крайният резултат много ми хареса и мога да кажа, че има щипка различие от класическия крем карамел. Стои малко по-плътен.

Първо - в тази рецепта кремът се приготвя с вряло мляко, а не студено.
И второ- захарта не се карамелизира в чашките, а се приготвя карамелен сироп, който се пече заедно с крема и до сега винаги ми се е разтварял на 100%. Т.е. като карамелизирам захар в чашки много често ми се е случвало част от захарта да си остане на дъното неразтворена. А с този сироп нещата си дойдоха на мястото, за едно истинско карамелено удоволствие.
Продукти за 4 порции:

 • 400 мл прясно мляко
 • 140 г захар (90 г за крема + 50 г за карамеления сироп)
 • 4 яйца
 • 1 ч.л. екстракт или есенция ванилия

Начин на приготвяне:

 • Сложете в подходящ съд 30 г захар (това са около 2 - 3 с.л.) да се карамелизира. След това махнете от котлона и много внимателно на малки порции сложете 10 с.л. вода и още 20 г (2 с.л. ) захар (внимавайте, защото сместа се бунтува и може да ви напръска и изгори).
 • Върнете на котлона и варете на не много силна степен, като разбърквате от време на време. Карамелената захар се разтваря и получавате карамелена вода (т.е. рядък сироп). Трябва да варите още известно време, за да се сгъсти до гъст сироп. Гъстотата на сиропа пробваме като при сладко - капка капната на студена чинийка (или в студена вода) не трябва да се разлива, а да стои на хубаво топче. Дори да го направите малко по-гъст е по-добре, отколкото да го оставите рядък. 
 • Готовият карамелен сироп разпределяме в 4 чашки, които не е задължително да са метални, а само огнеупорни. Оставяме сиропът да изстине и да се стегне.
 • Приготвяме сместа за крема като разбиваме хубаво яйцата с останалата захар (90г).
 • Кипваме млякото и го наливаме на тънка струйка в яйцата, като бъркаме бързо.
 • Слагаме ванилия и разбъркваме. Наливаме крема с помощта на черпаче в чашките с карамеления сироп. Сипваме от ниско и леко, за да не разбъркаме прекалено много сиропа. 
 • Кремът се пече на водна баня. За целта поставяме купичките в тава, в която предварително сме сипали хладка вода. Водата трябва да стига до 2 - 3 см под ръба на купичките.
 • Печем в предварително нагрята фурна на 140 - 150 градуса, като внимаваме водата да не заври. Времето за печене е малко по-кратко от класическия крем карамел (този със студено мляко), тъй като топлото мляко е стегнало вече яйцата. Някъде около 50 - 60 минути мисля, че са достатъчни. Но все пак преди да изключите фурната проверете дали кремчетата са се стегнали, като разклатите леко чашките. Той трябва да стои като желиран, а не течен. Оставяме крема да изстине в тавата с водата. След това прибираме в хладилник.


Съвет: Може да си карамелизирате захар, да налеете по лъжица във всяка чашка и да оставите да се стегне. След това сипвате топлия крем. Карамелен сос си приготвяте отделно, за сервирането. Ако карамелът в чашките е по-голямо количество има вероятност да не се разтвори напълно по време на печенето.Да ви е сладко!

1 коментар:

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")