Крем карамел


Технологията тук е по-различна, продуктите са си същите, но крайният резултат много ми хареса и мога да кажа, че има щипка различие от класическия крем карамел. Стои малко по-плътен.

Първо - в тази рецепта кремът се приготвя с вряло мляко, а не студено.
И второ- захарта не се карамелизира в чашките, а се приготвя карамелен сироп, който се пече заедно с крема и до сега винаги ми се е разтварял на 100%. Т.е. като карамелизирам захар в чашки много често ми се е случвало част от захарта да си остане на дъното неразтворена. А с този сироп нещата си дойдоха на мястото, за едно истинско карамелено удоволствие.




Продукти за 4 порции:

  • 400 мл прясно мляко
  • 140 г захар (90 г за крема + 50 г за карамеления сироп)
  • 4 яйца
  • 1 ч.л. екстракт или есенция ванилия

Начин на приготвяне:

  • Сложете в подходящ съд 30 г захар (това са около 2 - 3 с.л.) да се карамелизира. След това махнете от котлона и много внимателно на малки порции сложете 10 с.л. вода и още 20 г (2 с.л. ) захар (внимавайте, защото сместа се бунтува и може да ви напръска и изгори).
  • Върнете на котлона и варете на не много силна степен, като разбърквате от време на време. Карамелената захар се разтваря и получавате карамелена вода (т.е. рядък сироп). Трябва да варите още известно време, за да се сгъсти до гъст сироп. Гъстотата на сиропа пробваме като при сладко - капка капната на студена чинийка (или в студена вода) не трябва да се разлива, а да стои на хубаво топче. Дори да го направите малко по-гъст е по-добре, отколкото да го оставите рядък. 
  • Готовият карамелен сироп разпределяме в 4 чашки, които не е задължително да са метални, а само огнеупорни. Оставяме сиропът да изстине и да се стегне.
  • Приготвяме сместа за крема като разбиваме хубаво яйцата с останалата захар (90г).
  • Кипваме млякото и го наливаме на тънка струйка в яйцата, като бъркаме бързо.
  • Слагаме ванилия и разбъркваме. Наливаме крема с помощта на черпаче в чашките с карамеления сироп. Сипваме от ниско и леко, за да не разбъркаме прекалено много сиропа. 
  • Кремът се пече на водна баня. За целта поставяме купичките в тава, в която предварително сме сипали хладка вода. Водата трябва да стига до 2 - 3 см под ръба на купичките.
  • Печем в предварително нагрята фурна на 140 - 150 градуса, като внимаваме водата да не заври. Времето за печене е малко по-кратко от класическия крем карамел (този със студено мляко), тъй като топлото мляко е стегнало вече яйцата. Някъде около 40 минути мисля, че са достатъчни (отмерих времето при последното приготвяне на този крем - на 140 градуса с вентилатор, горно и долно нагряване точно за 30 минути стана готов (като фурната беше предварително нагрята). Изключих на 30-тата минута и оставих крема във водната баня, докато изстине).  Но все пак преди да изключите фурната проверете дали кремчетата са се стегнали, като разклатите леко чашките. Той трябва да стои като желиран, а не течен. Оставяме крема да изстине в тавата с водата. След това прибираме в хладилник.


Съвет: Може да си карамелизирате захар, да налеете по лъжица във всяка чашка и да оставите да се стегне. Не забравяйте обаче да разнесете карамела и по стените на чашките (това се прави, за да може карамеления слой да е възможно най-тънък и след това лесно да се разтопи и да не остават твърди, неразтопени карамелени участъци). След това сипвате топлия крем. Карамелен сос си приготвяте отделно, за сервирането. Ако карамелът в чашките е по-голямо количество има вероятност да не се разтвори напълно по време на печенето, както и ако е нанесен на дебел слой.



Да ви е сладко!

1 коментар:

loading...