Днешната рецепта е простичка и вкусна, подходяща е за малки дечица над 12 месеца (и за баби и дядовци, които чувстват нуждата от по-лека храна). Внучето ми много я хареса.
Пълнени тиквички с кускус и пилешко месо |
Продукти за 3-4 порции:
- 2 бр. тиквички
- 80 г кускус (или друга дребна паста)
- 1 глава кромид лук
- 1 морков
- 200 г сварено пилешко месо
- 1/4 скилидка чесън
- пресен копър
- малко олио
Начин на приготвяне:
- Сваряваме кускуса в леко подсолена вода.
- Тиквичките разрязваме на две по дължина и с лъжичка издълбаваме вътрешността. Посоляваме ги съвсем слабо.
- В тиган слагаме нарязания лук, настъргания морков, издълбаната част от тиквичките. Сипваме малко олио и около половин чаша вода и задушаваме на умерен котлон.
- Изчакваме да се изпари водата и плънката да остане на мазнина, като разбъркваме периодично. Накрая добавяме много малко чесън, нарязан на ситно копър и сол на вкус (ако ще е за детенце посолете оскъдно или пропуснете солта).
- Сваляме плънката от котлона и добавяме сварения и изцеден от водата кускус, и нарязаното на дребно пилешко (което е предварително сварено).
- Разбъркваме хубаво.
- Слагаме издълбаните тиквички в тавичка и ги напълваме с приготвената смес от пилешко и кускус. Сместа, която ни остава разпределяме около тиквичките.
- Слагаме вода, колкото да покрие дъното на тавичката и печем на 200 градуса (С) във фурна, до омекване на тиквичките.
- Сервираме ги поръсени с копър и резенчета домати (за детето с лъжичка кисело мляко).
Много красиво изглеждат тези тиквички Снежи.Прекрасна идея за сезона.Имаме много тиквички в градината тази година.
ОтговорИзтриванеПоздрави и весело лято !
Благодаря, Ели! Радвам се, че ти харесва идеята. Хубаво лято и на теб!
Изтриване