четвъртък, 19 април 2018 г.

Пита с киселец и гъби



Продукти:
  • 400 г хлебно тесто (направих го по рецепта за пиде-пица)
  • 200 г гъби печурки
  • 3-4 стръка пресен кромид лук
  • 1 скилидка чесън
  • около 200 г киселец
  • 1 с.л. брашно
  • 150 г маскарпоне
  • 3 яйца
  • около 50 г кашкавал
  • олио + малка бучка масло, сол, черен пипер
  • за декорация - няколко зърна варена царевица и пресен копър
Начин на приготвяне:



  • Поставяме тестото във форма за пай с диаметър 26 см и го разстиламе с ръце, като повдигаме по периферията, за да се образува стеничка. Оставяме го да втасва, докато приготвяме плънката.
  • Запържваме в олио почистените и нарязани гъби, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Малко преди да ги отстраним от котлона добавяме бучка масло и оставяме да се допържат. Изваждаме гъбите от тигана.
  • Доливаме малко олио и запържваме нарязаните кромид лук и чесън.
  • Добавяме предварително изчистения и измит киселец, нарязан на летнички.
  • Наръсваме върху киселеца 1 с.л. брашно и пържим всичко заедно, като разбъркваме.
  • Слагаме предварително изпържените гъби, малко сол и разбъркваме. Държим на котлона около минута и отстраняваме.
  • Към киселеца слагаме маскарпонето и разбъркваме.
  • Добавяме разбитите яйца разбъркваме хубаво и изливаме плънката върху подготвеното тесто.
  • Наръсваме с настърган кашкавал (за цвят сложих и няколко зърна царевица).
  • Печем питата на 200 - 220 ० С до зачервяване на кашкавала и тестото по периферията.

Разстиламе тестото във форма и вътре изсипваме плънката с киселец

Наръсваме с кашкавал и зърна варена царевица

Пита с киселец, току що извадена от фурната





2 коментара:

  1. Снежи,
    интересна и много красива пита.Бих я направила, имам цялогодишно киселец - до късна есен.
    Поздрави и великолепна нова седмица !

    ОтговорИзтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")