Продукти:
- 400 г хлебно тесто (направих го по рецепта за пиде-пица)
- 200 г гъби печурки
- 3-4 стръка пресен кромид лук
- 1 скилидка чесън
- около 200 г киселец
- 1 с.л. брашно
- 150 г маскарпоне
- 3 яйца
- около 50 г кашкавал
- олио + малка бучка масло, сол, черен пипер
- за декорация - няколко зърна варена царевица и пресен копър
- Поставяме тестото във форма за пай с диаметър 26 см и го разстиламе с ръце, като повдигаме по периферията, за да се образува стеничка. Оставяме го да втасва, докато приготвяме плънката.
- Запържваме в олио почистените и нарязани гъби, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Малко преди да ги отстраним от котлона добавяме бучка масло и оставяме да се допържат. Изваждаме гъбите от тигана.
- Доливаме малко олио и запържваме нарязаните кромид лук и чесън.
- Добавяме предварително изчистения и измит киселец, нарязан на летнички.
- Наръсваме върху киселеца 1 с.л. брашно и пържим всичко заедно, като разбъркваме.
- Слагаме предварително изпържените гъби, малко сол и разбъркваме. Държим на котлона около минута и отстраняваме.
- Към киселеца слагаме маскарпонето и разбъркваме.
- Добавяме разбитите яйца разбъркваме хубаво и изливаме плънката върху подготвеното тесто.
- Наръсваме с настърган кашкавал (за цвят сложих и няколко зърна царевица).
- Печем питата на 200 - 220 ० С до зачервяване на кашкавала и тестото по периферията.
Разстиламе тестото във форма и вътре изсипваме плънката с киселец |
Наръсваме с кашкавал и зърна варена царевица |
Пита с киселец, току що извадена от фурната |
Много интересно, Снеж!
ОтговорИзтриванеСнежи,
ОтговорИзтриванеинтересна и много красива пита.Бих я направила, имам цялогодишно киселец - до късна есен.
Поздрави и великолепна нова седмица !