Честити ми 6 годинки блог!
И Честит Рожден Ден на тате!
Продукти за блатовете:
- 10 белтъка
- 10 супени лъжици захар
- 200 грама смлени на ситно лешници
- 2 супени лъжици брашно
loading...
Приготвяне на блатовете:
- Разбиваме белтъците с миксер на високи обороти. (И купата и бъркалките трябва да са идеално сухи).
- Добавяме на етапи захарта и продължаваме да разбиваме до получаване на хубав белтъчен сняг.
- След това слагаме лешниците (ситно смлени) и пресятото брашно.
- Разбъркваме с шпатула, нежно и внимателно, до пълно обединяване и получаване на гладко тесто.
- Загряваме фурната на 180 ⁰С.
- Във форма с диаметър 26 см поставяме хартия за печене, намазваме с малко олио, поръсваме с брашно и изсипваме 1/3 от тестото.
- Печем до готовност, като внимаваме да не ги препечем.
- Изпичаме общо 3 платки.
Продукти за крема:
- 500 мл прясно мляко
- 10 жълтъка
- 10 супени лъжици захар
- 8 супени лъжици брашно
- 250 грама краве масло
- ванилия есенция 1 ч.л.
- 500 мл течна сладкарска сметана + 6 супени лъжици пудра захар
- Разбиваме жълтъците с 3 с.л. захар
- Брашното размиваме с малко прясно мляко, да стане на рядка кашичка
- Обединяваме жълтъците с брашнената кашичка.
- Кипваме млякото с останалите 7 с.л. захар и добавяме сместа с жълтъците.
- Варим на не много силен огън, като бъркаме непрекъснато. Щом кипне отстраняваме от котлона и оставяме да изстине.
- Маслото нарязваме на парченца и оставяме на стайна температура да омекне (Бележка: слагам го нарязано в купа, а купата поставям на капака на тенджерата с топлия крем. Така омеква по-бързо. Ако се разтопи от топлината го махам и оставям на стайна температура).
- Щом кремът изстине го разбиваме с миксер (не пасатор). Разбиваме и маслото и го добавяме към крема.
- Отделно разбиваме 500 мл сладкарска сметана с 6 с.л. захар до сгъставяне.
Сглобяването на тортата става с помощта на стягащ ринг.
Редуваме блат,
млечен крем с жълтъци,
сметанов крем.
След като намажем и последния блат, отгоре поръсваме с бисквитени трохи или смлени ядки.
Оставяме в хладилник за 12 часа. След това отстраняваме ринга.
За декорацията карамелизираме 100 г захар до светъл карамел.
Изливаме карамела върху хартия за печене и оставяме да се стегне.
След това начупваме парчета с неправилна форма и ги слагаме върху тортата непосредствено преди сервиране. Може да поръсим с още бисквитени трохи или ядки.
За рецептата благодаря на Ginger Cookies.
Поздравления, Снежи и честита блогогодинка!
ОтговорИзтриванеПожелавам ти нестихващо вдъхновение и много успехи, а на баща ти - здраве и дълголетие!
Тортата е прекрасна, с разкошен вкус! Много я харесваме и ние.
Прегръдки и весел празник!
Много ти благодаря, Ирме!
ИзтриванеСнежи, да ти е жив и здрав таткото, а на теб желая блога ти да е все така интересен за читателите ти! Чудесна торта, от кога и се каня и все не иидва ред:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Веси! И аз от доста време я гледам, и ето, че дойде ред да я направя. Много е хубава.
Изтриване