понеделник, 26 февруари 2018 г.

Питка бриош за прощъпулник


Бриош - отдавна исках да го направя, само бях слушала добри слова за него и когато дойде времето за прощъпулник на внучето, този бриош сам ме намери. Все едно, че ми каза "сега му е времето, не изпускай момента". Попаднах на различни рецепти в интернет и до този момент не знаех, че бриошът обича толкова много масло. Добре, че намерих един по-лек вариант в блога "Наслада с Катерина"


Продукти:



  • 500 г брашно
  • 2 яйца + 1 жълтък за намазване
  • половин кубче мая (може и суха за 500 г брашно)
  • 180 мл прясно мляко
  • 20 г маргарин + 20 г масло
  • 4 равни с.л. захар
  • 1 равна ч.л. сол
Начин на приготвяне:
  • В хладкото мляко поставяме маята и 1 с.л. захар. Щом се разтвори маята, добавяме малко брашно, да получим кашичка и оставяме на топло да бухне. Маслото също оставяме на топличко, за да омекне.
  • В купа чукваме две яйца, слагам останалите 3 с.л. захар и солта.
  • Добавяме в купата бухналата мая. Разбиваме с вилица.
  • С останалото брашно омесваме меко тесто.
  • На набрашнен плот с ръка го разстиламе на кора и намазваме с маргарин и меко масло. Прегъваме на две кората и пак намазваме с маргарин и масло. Прегъваме отново на две. Завиваме с фолио за свежо съхранение и прибираме тестото в хладилник за 30 минути.
  • След това разточваме отново и с ръка започваме да прибираме краищата на вътре, към центъра и да оформяме на топка. 
  • Оформяме на питка, поставяме я в тава (на дъното слагаме или хартия за печене, или я намазваме с олио).
  • Оставяме питката да втаса.
  • Разбиваме един жълтък с малко сол и намазваме питката.
  • Печем в предварително нагрята до 180 ⁰С фурна. (Ако бързо хване тен на повърхността, може да сложим фолио, за да не я опърлим съвсем).
При замесване на тестото ползвах опита си от "Рогчета с мас"
И тъй като е наречена за прощъпулник тази моя питка бриош, омесих твърдо тесто от брашно сол и хладка вода. От това тесто изрязах крачета и звездички за декорация. Поставих ги върху питката след като я бях намазала с жълтъка.

Самият Прощъпулник протече така:
Наредихме различни предмети, всеки наречен за някаква професия.


Търкулнахме питата по килимчето (тя изобщо не се търкулна като по приказките, а само изпадаха налепените крачета, които бях сложила за декорация. Малкият започна да събира и хапва разпиляното :)).


Вдигнахме питата и я сложихме до предметите (които очаквахме да са по-интересни от самата питка). Но героят в тази публикация продължи да има интерес към малките лепнати крачета и звездички.



Това, което очаквахме, се случи след малко - бабиното ще ми е помощник в кухнята :) Тиганът се оказа най-интересен.




Използвам повода да покажа и едни бисквитки, които правих за прощъпулник на друго детенце (който беше сега през февруари), но идеята за тях ми стоеше още от нашия прощъпулник (който направихме през октомври), като нереализирана и чакаща бял свят.


Още идеи за прощъпулник съм споделила във фейсбук, ако ви харесват ще се радвам да харесате и страничката ми Cake Time by Elti

Няма коментари:

Публикуване на коментар

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")