Бриош - отдавна исках да го направя, само бях слушала добри слова за него и когато дойде времето за прощъпулник на внучето, този бриош сам ме намери. Все едно, че ми каза "сега му е времето, не изпускай момента". Попаднах на различни рецепти в интернет и до този момент не знаех, че бриошът обича толкова много масло. Добре, че намерих един по-лек вариант в блога "Наслада с Катерина"
Продукти:
- 500 г брашно
- 2 яйца + 1 жълтък за намазване
- половин кубче мая (може и суха за 500 г брашно)
- 180 мл прясно мляко
- 20 г маргарин + 20 г масло
- 4 равни с.л. захар
- 1 равна ч.л. сол
Начин на приготвяне:
- В хладкото мляко поставяме маята и 1 с.л. захар. Щом се разтвори маята, добавяме малко брашно, да получим кашичка и оставяме на топло да бухне. Маслото също оставяме на топличко, за да омекне.
- В купа чукваме две яйца, слагам останалите 3 с.л. захар и солта.
- Добавяме в купата бухналата мая. Разбиваме с вилица.
- С останалото брашно омесваме меко тесто.
- На набрашнен плот с ръка го разстиламе на кора и намазваме с маргарин и меко масло. Прегъваме на две кората и пак намазваме с маргарин и масло. Прегъваме отново на две. Завиваме с фолио за свежо съхранение и прибираме тестото в хладилник за 30 минути.
- След това разточваме отново и с ръка започваме да прибираме краищата на вътре, към центъра и да оформяме на топка.
- Оформяме на питка, поставяме я в тава (на дъното слагаме или хартия за печене, или я намазваме с олио).
- Оставяме питката да втаса.
- Разбиваме един жълтък с малко сол и намазваме питката.
- Печем в предварително нагрята до 180 ⁰С фурна. (Ако бързо хване тен на повърхността, може да сложим фолио, за да не я опърлим съвсем).
При замесване на тестото ползвах опита си от "Рогчета с мас"
И тъй като е наречена за прощъпулник тази моя питка бриош, омесих твърдо тесто от брашно сол и хладка вода. От това тесто изрязах крачета и звездички за декорация. Поставих ги върху питката след като я бях намазала с жълтъка.
И тъй като е наречена за прощъпулник тази моя питка бриош, омесих твърдо тесто от брашно сол и хладка вода. От това тесто изрязах крачета и звездички за декорация. Поставих ги върху питката след като я бях намазала с жълтъка.
Самият Прощъпулник протече така:
Наредихме различни предмети, всеки наречен за някаква професия.
Търкулнахме питата по килимчето (тя изобщо не се търкулна като по приказките, а само изпадаха налепените крачета, които бях сложила за декорация. Малкият започна да събира и хапва разпиляното :)).
Вдигнахме питата и я сложихме до предметите (които очаквахме да са по-интересни от самата питка). Но героят в тази публикация продължи да има интерес към малките лепнати крачета и звездички.
Това, което очаквахме, се случи след малко - бабиното ще ми е помощник в кухнята :) Тиганът се оказа най-интересен.
Използвам повода да покажа и едни бисквитки, които правих за прощъпулник на друго детенце (който беше сега през февруари), но идеята за тях ми стоеше още от нашия прощъпулник (който направихме през октомври), като нереализирана и чакаща бял свят.
Още идеи за прощъпулник съм споделила във фейсбук, ако ви харесват ще се радвам да харесате и страничката ми Cake Time by Elti.
Много хубава идея!
ОтговорИзтриване