петък, 24 януари 2014 г.

Ябълков сладкиш с майонеза и крем с тахан халва


Това е един чудесен сладкиш, който се получи от комбинацията на две рецепти и най-хубавото, освен, че е вкусен, е категорията му "супер лесен и бърз". Направих го за един от приятелките ни петъци. И снимките са толкова лоши, че се чудех дали изобщо да го записвам в блога, но и тук, както всъщност много неща в живота, красивото не винаги е на дневен ред и дори да ни дразни го приемаме. Така, че се надявам да ви хареса рецептата, въпреки снимките.


Не знам кога ще реализирам всички отметки в браузъра ми, та за по-бързо взех да обединявам по няколко рецепти в една (шегувам се :)). Вие няма как да видите истинската дължина на списъка със сладкиши :)


Започвам с блата - той е по рецепта от блога "Вкусно ухание"

Продукти за блата:

  • 200 г майонеза (използвах обикновена)
  • 1 яйце
  • 3/4 ч.ч. захар
  • 1 1/2 ч.ч. брашно
  • 4 с.л. прясно мляко
  • 1 с.л. канела (използвах готов микс от подправки за коледни бисквитки)
  • 3 с.л. какао
  • 1 голяма или 2 по-малки ябълки
  • 80 г бадемов марципан (не е задължителен - много го обичам, имах и сложих)

Приготвяне на блата:
  • Включваме фурната на 180 градуса (С).
  • Разбиваме майонезата, яйцето, захарта и прясното мляко (с телена бъркалка или миксер), колкото да се смесят.
  • Добавяме брашното, бакпулвера, канелата (подправките) и какаото. Разбъркваме.
  • Настъргваме ябълката на едро ренде.
  • Добавяме я в кексовата смес и разбъркваме.
  • В тортена или друга форма, с диаметър 25 см (+/- 2 см), поставяме хартия за печене.
  • Изливаме кексовата смес (ако ще слагаме марципан, то тук е моментът да го нарежем на кубчета и да го разпръснем върху тестото) и печем до готовност (проба със суха клечка ще ви каже кога да го извадите, но не забравяйте, че ябълката му придава сочност и трябва да внимавате да не по изсушите прекалено).
  • Извадете от фурната и формата. Оставете да изстине.


Кремът е по идея на Дианка ("И да похапнем"). 

Но тъй като нямах маскарпоне, алтернативата бе заквасена сметана и крем "Оле ванилия" на Dr. Oetker. 

Продукти за крема:
  • 200 г тахан халва (ползвам "Златея")
  • 125 г масло
  • 400 г заквасена сметана
  • 1/2 пак. крем "Оле ванилия" на Dr. Oetker (не съм съвсем убедена, колко точно сложих, за това ви съветвам да слагате лъжица по лъжица и след разбиване ще разберете има ли нужда от още или не)
Приготвяне на крема:
  • Мекото масло и халвата претриваме с вилица до хубава хомогенна смес.
  • Слагаме заквасената сметана (хубаво е да е със стайна температура) и разбъркваме.
  • Включете миксера на бавни обороти и разбийте за кратко сместа.
  • Добавете крем "Оле" и разбийте до сгъстяване.
  • Върху студения блат сложете крема на дебел слой.




За декорация използвах нарязан шоколадов десерт от семейството на сникърс (сега се сещам, че и в кексовото тесто нарязах малко от този десерт), малко филирани бадеми и марципанови... не знам как да ги определя... цветни пъпчици с вишни.

Да ви е сладко! 
С благодарности към Миленка и Дианка!




26 коментара:

  1. Снежи,да не ти казвам и моята уиш листа колко е дълга,но нека да има идеи под ръка,пък когато станат.Снимките илюстрират чудесно сладкиша ти,който определено и със сигурност е много сочен.Правила съм и в сладък,и солен вариант с майонеза и наистина печивото става с много влажна структура.Направила си разкошно съчетание от двете рецепти!Да ви е весела петъчната вечер и наздраве!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Солен не съм изпробвала, Роси. Хайде още една идея на дневен ред :) Откакто започнах да ги подреждам по папки в браузъра ми е много по-лесно да намеря рецепта. Иначе запомнях само автора и да не ти казвам какво ровене падаше в даден блог (по-дълго време ми отнемаше намирането, отколкото приготвянето :)).
      Благодаря ти и хубава неделя на теб!

      Изтриване
  2. Прекрасен сладкиш,Снежи!Много примамлив се е получил!
    Благодаря за доверието и те прегръщам:)!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прегръдки и от мен, Миленче! Благодаря за хубавия ябълков вариант на майонезения сладкиш. Много ни хареса! Хубав ден!

      Изтриване
  3. Снежи, чуден е! Снимките си показват идеално колко вкусно нещо си приготвила. Ама добре че имах едно останало крайче тахан халва и одеве си я хапнах. ;) Иначе трябваше да се прави веднага...
    А за списъка... Моят е огромен. Всеки път, при преинсталация на компютъра, отново добавям всички адреси, които са над 100. Ама и постоянно допълвам. :)
    Поздрави най-сърдечни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери!
      То хобито ни кулинарен блогър, предполага много над 100 записа, като се има предвид колко хубави блогове има в тази категория :)
      Сърдечни поздрави и от мен! Хубав ден!

      Изтриване
  4. Снежи, страхотен сладкиш, който ще си запиша и в моята дълга листа. Много ми допадна съчетанието на двете рецепти. Прекрасен ден пожелавам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче, по наш вкус беше супер съчетанието. Дано и на теб ти допадне.
      Благодаря и хубав да е денят ти!

      Изтриване
  5. След приятната разходка в Тетевен, чудесен сладкиш, Снежи,
    изглежда фин, апетитен и звучи мноооого вкусно...
    Харесвам такъв вид съчетания, благодаря за хубавите идеи,
    хубав петък и спокоен уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Дианче, след разходка може да си позволим повечко калории :)) А аз, с мойта любов към сладкишите, до Варна пеша ще трябва да стигна :)
      Благодаря ти и хубав ден!

      Изтриване
  6. Какво им намираш кусур на снимките - чудесни са, както и сладкиша!
    А май всички имаме такива дъъълги списъци с харесани рецепти!
    Прегръдка, Снеже!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Инче! Сигурна съм, че списъците са неизчерпаеми, както и идеите :)
      Прегръдка и от мен! Хубав ден ти желая!

      Изтриване
  7. Все му се чудя на сладкиш с майонеза и май ще го предвижа на първо място в листата ми.....нямам представа какъв вкус може да има, но сладкиша ти,Снежи изглежда достатъчно вкусен, та ако може да се присъединя и аз към петъчните ви срещи - тръгвам веднага:)!
    А сега отивам на разходка с теб из Тетевен ,,,чаооо и прегръдка за хубава петъчна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сладкишът с майонеза няма да го разпознаеш като такъв по вкус - прилича на кекс. А този, в тази рецепта, на ябълков кекс. Не се разхождай дълго из Тетевен, че те чакаме за петъчната вечер ;)
      Поздрави и прегръдки, с пожелание за прекрасен ден!

      Изтриване
  8. След чудната разходка да похапнем и нещо сладичко - на пръв поглед странна комбинация, но от опит знам, че с майонеза става сочен кейк или блат, а твоята вариация е наистина интересна и заслужава внимание, ох...пак...лист за правене на сладости....Прегръдки, Снежи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Игличе! Прегръдки и от мен! След разходката може да си позволим и нещо сладичко :)) Интересно ми е каква карта ще се получи, ако на всеки сладкиш от лИстата, съпоставим туристически маршрут ;)
      Хубав ден!

      Изтриване
  9. Хаха;) И ти ли си ги фейваш по папки;)?
    Изглежда наистина вкусен, пък и няма как да не се доверя! Чуден уикенд ти желая, Снежи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз, и аз, Мъхче :)) Записвам, че моят хард диск в главата ми, не може да побере толкова много информация, колкото са желанията ми :))
      Благодаря и хубава неделя на теб!

      Изтриване
  10. Момичета, разбивате ме с тези чакащи идеи :) Ама много сте ми подредени, сладурани такива.
    Някой ден и аз ще си записвам чакащите... ама на мен като всичко ми харесва?!
    Снежи, чудесен сладкиш е! - Кремест, сочен, с парченца шоколад, вишните....Разкош!
    Прегръдка, мила и :) хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А, аз подбирам само тези, които са ми по възможностите, Пепи :) Не записвам всичко харесано. Че то после и в списъците има опасност да се загубя :) Радвам се, че сладкишът ти е харесал, макар да не е от месо или сирене ;))) Прегръдки и от мен! Хубав ден!

      Изтриване
  11. Снежи какво не ти харесва на снимката, не разбрах, защото на мен ми е супер изкушаваща и ми се ще да взема поне едно парченце от този сладкиш. Много вкусен изглежда, а и като чета рецептата съм абсолютно убедена, че е такъв. Колкото до отметките, да ти кажа имах аз един много дълъг списък с чакащи рецепти, щото каквото видя все го записвах, ама то пък и всичко вкусно:), и сега отмятам, ама кога ли ще им дойде времето:) Чудесани почивни дни от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дразнят ме нещо снимките, ама не им обръщам внимание, защото сладкишът си го бива :) А списъкът с чакащи рецепти ще е винаги по-дълъг, защото сме 292928765511:1 ;). На мен така ми харесва - винаги имам избор :)) Благодаря, Бонбон и хубави почивни дни и на теб! Прегръдки!

      Изтриване
  12. Като се замисля и моят списък е по-дълъг от този с нещата, които съм приготвила :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили, всички си имаме по една дебееела готварска книга и хубавото е, че хем е с подбрани рецепти, хем не може да я омажем при готвене :))
      Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  13. Е този сладкиш ме грабна веднага :). Радвам се че ти е допаднал крема, а и в тази комбинация си е мечта :). Страхотен десерт Снежи!
    Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кремът ми е абсолютна новост, Дианче и ти благодаря за рецептата! От онези хубавите новости е, които започвам да правя до втръсване :) Тиквеното ти руло продължава да чака в списъка и не е забравено, комбинацията ме плени и ще я опитам скоро.
      Поздрави и хубави почивни дни!

      Изтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")