понеделник, 6 януари 2014 г.

Погача на розички и Честит Йордановден

Погача на розички

Продукти:
550 - 600 мл прясно мляко
40 г мая (или 14 г суха) - за 1 кг брашно
4 яйца
1 кг брашно + още малко за доомесване
3 с.л. захар
1 с.л. сол
1 с.л. оцет
3 - 4 с.л. олио
130 - 140 г масло
семена за поръсване (мак, сусам, ленено семе)


Приготвяне:

  • Затоплете млякото (да го усещате приятно топло, не горещо). В 300 мл от него сложете маята с 1 с.л. захар.
  • Разбъркайте и изчакайте маята да се разтвори. Добавете малко брашно, за да се получи рядка каша. Оставете сместа да бухне.
  • Разтопете маслото.
  • Леко разбийте с вилица 3 яйца, плюс 1 белтък с останалите 2 с.л. захар. (1 жълтък оставяме за намазване на погачата преди печене).
  • Към яйцата сложете и останалите 250-300 мл мляко. Разбъркайте.
  • Пресейте 800г брашно в голяма купа, сложете солта.
  • Добавете яйцата, бухналата смес с маята, оцета, олиото и омесете до пълното поемане на брашното (на този етап тестото е все още лепнещо).
  • Добавете останалото брашно и омесете на питка (ако тестото все още лепне може да добавите допълнително брашно, но ръсете оскъдно, за да не ви се получи прекалено твърдо).
  • Оформете на топка, намажете с малко олио (или разтопено масло) и оставете на топло да втаса (трябва да удвои обема си).
  • След това оформете отново тестото на питка, като месите по-леко и набързо (да не сбивате тестото).
  • Разделете на 5 - 6 равни части. Разточете една част на питка, с диаметър около 30 см. Намажете с разтопено масло. Разточете втора питка, със същия диаметър и я сложете върху първата. Пак намажете с масло. Така разточете всички останали питки и ги слагайте една върху друга, като мажете с масло между тях. По периферията натиснете, все едно ще ги слепвате (така ще запазите маслото от изтичане между слоевете).
  • Както сте сложили всички питки една върху друга, започнете да ги разточвате внимателно, като започвате от периферията към центъра (не натискайте прекалено силно).
  • След това изтънявате, чрез разточване, и средата на кората. Целта е да запазите маслото вътре, между слоевете, и да не позволявате то да изтече при разточването.
  • Повторете отново технологията с разточване от периферията към центъра, после и самия център. Правете го нежно и толкова пъти, докато не получите кора с диаметър около 55 - 60 см. (дебелина около 1 см)



  • Нарежете кората на 6 ленти с приблизителна широчина 10 см. След това направете и един перпендикулярен разрез през центъра.
  • Вземете 1 от по-дългите ленти (тези, дето са в средата), прегънете на две и увийте на руло.
  • Подреждаме в тава (с диаметър 33 - 35см), застлана с хартия за печене, с разреза нагоре ( и на разстояние едно от друго).
  • От по-малките ленти (тези в края на кръга) правим по-малки рулца и с тях запълваме пространството между големите.
  • Оставяме погачата на топличко, да втаса.
  • Включваме фурната на 190 - 200 (С)
  • Намазваме с разбит жълтък (в който може да капнете малко олио).
  • Ръсим със семена и печем, като следим да не прегори коричката. По средата на печенето може да намалим фурната на 180 (С) и да поставим алуминиево фолио.



С тази питка черпя за здравето на моята свекърва, която днес има имен ден! 
Тя винаги е била като втора майка за мен и искам да е жива, здрава и все така всеотдайна!

Честит Празник на всички останали, които имат повод да почерпят днес и наздраве!









24 коментара:

  1. Честит Йордановден! Да е жива и здрава именничката! Страхотна погача, много красива!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате! Хубав ден и прегръдки!

      Изтриване
  2. Снежиии ... прекрасна погача мила!
    Да е жива и здрава именничката и за много години!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани! Всичко добро и на теб! Прегръдки!

      Изтриване
  3. Честит празник! Разкошна пита!

    ОтговорИзтриване
  4. Снежи, много красива погача. Да ви е жива и здрава именничката. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Танче! Поздрави и от мен, и хубав петък!

      Изтриване
  5. Честита да ти е именницата,мила,и много здраве да я спохожда!Много години да е до вас,да ви се радва и вие на нея!Повече от прекрасна е питката,грандиозна бих казала!Прегръдка и хубав ден с много слънце и усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси! Прекрасен ден и на теб! Прегръдки!

      Изтриване
  6. Снежи, да е жива и здрава свекърва ти и все така да сте си опора! :) А питката е прекрасна - толкова красива си я изписала...
    Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери! Сърдечни поздрави и от мен! Хубав петък ти пожелавам!

      Изтриване
  7. Светли и честити празници, Снежи,
    здраве, късмет и закрила, много щастие за твоята свекърва, и цялото ти семейство.
    Питата изглежда великолепно - много ефектна, красива и впечатляваща!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дианче! Всичко най-добро и на теб! Прегръдки!

      Изтриване
  8. Ехааа, красота! От сърце желая на именничката много здраве! Другото е лесна работа. Страшна питка, Елти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Мъхче! Здраве да има за всички! Хубав ден!

      Изтриване
  9. Хубава питка за добра жена...Живи и здрави да сте!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Живе! Всичко добро и на теб! Хубав ден!

      Изтриване
  10. I would love to make this pogača, but I do not know how it will help if you put pictures how it is made with pictures is easy. Thank you.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Зори! Обещавам следващия път да има повече снимки :) Хубав ден!

      Изтриване
  11. Снеже, питката ти е разкошна!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")