Погача на розички
Продукти:
550 - 600 мл прясно мляко
40 г мая (или 14 г суха) - за 1 кг брашно
4 яйца
1 кг брашно + още малко за доомесване
3 с.л. захар
1 с.л. сол
1 с.л. оцет
3 - 4 с.л. олио
130 - 140 г масло
семена за поръсване (мак, сусам, ленено семе)
Приготвяне:
- Затоплете млякото (да го усещате приятно топло, не горещо). В 300 мл от него сложете маята с 1 с.л. захар.
- Разбъркайте и изчакайте маята да се разтвори. Добавете малко брашно, за да се получи рядка каша. Оставете сместа да бухне.
- Разтопете маслото.
- Леко разбийте с вилица 3 яйца, плюс 1 белтък с останалите 2 с.л. захар. (1 жълтък оставяме за намазване на погачата преди печене).
- Към яйцата сложете и останалите 250-300 мл мляко. Разбъркайте.
- Пресейте 800г брашно в голяма купа, сложете солта.
- Добавете яйцата, бухналата смес с маята, оцета, олиото и омесете до пълното поемане на брашното (на този етап тестото е все още лепнещо).
- Добавете останалото брашно и омесете на питка (ако тестото все още лепне може да добавите допълнително брашно, но ръсете оскъдно, за да не ви се получи прекалено твърдо).
- Оформете на топка, намажете с малко олио (или разтопено масло) и оставете на топло да втаса (трябва да удвои обема си).
- След това оформете отново тестото на питка, като месите по-леко и набързо (да не сбивате тестото).
- Разделете на 5 - 6 равни части. Разточете една част на питка, с диаметър около 30 см. Намажете с разтопено масло. Разточете втора питка, със същия диаметър и я сложете върху първата. Пак намажете с масло. Така разточете всички останали питки и ги слагайте една върху друга, като мажете с масло между тях. По периферията натиснете, все едно ще ги слепвате (така ще запазите маслото от изтичане между слоевете).
- Както сте сложили всички питки една върху друга, започнете да ги разточвате внимателно, като започвате от периферията към центъра (не натискайте прекалено силно).
- След това изтънявате, чрез разточване, и средата на кората. Целта е да запазите маслото вътре, между слоевете, и да не позволявате то да изтече при разточването.
- Повторете отново технологията с разточване от периферията към центъра, после и самия център. Правете го нежно и толкова пъти, докато не получите кора с диаметър около 55 - 60 см. (дебелина около 1 см)
- Нарежете кората на 6 ленти с приблизителна широчина 10 см. След това направете и един перпендикулярен разрез през центъра.
- Вземете 1 от по-дългите ленти (тези, дето са в средата), прегънете на две и увийте на руло.
- Подреждаме в тава (с диаметър 33 - 35см), застлана с хартия за печене, с разреза нагоре ( и на разстояние едно от друго).
- От по-малките ленти (тези в края на кръга) правим по-малки рулца и с тях запълваме пространството между големите.
- Оставяме погачата на топличко, да втаса.
- Включваме фурната на 190 - 200 (С)
- Намазваме с разбит жълтък (в който може да капнете малко олио).
- Ръсим със семена и печем, като следим да не прегори коричката. По средата на печенето може да намалим фурната на 180 (С) и да поставим алуминиево фолио.
С тази питка черпя за здравето на моята свекърва, която днес има имен ден!
Тя винаги е била като втора майка за мен и искам да е жива, здрава и все така всеотдайна!
Честит Празник на всички останали, които имат повод да почерпят днес и наздраве!
Честит Йордановден! Да е жива и здрава именничката! Страхотна погача, много красива!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кате! Хубав ден и прегръдки!
ИзтриванеСнежиии ... прекрасна погача мила!
ОтговорИзтриванеДа е жива и здрава именничката и за много години!
Благодаря, Дани! Всичко добро и на теб! Прегръдки!
ИзтриванеЧудесна е, Снежи!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Дани! Приятен ден!
ИзтриванеЧестит празник! Разкошна пита!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Траянче! Хубав петък!
ИзтриванеСнежи, много красива погача. Да ви е жива и здрава именничката. Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Танче! Поздрави и от мен, и хубав петък!
ИзтриванеЧестита да ти е именницата,мила,и много здраве да я спохожда!Много години да е до вас,да ви се радва и вие на нея!Повече от прекрасна е питката,грандиозна бих казала!Прегръдка и хубав ден с много слънце и усмивки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Роси! Прекрасен ден и на теб! Прегръдки!
ИзтриванеСнежи, да е жива и здрава свекърва ти и все така да сте си опора! :) А питката е прекрасна - толкова красива си я изписала...
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави! :)
Благодаря, Гери! Сърдечни поздрави и от мен! Хубав петък ти пожелавам!
ИзтриванеСветли и честити празници, Снежи,
ОтговорИзтриванездраве, късмет и закрила, много щастие за твоята свекърва, и цялото ти семейство.
Питата изглежда великолепно - много ефектна, красива и впечатляваща!
Благодаря, Дианче! Всичко най-добро и на теб! Прегръдки!
ИзтриванеЕхааа, красота! От сърце желая на именничката много здраве! Другото е лесна работа. Страшна питка, Елти!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Мъхче! Здраве да има за всички! Хубав ден!
ИзтриванеХубава питка за добра жена...Живи и здрави да сте!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Живе! Всичко добро и на теб! Хубав ден!
ИзтриванеI would love to make this pogača, but I do not know how it will help if you put pictures how it is made with pictures is easy. Thank you.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Зори! Обещавам следващия път да има повече снимки :) Хубав ден!
ИзтриванеСнеже, питката ти е разкошна!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Благодаря, Инче! Прегръдки и от мен!
Изтриване