Високо, високо, високо...

Истинският живот е като стълба  - качваш стъпало след всеки житейски урок, малък или голям, незначителен или разтърсващ. Дори да ти се струва, че слизаш надолу, реално качваш стъпало, учиш урок. Движението е живот.

Днешната публикация е за една торта, която направих по идея на Ивейн. Харесвам творчеството й, има индивидуализъм, който ми пасва. А окуражителните й думи, че един ден и аз (може би) ще правя торти по свой проект ми подействаха като масло на препечена филийка. Но за сега все още ми трябва нагледен материал.

И избрах този мотив за рождения ден на дъщеричката, с пожелание да лети волно с крилете на младостта, да се изкачва към мечтите си, високо, високо, високо... Да бъде здрава и много щастлива!



Захванах се с не малка доза страх. Планувах кое, как и кога точно да направя. И въпреки, че едно професионално око би намерило кусури и несъвършенства аз си я харесвам.

Записки на начинаещия:

1. Вид торта - вита.
2. Избор на блатове - японски
3. Избор на крем - трябва ми плътен (ще включа масло, сметана, варен крем и дулче де лече)
4. Балон - ами сега??? Ще пробвам със смес, подобна на сладък салам
5. Височина на тортата - по окомер около 15 см (трябва да побера във височината кош, момиче и долната част от балона)
6. Време за изработка - 3 дни
7. Ще успея

Започна се:

1. Домашно сладко от мляко или дулче де лече

Продукти:
  • 900 мл пълномаслено прясно мляко (ползвам краве)
  • 200 г захар
  • 1/4 ч.л. сол
  • 1/4 ч.л. сода бикарбонат 
  • 2 с.л. вода
  • ванилия
От както открих тази рецепта редовно я ползвам за добавка към най-различни десертни кремове. Придава изключително приятен вкус. Може да се хапва и самостоятелно, но е убийствено сладко. Приготвя се лесно, не изисква сложни продукти и за това се превърна в едно от много, много любимите ми открития.
Ако варите по-дълго време ще получите карамеления цвят на дулче де лече, по-краткото варене ще ви даде просто едно млечно сладко, не по-малко вкусно от карамеленото.
Препоръчвам ви да опитате. 

Приготвяне:
  • Залейте содата с 2 с.л. вода и разбъркайте.
  • Във висока тенджера сложете млякото, захарта и солта. 
  • Поставете на котлона и изчакайте да кипне.
  • Дръпнете от котлона и добавете водата с разтворената в нея сода (сместа става пенлива и се надига много, за това тенджерата трябва да е висока) - снимка 1.
  • Върнете на котлона (той трябва да е включен на умерена към висока степен, сместа трябва да ври интензивно, а не да къкри) и варете, като разбърквате през 10 минути.
  • След като започне леко да се сгъстява, бъркайте по често (примерно през минута, две) - снимка 2.
  • Млякото започва да променя цвета си към жълт и се сгъстява. Ако в този момент отстраните от котлона ще получите сладко от мляко, със съвсем лек карамелен цвят - снимка 3.
  • За дулче де лече трябва да държите на котлона още известно време, като бъркате непрекъснато - снимка 4 (все още не е достигнало истинския цвят на дулче де лече, но това е моментът, в който го отстраних от котлона).


Домашно сладко от мляко или дулче де лече

2. Захарни фигурки - направени от гъм пейст

Цветята (ранункулуси), момиченцето, коша, останалите малки цветчета, зелените листа и абсолвентската шапчица направих първия ден. Тестото е гъм пейст, съхне по-бързо от фондан и двата дена, които му дадох бяха достатъчни. Това, което смятах и действително ми беше най-трудно, балонът, оставих за последния ден. И за малко да не се побера в графика.


3. Балон

За него приготвих смес от домашни медени бисквити (дребно счукани), смлени бадеми, кокосови стърготини, масло и пудра захар. Оформих сместа с пресоване в купичка и оставих в хладилника да се стегне.


Балонът остана кух и там скрих картичката.
Отвън го облепих с ивици разноцветен фондан.


Продължението на балона, което се спуска по стената на тортата е от същата смес. Но за да стои мирно я залепих с ядливо лепило. Сложих и две дървени подпорки.


4. Блатове - спрях се на любимите ми японски. Не предвидих обаче, че тази височина ще иска две дози. Наложи се да направя и едни други, тип пандишпанови (защото ми свършиха продуктите за японски и то по нощите). А за основа и капак вече скокнах до магазина за готови шоколадови. Едва изчаках изгрев слънце. Измазах с маслен крем.


5. Крем

  • За него направих първо гъст варен крем от 400 мл мляко и 4 с.л. оризово брашно. Оставих да изстине.
  • След това разбих 150 г масло с 4 с.л. пудра захар.
  • Разбих на пухкав крем и 250 г течна сладкарска сметана.
  • Смесих първо варения крем с цялото количество дулче де лече, което получих от горната рецепта. Разбих с миксер.
  • Добавих получения крем, лъжица по лъжица, към масления.
  • Последна внедрих сметаната.
  • Кремът исках да е с лека кокосова нотка и сложих 2 с.л. кокосови стърготини.

6. Финал






И парченце







И тортите по същия повод, през годините:

2011
2012
2013
2014


13 коментара:

  1. Прекрасна е, Снежи! Толкова цветна и със сигурност много вкусна! :)
    Да ти е жива, здрава и много щастлива рожденичката! Да крачи смело напред и да жъне само успехи!
    Целувки!

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасна торта за прекрасен повод! Отправям поздравления първо към рожденичката с пожелание за много здраве, късмет и безгранично щастие!
    Поздравления и за теб, Снежи за майсторството за направата на тортата! Това е много голям труд, но и удовлетворяващ! Адмирации!
    Весели и слънчеви дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Хриси, както за пожеланията, така и за милите думи! Трудът наистина е голям, но както казваш удовлетворяващ. Когато чуя "уау" и забравям умората, мъките и притесненията.
      Сърдечни поздрави и приятна вечер!

      Изтриване
  3. Аз си мисля, че вече си готова за лично вдъхновена торта, но щом не се осмеляваш още, ние ще почакаме. Станала е чудесна, изглежда вкусна, а ако е и зарадвала иноникът за нея , значи е най-добрата.
    Снежи, да ти е много здраво момичето, не само да лети, а да пори небето с мечтите си и винаги да приключва деня си с усмивка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче, благодаря за милите пожелания! Нямам увереност, но имам желания :) Все пак съм щастлива, че зарадвах рожденичката и нейните приятелчета.
      Поздрави и хубаво утре!

      Изтриване
  4. Високо, много високо си стигнала с тази торта, Снежи -
    тортата, изпълнението и въздействието са впечатляващи.
    Браво!
    И пак, много високо да стигат мечтите на твоето момиче,
    да успява, да вдъхновява и да бъде много щастлива!
    Честит празник, поздравления за рожденичката и адмирации за теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дианче! Да, определено висока летва си сложих с тази торта, но не съжалявам. Нито за трудностите, нито за умората. Благодаря и за милите пожелания!
      Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
    2. И за рецептата за тези много нежни и вкусни блатове отново ти благодаря, Дианче! Много са ми любими. Толкова се радвам, че се осмелих да ги пробвам :)

      Изтриване
  5. Скъпа, жива и здрава да е рожденичката и пожеланията, които ѝ отправяш по такъв сладък начин да се сбъдват! Прелестна е тортата, имаш талант, за това определено! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за пожеланията, Катенце! И за милите думи, че бая ме поизмъчи тази торта. Прегръдки и от мен, Бонбон!

      Изтриване
  6. Високо да лети и високо да стигне,високо към своите мечти....това пожелавам на дъщеричката ти,Снежи,а тортата е прекрасна,цветна и най-вече по майчински сътворена с много обич!

    ОтговорИзтриване
  7. Снежи, само една много любяща майка може да сътвори това! Прекрасна е тортата и много тематична!
    Щастливо нека бъде твоето момиче!

    ОтговорИзтриване

loading...