Продукти:
За основата:- 210 г овесени бисквити
- 2 с.л. мед
- 4 с.л. вода
- 200 г крем сирене
- 400 г заквасена сметана
- 80 - 100 г фъстъчено масло
- 200 г подсладено кондензирано мляко
- 50 стафиди
- 20 г желатин
- ванилия
- 260 г конфитюр от малини
- 340 г вода
- 20 г желатин
Част от продуктите за десерта |
На основата:
- Смесете меда и водата.
- Счукайте бисквитите и ги разбъркайте с медения сироп (сместа трябва да стои ронлива, не на каша. Идеята е да се вкара малко влага при бисквитите, за по-хубава спойка на слоя, но да си остане хрупкав).
- Изсипете сместа във форма с диаметър 24-25 см и оформете равномерен слой, като натискате с лъжица.
- Сложете желатина в малък метален съд (примерно чашка за крем карамел) и го залейте с 80 - 100 мл вода. Оставете да набъбне.
- Смесете крем сиренето, сметаната, фъстъченото масло и подсладеното кондензирано мляко. Разбийте за кратко, колкото да се смесят всички продукти (хубаво е продуктите да са със стайна температура).
- В метален съд сипете вода, поставете чашката с желатин, като внимавате водата да не влиза вътре при желатина (да е примерно на 1-2см под ръба на чашката).
- Сложете на котлона и загрейте, като преди да достигне температурата на кипене, изключете котлона.
- Оставете желатина в топлата баня до разтопяване. Може да разбъркате с лъжичка (ако по нея не остават видими зрънца, значи желатинът се е разтопил напълно).
- Сипете разтворения желатин в млечната смес и разбийте хубаво.
- Сложете стафидите. Ароматизирайте сместа с 1 ванилия на прах
- Излейте млечната смес върху подготвения бисквитен слой.
Вариант без ямички: След като сте изсипали млечната смес, сложете десерта в хладилник и изчакайте да се желира. Намалете продуктите за желирания плодов слой (предполагам, че половин доза ще е добре или малко повече от половината).
При мен десертът е с ямички.
Приготвяне на плодовото желе:
- Сложете желатина в чашка и го залейте с 80 - 100 мл вода. Оставете да набъбне.
- В метален съд смесете конфитюра и останалата водата. Разбъркайте.
- Сложете на котлона и загрейте почти до кипване (температура около 70 градуса).
- Отстранете от котлона и изсипете в горещата смес набъбналия желатин.
- Бъркайте до пълно разтваряне на желатина.
- Оставете плодовата смес на стайна температура до пълно охлаждане.
Извадете млечния десерт, който вече се е желирал добре в хладилника и отгоре излейте охладената плодова смес.
Приберете десерта в хладилник до пълно желиране и на плодовия слой.
Снежи, много идейно! Тъкмо се чудих как е попаднал плодовия пласт в белия и ти разкри тайната :) Благодаря ти за чудесната рецепта!
ОтговорИзтриванеПоздрави и весел месец!
Красиво, вкусно, оригинално!
ОтговорИзтриване