Ухание на босилек..., усетихте ли го? Сега си представете топла домашна питка, намазана с доматен сос, пилешко филе с ароматно сирене и за финал... още малко сирене - коричка от запечен пармезан.
С тази публикация благодаря на Fivepi за подаръка, който ми изпратиха.
Участвах в организиран от тях кулинарен конкурс и рецептата за облечените чушки ми донесе второ място. След това получих този пакет сирене и една симпатична кутийка, която се показва тук-там на снимките.
Пита пиле-пармезан
Продукти за тестото:- 300 мл прясно мляко
- 20 г прясна мая (или 7 г суха)
- 50 мл олио
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. захар
- около 450 - 500 г брашно
Други продукти:
- 8 парчета пилешко месо (филе, пържоли от бут или 1 цяло пиле. От едно пиле извадих филетата, които разрязах на по-тънки пържоли. Плюс двете бутчета, които обезкостих. Така ми се получиха общо 8 парчета за рецептата)
- Сол, черен пипер
- За паниране на месото - 3 с.л. брашно, 2 с.л. смлени бадеми (може да пропуснете тази съсътавка), 1 с.л. настърган пармезан
- За доматения сос - 250 г белени домати (в този сезон още съм на консерви), 1-2 скилидки чесън, 2 с.л. зехтин (или олио), 1/4 ч.л. сол
- За ароматното сирене - 2 пълни с.л. крем сирене, 1 ч.л. песто "Дженовезе", 1 ч.л. горчица
- Олио за пържене на месото
- 50 г настърган пармезан
Начин на приготвяне:
Стъпка 1. Подготовка на тестото
- В хладкото мляко сложете маята и изчакайте да се разтвори.
- Добавете солта (1 ч.л.), захарта (1 ч.л.) и олиото (50 мл). Разбъркайте.
- Сложете 400 г от брашното и разбъркайте до пълното му поемане. След това, сложете още малко от брашното и омесете на ръка.
- Прехвърлете тестото в съд с капак, намажете го с малко олио и оставете на топло да втаса.
Стъпка 2. Подготовка на месото
- Парчетата пилешко месо поръсете със сол и смлян черен пипер.
- Смесете всички продукти за паниране на месото и разбъркайте хубаво.
- В тиган загрейте малко олио.
- Оваляйте парчетата месо в сместа за паниране и изпържете до получаване на светла на цвят коричка.
- Извадете на салфетка да се отцедят.
Стъпка 3. Подготовка на ароматното сирене.
- Смесете 2 пълни с връх с.л. крем сирене, 1 равна ч.л. песто Дженовезе и 1 равна ч.л. горчица.
- Разбъркайте хубаво до получаване на млечен пастет. Ако сиренето е безсолно сложете малка щипка сол.
Стъпка 4. Подготовка на доматения сос.
- Пасирайте доматите заедно с чесъна, зехтина (или олиото) и солта.
Стъпка 5. Оформяне на питата
- От втасалото тесто, без да го размесвате повторно, отделете едно малко топче (за средата), а останалото разделете на 8 равни парчета.
- Всяко парче разтеглете с ръка на плоска питка.
- Оформете питката на лодка като подвиете краищата и образувате кант по периферията (този начин ми беше по-лесен и бърз).
- Или направете разрези и чрез преплитане оформете като при пица Пиде
- Подредете питките в тава, застлана с хартия за печене
- Всяка питка намажете с доматен сос.
- Отгоре поставете парче пилешко месо, а върху него чаена лъжичка от ароматното сирене.
- Ако ви остане доматен сос, сложете от него и върху пържолите.
(На мен ми остана и доматен сос, и малко от сместа за паниране. Смесих ги, добавих съвсем малко вода, да стане на кашичка и разпределих тази смес върху пържолите).
- Поръсете с настърган пармезан (или с кашкавал).
- Изпечете питата в предварително нагрята до 190 (С) градуса фурна.
- Сервирайте топла.
Чудесен подарък, Снежи!
ОтговорИзтриванеПоздравления!
И прекрасна идея за пилешко!
Прегръдка и хубава неделя!
Благодаря, Дани! Хубава неделя и на теб! Прегръдки!
ИзтриванеСупер идея за пиле-пита:)
ИзтриванеСлед това описание, да ти кажа, че извади страшен късмет, че не съм гладна в момента, щото щях да съм разстроена и може би лоша;)
ОтговорИзтриванеПрекрасно е, Снежи!
Така е, късметлийка съм си :) :) Но изобщо не ти вярвам, че може да си лоша, по какъвто и да е повод. Поздрави, Мъхче и благодаря!
ИзтриванеПоздравявам те, мила! Чудесна си винаги и всяка твоя рецепта заслужава награда! Благодаря ти, че представи тази марка, интересно, но не бях чувала за нея. Непременно ще пробвам продуктите, изкушена съм:)! А колкото до увода и аз като Мъхчето ще ти вдигна пръст:)))) Прегръщам те!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Катенце! И аз не познавах марката, а и по нашите магазини тук, още не съм я срещала. Научих за конкурса от блог-приятелче, което ме информира, че с моя снимка някой се е включил в конкурса. Та блокирах такъв тип участие :) - пуснах си моя снимка и рецепта.
ИзтриванеПрегръдки и от мен, мила! Хубав ден!