неделя, 26 април 2015 г.

Пита пиле-пармезан

Ухание на босилек..., усетихте ли го? Сега си представете топла домашна питка, намазана с доматен сос, пилешко филе с ароматно сирене и за финал... още малко сирене - коричка от запечен пармезан.




С тази публикация благодаря на Fivepi за подаръка, който ми изпратиха.
Участвах в организиран от тях кулинарен конкурс и рецептата за облечените чушки ми донесе второ място. След това получих този пакет сирене и една симпатична кутийка, която се показва тук-там на снимките.

Пита пиле-пармезан
Продукти за тестото:
  • 300 мл прясно мляко
  • 20 г прясна мая (или 7 г суха)
  • 50 мл олио
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. захар
  • около 450 - 500 г брашно

Други продукти:

  • 8 парчета пилешко месо (филе, пържоли от бут или 1 цяло пиле. От едно пиле извадих филетата, които разрязах на по-тънки пържоли. Плюс двете бутчета, които обезкостих. Така ми се получиха общо 8 парчета за рецептата)
  • Сол, черен пипер
  • За паниране на месото - 3 с.л. брашно, 2 с.л. смлени бадеми (може да пропуснете тази съсътавка), 1 с.л. настърган пармезан
  • За доматения сос - 250 г белени домати (в този сезон още съм на консерви), 1-2 скилидки чесън, 2 с.л. зехтин (или олио), 1/4 ч.л. сол
  • За ароматното сирене - 2 пълни с.л. крем сирене, 1 ч.л. песто "Дженовезе", 1 ч.л. горчица
  • Олио за пържене на месото
  • 50 г настърган пармезан
Начин на приготвяне:

Стъпка 1. Подготовка на тестото
  • В хладкото мляко сложете маята и изчакайте да се разтвори.
  • Добавете солта (1 ч.л.), захарта (1 ч.л.) и олиото (50 мл). Разбъркайте.
  • Сложете 400 г от брашното и разбъркайте до пълното му поемане. След това, сложете още малко от брашното и омесете на ръка. 
  • Прехвърлете тестото в съд с капак, намажете го с малко олио и оставете на топло да втаса.
Стъпка 2. Подготовка на месото
  • Парчетата пилешко месо поръсете със сол и смлян черен пипер.
  • Смесете всички продукти за паниране на месото и разбъркайте хубаво.
  • В тиган загрейте малко олио.
  • Оваляйте парчетата месо в сместа за паниране и изпържете до получаване на светла на цвят коричка.
  • Извадете на салфетка да се отцедят.


Стъпка 3. Подготовка на ароматното сирене.
  • Смесете 2 пълни с връх с.л. крем сирене, 1 равна ч.л. песто Дженовезе и 1 равна ч.л. горчица.
  • Разбъркайте хубаво до получаване на млечен пастет. Ако сиренето е безсолно сложете малка щипка сол.

Стъпка 4. Подготовка на доматения сос.
  • Пасирайте доматите заедно с чесъна, зехтина (или олиото) и солта.

Стъпка 5. Оформяне на питата
  • От втасалото тесто, без да го размесвате повторно, отделете едно малко топче (за средата), а останалото разделете на 8 равни парчета.
  • Всяко парче разтеглете с ръка на плоска питка.
  • Оформете питката на лодка като подвиете краищата и образувате кант по периферията (този начин ми беше по-лесен и бърз).


  • Или направете разрези и чрез преплитане оформете като при пица Пиде




  • Подредете питките в тава, застлана с хартия за печене
  • Всяка питка намажете с доматен сос.
  • Отгоре поставете парче пилешко месо, а върху него чаена лъжичка от ароматното сирене.




  • Ако ви остане доматен сос, сложете от него и върху пържолите. 

(На мен ми остана и доматен сос, и малко от сместа за паниране. Смесих ги, добавих съвсем малко вода, да стане на кашичка и разпределих тази смес върху пържолите).


  • Поръсете с настърган пармезан (или с кашкавал).
  • Изпечете питата в предварително нагрята до 190 (С) градуса фурна.
  • Сервирайте топла.



7 коментара:

  1. Чудесен подарък, Снежи!
    Поздравления!
    И прекрасна идея за пилешко!
    Прегръдка и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани! Хубава неделя и на теб! Прегръдки!

      Изтриване
    2. Супер идея за пиле-пита:)

      Изтриване
  2. След това описание, да ти кажа, че извади страшен късмет, че не съм гладна в момента, щото щях да съм разстроена и може би лоша;)
    Прекрасно е, Снежи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, късметлийка съм си :) :) Но изобщо не ти вярвам, че може да си лоша, по какъвто и да е повод. Поздрави, Мъхче и благодаря!

      Изтриване
  3. Поздравявам те, мила! Чудесна си винаги и всяка твоя рецепта заслужава награда! Благодаря ти, че представи тази марка, интересно, но не бях чувала за нея. Непременно ще пробвам продуктите, изкушена съм:)! А колкото до увода и аз като Мъхчето ще ти вдигна пръст:)))) Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Катенце! И аз не познавах марката, а и по нашите магазини тук, още не съм я срещала. Научих за конкурса от блог-приятелче, което ме информира, че с моя снимка някой се е включил в конкурса. Та блокирах такъв тип участие :) - пуснах си моя снимка и рецепта.
      Прегръдки и от мен, мила! Хубав ден!

      Изтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")