вторник, 7 април 2015 г.

Колекция козунаци - любими рецепти


1. Традиционни козунаци

В тази група слагам козунаците, които са направени от основните съставки - яйца, захар, мазнина, мляко, брашно и мая. Опитвала съм много рецепти през годините, едните пухкави и меки, но не достатъчно сладки (по нашите разбирания), другите сладки и съответно по-глетави (захарта пречи на тестото да бухне), трети прекалено мазни (тук пък ги няма хубавите характерни конци), със сигурност има и четвърти, и пети, които сега бягат от анализа (просто не се сещам за тях). Но най-хубавата рецепта за класически козунак открих миналата година. Тогава не успях да я публикувам, но днешната статия започвам точно с нея.

Класически козунак Диана

Източник: Опитайте...

Класически козунак Диана
Продукти:
  • Половин ч.чаша прясно мляко
  • 20 гр. прясна мая
  • 3 -3 ¼ ч.чаши брашно
  • Половин ч.чаша захар
  • 2 яйца
  • 1 с.л. кисело мляко (може сметана)
  • ¼ ч.л.сода за хляб
  • 1 ч.л. мед 
  • ¼ ч.л. сол
  • ½  ч.чаша мазнина (смес от масло и олио 50:50; или смес от мас и олио)
  • 1 ч.л. коняк
Аромати за тестото: ванилия, ром, лимон и портокал-на сок и кори
Аромати и добавки при оформяне - локум, напоени в ром стафиди и/или др. сушени плодове, кандирани корички от цитруси, шоколадови капки, кристална захар, ядки.

1 ч.чаша = 240 мл. 


Приготвяне:
1. Затоплете прясното мляко и в него сложете маята, захарта и меда. Разбъркайте и изчакайте маята да се разтвори.
2. Добавете брашно до получаване на кашичка и оставете на топло да бухне.
3. Разбийте на водна баня яйцата и захарта, до затопляне на сместа и разтопяване на захарта. (Температурата на яйцата трябва да е приятно топла, не гореща, че иначе ще ги сварите)
4. Към яйчната смес добавете шупналата кашичка с маята, меда, солта, киселото мляко, содата и 1 ч.ч. брашно. Разбъркайте до хомогенна смес.
5. Добавете и останалото брашно и замесете тесто.
6. Разтопете заедно маста (маслото) и олиото.
7. Прехвърлете тестото на плот поръсен с брашно.
8. Месете, като периодично намазвате тестото с мазнина и така, докато мазнината свърши. Всеки път след намазването месете до пълното поемане на мазнината от тестото. Процесът е малко по-дълъг. Ако нямате време за дълго месене, може половината мазнина да добавите към яйчната смес, преди да сте сложили брашното. А останалата мазнина да внедрите при окончателното измесване (както описах, намазване на тестото и месене до поемане на мазнината, после пак, и пак).
9. Оформете на топка, сложете тестото в тенджера, намазана с мазнина, покрийте с капак и оставете на топло да втаса.
10. Може да направите още едно размесване и да оставите тестото да втаса повторно. Но може и направо да пристъпите към оформяне на козунаците, веднага след първото втасване.
11. Разделете тестото на три или четири части, оформете фитили и ги сплетете (начин на сплитане на козунаци с 4 фитили).
12. Поставете оформения козунак в тава, с диаметър 25-26 см. оставете на топло да втаса (да удвои обема си).
13. Загрейте фурната на 170 (С) градуса.
14. Намажете козунака с разбит жълтък и поръсете с едра кристална захар, преди да го сложите да го печете (по желание сложете и ядки). По време на печенето сложете фолио, за да не прегори горната коричка.
15. Изпичането на козунака е не по-малко важно от омесването на самото тесто. Има един точен момент на изваждане от фурната, който обаче няма как да бъде фиксиран теоретично. Важно е да не се изсушава прекалено (поне за нас това е важен критерии) и аз си определям момента по метода на клечката- проверявам с клечка по периферията и ако излиза суха премествам пробата малко по в средата, тук трябва да излиза влажна (не да има течно тесто по нея, а влажни лепкави трохички). Задължително проверявам и центъра, и ако няма течно тесто изваждам веднага. Случвало ми се е, не е като да не ми се е случвало, да сбъркам момента на изваждане и да ми хлътне средата, да остане недопечено тесто или пък другата крайност, да го препека.


Пухкав козунак


Това е козунакът, който препоръчвам за начинаещи. Лесен, почти колкото питка, но в същото време си е домашен козунак. Ако за първи път ще месите козунак, изберете тази по-лесна рецепта.
Пухкав козунак
Продукти:
  • 125 мл прясно мляко
  • 20 гр. прясна мая
  • 500 г брашно (може да поеме малко повече)
  • 125 г захар
  • 2 яйца и един жълтък (белтъкът остава за намазване)
  • ¼ ч.л. сол
  • 60 мл мазнина (смес от масло и олио 50:50; или смес от мас и олио)
  • 2 ванилии
  • кората на един лимон
  • 1 с.л. лимонов сок
Приготвяне:
1. Затоплете прясното мляко и в него сложете маята и 1 с.л. захар. Разбъркайте и изчакайте маята да се разтвори.
2. Добавете брашно до получаване на кашичка и оставете на топло да бухне.
3. Разбийте всички останали продукти (яйцата, допълнителният жълтък, захарта, мазнината, солта, ванилията, лимоновата кора и лимоновия сок).
4. Към горните продукти добавете шупналата кашичка с маята.
5. Добавете брашното на етапи и омесете меко тесто.
6. Оформете на топка, поставете в тенджера с капак, намазана с олио и оставете на топло да втаса.
7. От втасалото тесто оформете козунак, с желаната форма и оставете да втаса повторно.
8. Преди печене намажете с разбит белтък и поръсете с едра кристална захар.
9. Изпечете козунака в предварително нагрята на 170 (С) градуса фурна.

Козуначени венчета
От готово козуначено тесто може да си направите тези великденски венчета или по-скоро дайте на децата да се занимават с тях. Рецепта за козуначени венчета.

2. Различни козунаци

Това са козунаците, които имат добавена екстра към тестото или пък плънка. По Великден все ми се иска да направя нещо ново и различно, успоредно с традиционните козунаци. И точно тези различни козунаци са във фокуса ми на търсене на рецепта.

Козунак със сметана (или каймак) и макова плънка
Козунак със сметана (или каймак) и макова плънка Козуначеното тесто, замесено със сметана стана едно от любимите ми, след като го опитах преди две години. Самият козунак ми стои по-влажен и сочен след изпичане. В блога съм публикувала рецептата, която намерих при Роси, но неин автор е Ева Тонева.
Към рецептата за вариант на козунак със сметана и макова плънка.

Козунак Рафаело
Козунак с ухание на кокос. Това е миналогодишното ми откритие, а предложението дойде от Зори. Надявам се, тази година отново да успея да го направя.
Рецепта за козунак Рафаело.

Козуначено тесто с бира
Нестандартно козуначено тесто, замесено с бира. Експеримент, който тествах миналата година и записах като успешен. От него направих козуначена торта, която тази година също е в списъка за Великденската трапеза.
Към рецептата за козуначено тесто с бира и направената от него козуначена торта.

Козуначено мраморно руло
Поредната любима рецепта за нещо козуначено - сочно и сладко, точно по наш вкус, което открих в блога на Ина.
Към рецептата за козуначено мраморно руло

И още едно предложение, чакало търпеливо цяла година, преди да се появи в блога:

Козуначена пица Банана



Преди време публикувах рецепта за сладък вариант на пица, с обикновено хлебно тесто, в сайта на Веселия готвач.


А за миналия Великден направих пицата с козуначено тесто.

Продукти:

  • козуначено тесто
  • 3 с.л. течен шоколад
  • 4 - 5  банана
  • 1 равна супена лъжица нишесте (с аромат на банан или ванилия)
  • локум (по желание)
  • аромат ванилия (есенция на Belbake)



Приготвяне:

  • Първо разтеглете на ръка козуначеното тесто и оформете на тънка кора. Поставете в тава и оставете на топло, докато приготвите плънката.
  • За плънката - намачкайте два банана, добавете течния шоколад към тях, нишестето и разбъркайте хубаво.



  • Намажете козуначената кора с дебел слой от плънката. Отгоре подредете шайби от нарязани банани и по желание кубчета локум.



  • Загрейте фурната на 180 - 190 (С) градуса и поставете пицата след като фурната се е нагряла.
  • Изпечете до готовност на тестото.




Пожелавам ви един вкусен и цветен Великден!

14 коментара:

  1. Много хубави и разнообразни рецепти, Снежи!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прегръдки и от мен, Дани и приятни подготовки за Празника!

      Изтриване
  2. Прекрасна колекция, Снежи!
    Благодаря за подбраните рецепти!
    Весели и светли празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря, Хриси! Приятна подготовка за Празника и весело!

      Изтриване
  3. Христос Воскресе,Снежи!
    Мир и благоденствие!
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Воистина Воскресе!
      Благодаря, Миме! Всичко най-добро и на теб, и близките ти!

      Изтриване
  4. Честит Великден, скъпа Снежи! Нека в домът ви има винаги любов, мир и разбирателство! Благословени да сте! Цялата колекция е златна просто! Невероятни са! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честит да е, Кате! Всичко най-добро и на теб, и любимите ти хора! Прегръдки!

      Изтриване
  5. Радвам се, че откривам това вкусно местенце! Поздравления за прекрасния блог! Със сигурност често и с удоволствие ще надничам тук!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре дошла, Вили и благодаря за милите думи! Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  6. Христос Воскресе, Снежи! Прекрасна е колекцията ти. :)

    ОтговорИзтриване
  7. Наистина прекрасна колекция, Елти! И всички майсторски си направила!
    Определено много ме впечатли козуначената пица - интересно и красиво хрумване :)
    Прекрасна Светла седмица ти желая! Поздрави, Снежи!

    ОтговорИзтриване
  8. Впечатляваща козуначена фиеста, Снежи
    с много комплименти за майсторското изпълнение и представяне!
    Много ти благодаря за доверието, милите думи и най-вече -
    за одобрителния резултат. Благодаря ти, от сърце!!!
    Честито възкресение Христово,
    здраве, любов и благоденствие, светли, мирни и щастливи дни!

    ОтговорИзтриване
  9. Снежи,впечатляваща колекция от предложения за козунаци!
    Фаворит все още ми е козуначената ти торта,уникално оформление!И пицата много ми харесва,обичам сладки пици!
    С пожелание за прекрасни пролетни дни!

    ОтговорИзтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")