Като става въпрос за подаръци не само децата подскачат от радост. Този път Lidl ме накараха да раздвижа крачета в скок-подскок и внесоха приятно предпразнично настроение. Подаръкът, който ми направиха беше пълна изненада, от тези неочакваните, които засилват емоцията от самия подарък.
Благодаря, на любимия ми магазин Lidl!
Подарък от Lidl |
Съжалявам, че рецептите идват след празника, но спазвам стара традиция от детството ми, в която баба не даваше да се чупне и залък от козунака преди Великден.
Първата, която ще запиша е на козунак "Рафаело" по рецепта на Зори, която в събота окупира кухнята ми с невъзможен аромат. Един от фаворитите ми за тази година. Страхотен е! Ето и моят прочит на рецептата:
Козунак "Рафаело"
Продукти:
За тестото:
- 50 мл. хладка вода
- 20 г прясна мая
- 200 мл (1/2 консерва) кокосово мляко Vitasia 82% (купувам от Lidl)
- 450 г брашно
- 18 г ( 3 с.л.) сушен кокос, на стърготини (пак от Lidl, снимка по-долу)
- 2 яйца
- 85 г захар
- 60 мл олио
- щипка сол
- 1/2 ампула есенция "Масло и ванилия" на Belbake (тествам ги за първи път - отлични, съвсем реални аромати, които не променят мириса си след изпичане)
Сладкарски есенции Belbake от Lidl |
За плънката:
- 80 г млечен шоколад
- 100мл (1/4 консерва) кокосово мляко 82%
- 30 г едро смлени бадеми
- 30 г кокосови стърготини
Сушен кокос |
За глазурата:
- 100 мл кокосово мляко
- пудра захар (около 100г), за получаване на кашичка
- цветна захар за поръсване Cocktail Sugar Decor на RUF
Цветна захар RUF от Lidl |
- Слагаме маята в хладката вода, поръсваме с щипка захар и изчакваме да омекне. След това разбъркваме, добавяме 50 г брашно. Получената кашичка оставяме на топло да бухне.
- Разбиваме яйцата със захарта.
- На плот или в тепсия пресяваме брашното. Слагаме солта и кокосовите стърготини.
- Оформяме кладенче в брашното и поставяме бухналата мая, разбитите яйца, кокосовото мляко (200мл), 20 мл олио и есенцията.
- Замесваме меко тесто. (Ако лепне добавяме още малко брашно)
- Месим продължително, като разтягаме и събираме тестото. По време на месенето топим ръцете си в останалото олио и продължаваме да месим, докато мазнината свърши.
- След това оформяме тестото на топка, намазваме с мазнина, покриваме с хартия за печене и завиваме с кърпа. Оставяме на топло да втаса до удвояване на обема.
Приготвяне на плънката:
- Загряваме на водна баня (или на слаб котлон, в съд с двойно дъно) шоколада и кокосовото мляко. Разбъркваме за да се смесят добре.
- Отстраняваме от котлона и добавяме кокосовите стърготини и бадемите.
- Оставяме сместа да изстине напълно.
Оформяне на козунака:
- От втасалото тесто късаме топки, които разстиламе с ръце, намазани с олио, на правоъгълни кори.
- Мажем кората с приготвената плънка и оформяме на руло.
- Може да сплетете 3 рула на плитка или да увиете 2 като шнур. Аз използвах формите за печене на хляб - цвете и звездичка. Така, че оформянето само на руло ми беше достатъчно.
- Поставяме оформените козунаци на топло да втасат. (Би следвало да има намазване с разбит жълтък и поръсване със захар, преди печенето, но за формите, които използвах не е подходящо).
- След това печем в предварително нагрята до 150 - 160 (С) градуса фурна.
Глазурата при мен бе задължителна, за по-добър и празничен вид.
Глазура:
- Направих я от 100мл кокосово мляко, в което започнах да слагам пудра захар, докато не получих кашичка. Доволно гъста, която да не се разтича бързо.
Рулата трябва да са напълно изстинали и тогава с лъжичка нанасяме захарната глазура. Поръсваме с цветна захар и сме готови.
Шоколадовите топчета, които виждате отгоре, са направени от останалата ми плънката.
Както казах и по-горе, козунакът стана разкошен. Влажен, с наситен кокосов аромат и шоколадова смазка за небцето.
Следва втора серия от "Великден с Lidl" :)
страхотен! Поздравления, Снежи :) както за козунаците, така и за прекрасния подарък!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за доверието!
А аз благодаря за новия страхотен вкус, който открих при теб, Зори :) За любителите на кокоса е истинско блаженство! Поздрави и прегръдки!
ИзтриванеПрекрасно кулинарно произведение,Снежи!
ОтговорИзтриванеХристос Воскресе!
Воистина воскресе!
ИзтриванеБлагодаря, Миленче! Всичко най-добро на теб и близките ти!
Честито Възкресение, Снежи!
ОтговорИзтриванеМного нежни са козуначетата и много красиви, а подаръците са чудесни - със здраве и много вдъхновение да си ги ползваш!
Весели пролетни дни! :)
Благодаря, Мария! Честито възкресение! Здраве, щастие и любов да има в дома ти!
Изтриванечестито въскресение!много aпетитен козунaк:)
ОтговорИзтриванетърсих цветнaтa зaхaр ,но не можaх дa я открия :(
Честито възкресение, Мария!
ИзтриванеВсичко най-добро на теб и близките ти!
Сигурна съм, че и без цветната захар е бил цветен и пъстър Празникът :) Поздрави.
Снежи, Христос Воскресе!
ОтговорИзтриванеЧестити придобивки, ще очаквам всичките ти вкусни предложения с тях. Поздрави сърдечни! :)
Благодаря, Гери! Воистина воскресе!
ИзтриванеСърдечни поздрави и от мен, с пожелание за всичко най-хубаво!
Снежи, прекрасно си го поднесла. Много апетитно изглежда и хубави придобивки имаш :)
ОтговорИзтриванеПоздрави,
Илиана
Благодаря, Илианче! Поздрави и от мен, с пожелание за усмихнат ден!
ИзтриванеСнежи!!! И аз подскачах заедно с теб!:) Толкова емоционално си оформила тази публикация, а придружена от прекрасните ти снимки и вкусни козунаци вече си е истинско изкушение :) Формата на козунаците е много красива, като цветя и много подходяща за пролетните празници, а и не само. Честно казано този козунак бих го хапвала по всяко време, така, че никак не си закъсняла! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Катенце! Хубав ден ти желая, мила! Прегръдки!
ИзтриванеСнежи, Христос Воскресе! Прекрасни подаръци, придружени с красиви снимки и страхотни рецепти. И аз като Катето заподскачах заедно с теб! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеВоистина воскресе! Станахме група подскачащите :) - да поспортуваме малко следпразнично :) Прегръдки и от мен, Танче! Хубав ден!
ИзтриванеСнежи,ето че и по-назад е имало какво да ме ококори,страхоооотни формички си имаш и чудесен подарък,честито!Да си го оползотвориш с удоволствие и наслада!Прекрасни козунаци си приготвила,толкова са ефектни,изпечени по този начин,поздравления!
ОтговорИзтриванеПрегръдка с пожелание за отпочиващи майски празници с много усмивки!
Благодаря, Роси! Много си ги харесвам тези формички, но и рецептата за козуначеното тесто е страхотна. Ти си от бързите, опита я преди мен и знаеш :) Поздрави и прегръдки!
Изтриванев момента го правя :) изглежда чудесно-след малко ще го сложа да се пече. сплетох го на кръг защото имам такава форма. Много съм доволна - благодаря за хубавата рецепта и прекрасни Великденски празници
ОтговорИзтриванеБлагодаря, весел Великден и на вас! Ще се радвам на парченце :) Да ви е сладко!
Изтриване