Ако сте чели публикацията ми за тестото за пица с бира, значи не сте изненадани от решението ми и козунак да замеся така.
Тестото стана като по учебник - меко, нежно и обещаваше добър резултат.
Торта от козуначено тесто с бира
Продукти:
За тестото:
- 2 яйца
- 130 г захар
- 110 мл светла бира "Argus"
- 50 г заквасена сметана
- 60 г свинска мас (или олио; или масло; или 30 г мас + 30 мл олио)
- 20 г мая (прясна)
- около 500 г брашно
- няколко капки есенция "Лимон" и 1/2 капсулка есенция "Масло и ванилия" на Belbake
За плънката:
- Конфитюр от боровинки (или друг по избор)
- Локум
- Сушени череши
- Портокалови корички
За крема:
- 1 л прясно мляко
- 250 мл течна сметана
- 350 г захар
- 3 жълтъка
- 200 г брашно
- 100 г масло
- 1/2 капсулка есенция "Масло и ванилия" на Belbake
За сиропа:
- 7 с.л. захар
- 14 с.л. вода
За глазурата:
- 160 г шоколад
- 80 мл сметана (течна сладкарска)
Начин на приготвяне:
На тестото:
- В хладката бира сложете маята. Изчакайте да омекне и разбъркайте. Добавете лъжица от сметаната и малко брашно, за да се получи кашичка. Оставете на топло да бухне.
- Разбийте яйцата и захарта. Добавете есенциите и останалата сметана. Разбъркайте.
- Разтопете мазнината (не трябва да гори на пипане).
- Пресейте брашното, направете ямичка и добавете бухната смес с маята, яйцата и половината от мазнината. Оформете на питка.
- Месете тестото, като от време на време го мажете с останалата мазнина. Продължавайте с омесването, докато поеме мазнината и повторете отново намазването. И така до поемане на цялата мазнина. Оформете на питка, покрийте я с хартия за печене и след това с кърпа. Оставете на топло да втаса.
- Разделете бухналото тесто на три топки. Вземете една топка и я разточете на дълга тясна кора (дебелина не повече от 0,5 см (по-тънка може)). Намажете с конфитюр и сложете малки кубчета локум, сушени вишни, портокалови корички (трите кори може да направите с различни плънки).
- Увийте кората на руло, а след това рулото на охлювче. Натиснете отгоре с ръка, за да сплескате леко рулото.
- Оформете и останалите 2 питки по същия начин. Оставете на топло да втасат. Изпечете ги в предварително нагрята до 150 (С) градуса фурна.
- Сложете захарта и водата да кипнат. Оставете да поври няколко секунди и отстранете от котлона.
На крема:
- Разбийте брашното с част от прясното мляко до рядка кашичка.
- Разбийте жълтъците с 3 - 4 с.л. захар.
- Останалото мляко, течната сметана и захарта сложете на котлона и загрейте до топло (но все още не до кипване).
- Сипете на тънка струйка брашнената кашичка в млякото и без да спирате да бъркате изчакайте да кипне. (Кремът е гъст, бъркайте енергично, за да не загори. Използвам съд с двойно дъно, като застраховка :)). Изключете котлона.
- Отстранете крема от котлона, добавете разбитите жълтъци, като използвате миксер.
- Върнете пак на котлона за няколко минути (не забравяйте да бъркате).
- Кремът разбивайте на няколко пъти с миксер, докато изстине напълно (правих го около 6 пъти).
- Оставете маслото на топло да омекне. Разбийте го с миксер.
- Добавете лъжица от крема в маслото и разбийте до гладка смес. После още една лъжица и пак разбийте до гладко.
- След това обратно - лъжица от по-масления крем слагате в млечния и разбивате хубаво с миксер. И така лъжица по лъжица, докато не внедрите масления крем в млечния.
- Ароматизирайте с есенция "Масло и ванилия".
На тортата:
- Поставете рулата в тава и ги залейте със студения сироп.. Да кажа, че е същинско сиропиране, не е. Сиропът е малко и само леко овлажнява рулата.
- Най-важната част, за хубав външен вид е да редите тортата във форма с падащи стени. Направих рулата с диаметър 20см, но нямам форма с такъв диаметър и от там дойде проблемът с красивото й оформяне. Начина го знаете - блат - крем, блат - крем...
Някой да иска парченце?
Снежи, толкова е апетитно!
ОтговорИзтриванеЩе трябва да опитам това тесто!
Хубава сряда!
Благодаря, Дани! Ще се радвам да опиташ и дано ти хареса.
ИзтриванеПоздрави и прегръдки!
Не знам дали е грозно патенце, но като чета описанието и гледам снимките, рано-рано преглъщам :) Ама как няма да искам парченце, нареждам се първа, че сутрин се появяват доста гладници :) Слънчев и усмихнат ден Снежи :)
ОтговорИзтриванеВили, получаваш парченце :) Грозноватичка и една такава крива стоеше, но с първата хапка си отиде и критичният поглед. Благодаря ти! Хубав и усмихнат ден на теб!
ИзтриванеБраво, Снежи!
ОтговорИзтриванеНаправо ме разби с тази торта...
:) Благодаря, Ил! Прегръдки!
ИзтриванеОх колко вкусно изглежда, особено разреза...
ОтговорИзтриванеПридърпвам си чинийката и ти желая хубав ден!
Благодаря! Хубав ден и на теб!
ИзтриванеСнежи, уникална торта си сътворила, браво!
ОтговорИзтриванеХем козуначена, хем торта, а с тези кандирани плодчета вътре представям си колко е ароматна!
Много усмихнат ден да ти е :)
Добра фантазия имаш, добре си я представяш, Пеп :)
ИзтриванеБлагодаря ти! Прегръдка от мен, с пожелание за прекрасен ден!
Снежи, излишно е да питаш за парченце, ако може и цялата бих я изяла. Много е красива и оригинална. Поздрави!
ОтговорИзтриванеАз за това парченце предлагам, цялата не си я давам :)) Благодаря, Танче! И успешен ден ти пожелавам!
ИзтриванеПрекрасна идея, торта и снимки, Снежи! Поздравления за идеята и реализацията!
ОтговорИзтриванеТолкова сочна и изкусителна изглежда, че ако не се бяхме преситили по празниците, веднага бих се захванала да врътна и аз една у нас, ще се хареса със сигурност!
Прегръдка и вълшебни пролетни дни!
Благодаря, Ирме! Ако решиш да я правиш не забравяй за формата с падащи стени. На мен почти ми изтече кремчето.
ИзтриванеПрегръдки, с пожелание за прекрасен ден!
Снежи, прекрасна е! Определено искам парченце! :)
ОтговорИзтриванеНе знам само кое й е неугледното на тортичката, всичко си е чудно. :)
Поздрави сърдечни и да ти е сладко!
Благодаря, Гери! Сърдечни поздрави и от мен, с пожелание за прекрасен ден!
ИзтриванеУникална торта, Снежи -
ОтговорИзтриванемного оригинално решение, чудесно изпълнение и си представям прекрасния й вкус.
Поздравления за теб, спокойна и хубава вечер!
Благодаря, Дианче! Поздравленията за идеята блат като баничка са за нета, там я видях. Другите приемам :)) Хубав и усмихнат ден ти желая!
ИзтриванеСнежи! Личи си вдъхновението, което те е обзело, личи си, желанието, с което твориш! Прекрасна торта, интересна, различна, оригинална, нямам думи! Прегръдки от мен и все така да си вдъхновена и вдъхновяваща!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Катюшка! Не знам дали е вдъхновение или просто наличие на време :))
ИзтриванеПрегръдки, Бонбон! И усмихнат ден ти желая!
Е това как ти хрумна не знам,но те обявявам за гений на оригиналните и безкрайно атрактивни рецепти,Снежи!Признавам си,никога не бих се сетила да замеся козунак с бира (провокаторка такава :)) ) и второ точно такива пълнени охлюви да оформя и то с цел да бъдат блат за торта!Разби ме и ме срази тотално и получаваш голям букет аплаузи!
ОтговорИзтриванеЧестит Великден още веднъж,бъдете здрави!
Чакай да отида още назад да видим какво друго ще ме зашемети :)
А, Роси, точно ти бъкаш от идеи, ама скромничиш в момента :))
ИзтриванеМладежите са виновни за козунака с бира - наляха си по чашка, точно на старта на замесването :)) А идеята за блат, тип баничка, е от нета. Ще дам източник, когато направя точно (или почти) по оригинал оная рецепта. Планувала съм я.
Благодаря ти, мила, за високата оценка! Прегръдки, с пожелание за прекрасен ден!
Снежи, тук ме удари в земята, невероятна идея! Това го запомням задължително, виждала съм подобна на вид торта, но не зная как се прави, благодаря отново за идеята! Великолепно! Честит празник и прегръдки от мен!
ОтговорИзтриванеПоли, ще се радвам да видя тортичката и при теб (като знам само какви снимки правиш, направо нямам търпение да я видя). Честит Празник и на теб! Хубав и усмихнат ден!
ИзтриванеBeautiful cake and have a happy Easter. Regards:))
ОтговорИзтриванеThank you, Zori! Happy Easter!
Изтриване