сряда, 30 юли 2014 г.

Пирожки

Руски гости = руска кухня.
Плюс леко упражняване на руския език. Но леко, защото гостенката ми държи да си говорим на български. Запознах ви с Наталия и малка част от нещата, които ни приготвя, когато е в България. Сега си записах рецептата за пирожки, като тестото е универсално и с него може да се приготвят различни неща (снимките в края на публикацията).

Печени пирожки

Пирожки
Продукти:

  • 20 г мая
  • 200 мл хладко прясно мляко
  • 1 с.л. захар
  • 1 ч.л. сол
  • 1 жълтък (белтъка може да ползвате за намазването на пирожките, преди печенето)
  • 1,5 с.л. разтопено масло
  • брашно за меко тесто
За плънката: 
  • при мен - гъби, лук и бекон

Но пирожките може да се направят и с плънка от картофи (сварени картофи, течна готварска сметана, масло - приготвя се, както пюрето от картофи), задушено прясно зеле, кайма (овкусена като за кюфтета), сирене и/или кашкавал.

Най-любими са ми тези с картофената плънка. Пирожките, които направих са стъпало под тях.

Приготвяне:
  • В затопленото мляко (но не горещо) поставяме захарта, солта и маята.
  • Изчакваме да се разтвори маята и добавяме малко брашно, за да получим смес, с гъстота на кексово тесто.
  • Покриваме съда с фолио за свежо съхранение и изчакваме да бухне (да увеличи обема си поне два пъти, може и повече).
  • След това добавяме към тестото жълтъка и маслото. Разбъркваме.
  • Добавяме пресято брашно, на малки порции, за да контролираме гъстотата на тестото. Трябва да се получи меко, но незалепващо.
  • Разделяме тестото на топки, с големина, малко по-голяма от пинг-понг.
  • Взимаме едно топче и с ръка го разстиламе на питка (ползвах формичка за пирожките и диаметъра на питките гледах да е малко по-голям или равен на диаметъра на формичката)


Тесто за пирожки

  • Поставяме в средата на питката малко плънка.


(Приготвянето на плънката беше в тази последователност - запържих бекона, след минутка - две добавих и нарязания кромид лук. Изчаквах леко да се зачерви и добавих нарязаните гъби. Щом гъбите промениха цвета си, отстраних от котлона и поръсих със смлян черен пипер).

Приготвяне на пирожки с плънка от бекон, гъби и лук

  • Прегъваме тестото на две и ако работим на ръка, защипваме крайчетата. Ако ползваме формичка, при нейното затваряне част от тестото излиза и трябва да го отстраним преди да отворим формата.




Оформяне на пирожки с формичка


  • Подреждаме пирожките в тава, застлана с хартия за печене. 
  • Намазваме ги с разбито яйце или само белтък, по желание поръсваме със сусам и слагаме да ги печем в предварително нагрята до 190 (С) градуса фурна.
  • Пирожките може да изпържите в маслена баня, вместо да печете. 


Пирожките преди печене

Печени пирожки

От същото тесто ние имахме възможността да опитаме беляши (сигурно един ден ще ги направя с подробни снимки и рецепта, защото много ми харесаха. Или ще чакам следващото идване на Наталия :))


И кулебяка опитахме, с плънка от прясно зеле - нещо като голяма пирожка :)


Как здорово :) (би възкликнала Наталия)
И наздраве от и за съседите, и специалната ни руско-българска другарска вечер :)


Ей, това храната и... ракията са силно сплотяващо средство :)

25 коментара:

  1. Богата и вкусна трапеза,Снежи,да ви е сладко и наздраве!
    Пирожките ти са невероятни,поздравления!Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси! Прегръдки и от мен, с пожелание за хубав ден!

      Изтриване
  2. Снежи, винаги да има мили хора около теб, прекрасна трапеза сте си спретнали!

    ОтговорИзтриване
  3. Снежи, на това викам аз - трапеза за милиони! Всичко е чудесно! Сърдечни поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря и сърдечни поздрави и от мен! Хубав ден!

      Изтриване
  4. Вярно, вярно :)....наздраве и от мен за веселата ви руско-българска компания! Легнаха ми на сърце пирожките, Снежи.....в една друга страна им казват калцоне, ама аз съм твърдо за българо-руската дружба:)!
    Поздрави за Наталия и прегръдки за теб :*!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Ивче, наистина може и калцоне. Ама пица без нещо кашкавалесто не е пица. Пирожка е :)) Прегръдки и от мен, мила! Хубав ден!

      Изтриване
  5. Прекрасни пирожки! Много ме заинтригуваха и беляшите, надявам се да ги видя някой ден сред рецептите ти! Хубава сряда, Снеже!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Зори! Ще ги има беляшите, но не знам кога :)) Много са вкусни и няма да ощетя блога от тази рецепта :) Поздрави и прегръдки!

      Изтриване
  6. Прекрасна трапеза, Снежи!
    Чудесно е тестото и идеите с него :)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани! Прегръдка и от мен, с пожелание за прекрасен ден!

      Изтриване
  7. пирожки и кулебяка обожавам :) да не ти потропам на вратата, Снежи :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ха, не знаех, Зори. Щях да те поканя на раздумка около пирожки :) Следващият път ще те включим в екипа по приготвяне и похапване :) Хубав ден!

      Изтриване
  8. С това меню....и ако сте пели руски песни.....направо Ви завидях!!!!!
    :)Прекрасно е тук!!!!!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сега тук трябва да излъжа, че сме пели :)) ама няма.
      Поздрави и хубав ден, Миленче!

      Изтриване
  9. Голям тандем сте с Наталия и много се радвам като споделиш нещо от първа ръка, от извора, както се казва. Страхотни пирожки, още от едно време като четеех руски приказки все за пирожки пишеха, май е време да ги включа в моята приказка:))) Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И да допълня, че цялата трапеза ме впечатли, страхотна е!

      Изтриване
    2. Да и в кухнята, и извън нея си пасваме страхотно с Наталия. Много вкусно готви и едно нейно идване ми коства няколко килца горница, ама не мога да отказвам :)
      Прегръдки, Катюше и хубав ден!

      Изтриване
  10. Снеже, прекрасна трапеза сте спретнали и явно чудесно сте си изкарали!
    Пирожките са чудни - така меки и пухкави!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Инче! Точно такива меки и пухкави стават, когато Наталия ги приготви. Моите не станаха баш като нейните, но един ден ще уцеля точната гъстота на тестото. Поздрави и прегръдки! Хубав ден!

      Изтриване
  11. Ммм, колко вкусно! И каква богата маса!
    Записах си рецептата, а пък имам и същите формички - значи няма как да не ги опитаме :)
    Поздрави, Снежи! И пак да се похвалиш с такава веселе компания!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Албенче! Ще ви харесат, сигурна съм. Прегръдки, с пожелание за хубав и усмихнат ден!

      Изтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")