сряда, 2 юли 2014 г.

Солени пръстчета (Prstići)

Хубаво е да откриеш нещо, което да те погъделичка по отминали спомени. Като тези "пръстчета". Купувах си ги всеки ден и всеки път щом бях в Нови сад. И за това, като ги видях в блога Moje grne, първото, което ми изникна беше ароматът от новосадските пекарни.

Две неща си купувах почти задължително - Prstići (солените пръстчета, за които най-после намерих рецепта. Благодаря, Драгана!) и маков щрудел, плюс трето - нещо ново за проба, като например проя и още, и още..., ама вече съм забравила какво :)


Солената промазка е нещото, което ги прави много, много приятни. Ето и рецептата:
Източник: Moje Grne
Продукти:
За хлебчетата:

  • 500 г бяло брашно (Т400 (в България няма от този стандарт, но си купувам от него, когато пътувам до Сърбия или Македония), Т500), плюс още малко за доомесване
  • 20 г свежа мая (или количество за 500 г брашно, може и суха)
  • 3 с.л. заквасена сметана (или кисело мляко с висока масленост)
  • 50 мл олио
  • 250 мл хладко прясно мляко
  • 1 ч.л. сол (по желание - солената промазка овкусява хлебчетата и спокойно може да пропуснете солта в тестото)

За солената промазка:

  • 3 равни с.л. брашно
  • 3 равни  с.л. сол
  • около 80 мл вода


Приготвяне:

  • В хладкото мляко сложете маята и 1 с.л. захар. Изчакайте около 5 мин. и разбъркайте.
  • Добавете олиото, сметаната и 200 г от брашното. Разбийте с телена бъркалка до гладка смес.
  • Добавете останалото брашно и омесете меко тесто (ако лепне, добавете още малко брашно, но не прекалявайте).
  • Разделете тестото на 8 - 10 питки (може и повече, зависи колко големи искате да се получат хлебчетата). Намажете ги с малко олио и покрийте с фолио за свежо съхранение. Оставете ги така за около 10 - 15 минути на стайна температура.
  • Без да размесвате допълнително, вземете една питка и я разточете на кръгла кора, с дебелина около 5 мм (набрашнете плота и тестото отгоре, за да не ви лепне или го разтеглете с намаслени ръце).
  • Завийте кората на руло и сложете в тава, покрита с хартия за печене. 
  • Така оформените хлебчета оставете да втасат. 
  • Включете фурната на 200 (С) градуса, да нагрява, докато втасват.
  • Намажете хлебчетата със смес от прясно мляко и олио (примерно 3 с.л. мляко и 2 с.л. олио, хубаво разбити с вилица).
  • Поставете ги в нагрята фурна и печете до леко порозовяване.
  • Разбийте продуктите за солената промазка (трябва да се получи нещо като палачинково тесто, но една идея по-гъсто).
  • Извадете хлебчетата от фурната, напръскайте с промазката и върнете да печете още минута, две.





Хубави стават, даже много и с кашкавал Гауда. Хлебчетата намазах със смес от мляко, олио и жълтък, а отгоре подредих резени Гауда. Солената промазка също е на лице.


Когато лакомото око, там в Нови сад, заповядаше по-солидна покупка, отивахме на брега на Дунав и хранехме лебедите :)



Спомени, спомени...




Една рецепта, която ме накара да се поровя в старите снимки и приятните спомени :)


Благодаря, Moje Grne!

20 коментара:

  1. Чудесни хлебчета, Снежи, сигурна съм, че са и много ароматни с този кашкавал о отгоре :)
    А тази солена поръска е много интересна, не е ли солен хляба като се яде?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепи, все едно с морска сол си поръсила. Солена е, но приятно. По рецепта не се слага сол в тестото, но аз сложих малко и там.

      Изтриване
  2. Снежи, чудесни пръстчета и красиви снимки. Отмъквам си едничко, не мога да му устоя. Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Топличко докато е, не може да му устои човек :) Поздрави и прегръдки!

      Изтриване
  3. О, чудесни са тези пръстчета, а тази промазка за пръв път виждам и звучи апетитно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тази промазка ги прави различни от познатите ни нашенски рогчета. Хубав ден, Веси!

      Изтриване
  4. Колко прекрасни са тия хлебчета, много обичам тесто с прясно мляко, става великолепно! Много ми харесват! Прегръдка, Снежко!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прегръдки и от мен, Поли! Тестото наистина е много хубаво.

      Изтриване
  5. Снежи,уникално провокиращи хлебчета!Особено тези с гауда и жълтък-греят,греят!
    Интересна е и за мен тази солена промазка,благодаря за споделената рецепта!
    Прегръдка и щастлив месец юли!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И тези с гаудата, и тези, само със солена заливка, препоръчвам, Роси. Както писах в отговор на Пепи, солената промазка е разновидност на поръсването с морска сол. Много приятни са за мен :) Прегръдки и хубав да е и твоят юли!

      Изтриване
  6. Направо ще си изям пръстчетата...:))))
    Прекрасна рецепта,Снежи..,а и спомени:)!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :)) Внимавай за пръстчетата. И хубав ден, Миленче!

      Изтриване
  7. Личи си, колко много ги харесваш, личи си с какви емоции разказваш за това място, личи си и желанието, с което приготвяш всичко, затова и е толкова вкусно и красиво. Прекрасни почивни дни, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Катюшка! Имам си толкова добри учители сред блогърите, личи си, че прихващам :), нали. Прекрасна нова седмица на теб и прегръдки!

      Изтриване
  8. Неустоимо апетитно и изкушаващо предложение, Снежи,
    интересна рецепта, красиво място и чудесно представяне - благодаря!
    Хубав, вдъхновен и усмихнат юли с прекрасни нови рецепти.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря, Дианче! Вкусен и красив да е и твоят юли! Сигурна съм, че ще е такъв :)

      Изтриване
  9. Снежи, много апетитно звучат тези хлебчета!
    Изглеждат прекрасно на снимките.
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Бети! Прекрасна вечер и на теб, мила!

      Изтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")