Две неща си купувах почти задължително - Prstići (солените пръстчета, за които най-после намерих рецепта. Благодаря, Драгана!) и маков щрудел, плюс трето - нещо ново за проба, като например проя и още, и още..., ама вече съм забравила какво :)
Солената промазка е нещото, което ги прави много, много приятни. Ето и рецептата:
Източник: Moje Grne
Продукти:
За хлебчетата:
- 500 г бяло брашно (Т400 (в България няма от този стандарт, но си купувам от него, когато пътувам до Сърбия или Македония), Т500), плюс още малко за доомесване
- 20 г свежа мая (или количество за 500 г брашно, може и суха)
- 3 с.л. заквасена сметана (или кисело мляко с висока масленост)
- 50 мл олио
- 250 мл хладко прясно мляко
- 1 ч.л. сол (по желание - солената промазка овкусява хлебчетата и спокойно може да пропуснете солта в тестото)
За солената промазка:
- 3 равни с.л. брашно
- 3 равни с.л. сол
- около 80 мл вода
Приготвяне:
- В хладкото мляко сложете маята и 1 с.л. захар. Изчакайте около 5 мин. и разбъркайте.
- Добавете олиото, сметаната и 200 г от брашното. Разбийте с телена бъркалка до гладка смес.
- Добавете останалото брашно и омесете меко тесто (ако лепне, добавете още малко брашно, но не прекалявайте).
- Разделете тестото на 8 - 10 питки (може и повече, зависи колко големи искате да се получат хлебчетата). Намажете ги с малко олио и покрийте с фолио за свежо съхранение. Оставете ги така за около 10 - 15 минути на стайна температура.
- Без да размесвате допълнително, вземете една питка и я разточете на кръгла кора, с дебелина около 5 мм (набрашнете плота и тестото отгоре, за да не ви лепне или го разтеглете с намаслени ръце).
- Завийте кората на руло и сложете в тава, покрита с хартия за печене.
- Така оформените хлебчета оставете да втасат.
- Включете фурната на 200 (С) градуса, да нагрява, докато втасват.
- Намажете хлебчетата със смес от прясно мляко и олио (примерно 3 с.л. мляко и 2 с.л. олио, хубаво разбити с вилица).
- Поставете ги в нагрята фурна и печете до леко порозовяване.
- Разбийте продуктите за солената промазка (трябва да се получи нещо като палачинково тесто, но една идея по-гъсто).
- Извадете хлебчетата от фурната, напръскайте с промазката и върнете да печете още минута, две.
Хубави стават, даже много и с кашкавал Гауда. Хлебчетата намазах със смес от мляко, олио и жълтък, а отгоре подредих резени Гауда. Солената промазка също е на лице.
Когато лакомото око, там в Нови сад, заповядаше по-солидна покупка, отивахме на брега на Дунав и хранехме лебедите :)
Спомени, спомени...
Една рецепта, която ме накара да се поровя в старите снимки и приятните спомени :)
Благодаря, Moje Grne!
Чудесни хлебчета, Снежи, сигурна съм, че са и много ароматни с този кашкавал о отгоре :)
ОтговорИзтриванеА тази солена поръска е много интересна, не е ли солен хляба като се яде?
Пепи, все едно с морска сол си поръсила. Солена е, но приятно. По рецепта не се слага сол в тестото, но аз сложих малко и там.
ИзтриванеСнежи, чудесни пръстчета и красиви снимки. Отмъквам си едничко, не мога да му устоя. Целувки!
ОтговорИзтриванеТопличко докато е, не може да му устои човек :) Поздрави и прегръдки!
ИзтриванеЧудесни са, Снежи!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Дани! Поздрави!
ИзтриванеО, чудесни са тези пръстчета, а тази промазка за пръв път виждам и звучи апетитно!
ОтговорИзтриванеТази промазка ги прави различни от познатите ни нашенски рогчета. Хубав ден, Веси!
ИзтриванеКолко прекрасни са тия хлебчета, много обичам тесто с прясно мляко, става великолепно! Много ми харесват! Прегръдка, Снежко!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и от мен, Поли! Тестото наистина е много хубаво.
ИзтриванеСнежи,уникално провокиращи хлебчета!Особено тези с гауда и жълтък-греят,греят!
ОтговорИзтриванеИнтересна е и за мен тази солена промазка,благодаря за споделената рецепта!
Прегръдка и щастлив месец юли!
И тези с гаудата, и тези, само със солена заливка, препоръчвам, Роси. Както писах в отговор на Пепи, солената промазка е разновидност на поръсването с морска сол. Много приятни са за мен :) Прегръдки и хубав да е и твоят юли!
ИзтриванеНаправо ще си изям пръстчетата...:))))
ОтговорИзтриванеПрекрасна рецепта,Снежи..,а и спомени:)!
:)) Внимавай за пръстчетата. И хубав ден, Миленче!
ИзтриванеЛичи си, колко много ги харесваш, личи си с какви емоции разказваш за това място, личи си и желанието, с което приготвяш всичко, затова и е толкова вкусно и красиво. Прекрасни почивни дни, мила!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Катюшка! Имам си толкова добри учители сред блогърите, личи си, че прихващам :), нали. Прекрасна нова седмица на теб и прегръдки!
ИзтриванеНеустоимо апетитно и изкушаващо предложение, Снежи,
ОтговорИзтриванеинтересна рецепта, красиво място и чудесно представяне - благодаря!
Хубав, вдъхновен и усмихнат юли с прекрасни нови рецепти.
И аз благодаря, Дианче! Вкусен и красив да е и твоят юли! Сигурна съм, че ще е такъв :)
ИзтриванеСнежи, много апетитно звучат тези хлебчета!
ОтговорИзтриванеИзглеждат прекрасно на снимките.
Хубава вечер!
Благодаря, Бети! Прекрасна вечер и на теб, мила!
Изтриване