Не записах точни количества, ще дам само продуктите, които използвам за тази рецепта. И се извинявам на тези от вас, които обичат да готвят по точни мерки.
Продукти:
- тиквички
- сирене
- заквасена сметана
- оризово брашно, за плънката от сирене
- пшенично брашно, за паниране
- яйца
- чесън
- копър
- за млечния сос - кисело мляко, заквасена сметана, майонеза и чесън
Приготвяне:
- Тиквичките нарязваме на шайби, по диагонал или по дължина, като дебелината на парчетата е около 3 - 4 мм.
- Посоляваме съвсем слабо и пържим за кратко (от двете страни) в тиган с много оскъдно количество олио (само намазнен) или изпичаме на грил тиган (в този случай намажете тиквичките с олио или зехтин).
Не харесвам яйца в плънката и не слагам. Предпочитам сирене, да не е много солено, ядки (предимно орехи), сметана. Тук няма орехи, но за плънката на домат бюрек винаги слагам.
По аналогичен начин може да направите и патладжан бюрек. Рецептата качих преди време в сайта на веселия готвач и сега ще ви я покажа само в линк :)
Към порциите предложих и хлебчета, в тестото на които сложих едро счукан бирен фъстък. Получи се интересен вкус и ако спадате към кулинарите експериментатори, може би ще ви се прииска да опитате.
Да ви е сладко!
- За плънката намачкайте с вилица сиренето.
- Добавете сметана (за по-кремообразна консистенция) и малко оризово брашно.
- Подправете сместа със счукан чесън и пресен копър.
- Вземете едно парче тиквичка, сложете от плънката със сирене на дебел слой, след това отгоре поставете второ парче тиквичка. Притиснете леко.
- Оваляйте сандвичите от тиквички в брашно, след това ги потопете в разбити яйца и изпържете в тиган, с нагорещено олио (не е нужно да им правите маслена баня - достатъчно е дъното да е покрито с около 1 - 2 мм мазнина).
- Пържете от двете страни до златист цвят на панировката.
- За соса смесете около 200 г кисело мляко, 60-80 г заквасена сметана, 1 с.л. майонеза и скилидка счукан чесън.
По аналогичен начин може да направите и патладжан бюрек. Рецептата качих преди време в сайта на веселия готвач и сега ще ви я покажа само в линк :)
Към порциите предложих и хлебчета, в тестото на които сложих едро счукан бирен фъстък. Получи се интересен вкус и ако спадате към кулинарите експериментатори, може би ще ви се прииска да опитате.
Да ви е сладко!
Красиво и много вкусно! Хлебчето е страхотно! Хубав петък, Снежи!
ОтговорИзтриванеХубаво петъчно настроение и на теб, Бети!
ИзтриванеТочните мерки понякога наистина са важни (особено при печива и сладкиши), но тук не мисля, че е фатално, даже напротив. Много вкусно, Снежи! А малката госпожица... Да й щипнеш бузките от мен!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Ще я щипна, Гери :) Тя е кротка душица, така, че без проблем ще я нащипкам доволно :) Хубав и усмихнат ден на теб!
Изтриване:)))Наела си точния човек да рекламира хляба:))))))!Снежи,гушни малката госпожичка:)!
ОтговорИзтриванеА за точните мерки на бюрека не се тревожи,запретвам ръкави и ще се справя:)
Ха-ха, непланувано, но точно :) Успешно рекламира и сладко дегустира детето хляба от вуйна :)
ИзтриванеИнтересно предложение за плънката, Снежи, трябва да се опита! А тези хлебчета цветенца пак ми беше хубаво да опитам ... и аз като мъничето :)
ОтговорИзтриванеПоздрави, Снежи!
Опитай, Албенче. С оризово брашно много ми харесва, то сгъстява по по-различен начин от пшеничното, оставя някаква въздушност. Поздрави и от мен!
ИзтриванеЯ,коя е тази малка сладурка с филийка в ръка?
ОтговорИзтриванеСнежи,блазе ти,че имаш нерви за такива паниращи процедури,аз като си представя колко пъти ще се изцапам и измия и се отказвам.Бих се почерпила от твоите вкусни бюреци с удоволствие!Хлебчетата са великолепни като идея и форма!Прегръдка!
Най-малкото човече в родата, на вуйна момиченцето :)
ИзтриванеИ на мен, Роси, не ми е любимо панирането, но прияде ли ми се, нищо не ме спира :) Само лятото мога да се насладя истински на така любимите ми чушки, тиквички, патладжани, домати бюрек :) и то с градински вкус. Не е за изпускане :) Хубав ден, мила!
Снежи, и аз като Роси не обичам тези пипкави процедури!
ОтговорИзтриванеА знам колко са вкусни тези бюреци :)
И страхотен модел за реклама :)
Прегръдка и хубав уикенд!
Прегръдка и от мен, Дани! Ти пък правиш други вкусотии, по които въздишам :)
ИзтриванеХубав ден и успешна нова седмица!
Снежи, и тиквичките са много хубави, за хлебчето да не говорим, а най си харесах сладурчето накрая.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Весе! На вуйна сладурчето много обича да папка при вуйна :)
ИзтриванеХубав ден и успешна нова седмица!
Върнах се да погледна пак тази сладуранка и приятелчето ѝ! Не че бюреците не са интересни, напротив - много ги обичам, а плънката е интригуваща!
ОтговорИзтриванеПрегръдка!
Прегръдки и от мен, Инче! Малката хич не е злояда и всичко иска да опита :)
ИзтриванеХубав и усмихнат ден на теб!
Да ти кажа честно, Снежи, приплъзнах най-напред надолу полека да разгледам снимките с намерение после да прочета публикацията, но тази малка кукла на финала ме накара да избързам с коментара. :)) Знам че бюреците са ти много вкусни, личи си, но по-сладко е малкото съкровище с филийка в ръка.
ОтговорИзтриванеМного целувки за нея, за теб са поздравите ми и пожеланието за щастливо лято!
:)) Приемам и целувките, и поздравите, и пожеланията, Ирме! Благодаря ти! Щастливо и изпълнено с много красиви емоции да е и твоето лято! Прегръдки!
ИзтриванеСнежи, като човек, който в къщи не панира, май за втори път последния месец ще се самопоканя на прекрасен летен обяд;) Чудни са!
ОтговорИзтриванеВинаги си добре дошла, Мъхче :) Аз май лятото най-много панирам :)
ИзтриванеПоздрави и хубава седмица!
Предполагам си заделила за позакъснели гости:))) Чудни са бюречетата, страхотно е и хлебчето! А тази сладуранка доста убедително затвърди предположенията ми:))) Прегръдки, Снежи!
ОтговорИзтриване:)) Надявай се :) Но пък винаги мога да направя, щом е за теб :) Прегръдки и от мен, Катюшка! Хубав ден и красива нова седмица!
Изтриване