сряда, 23 юли 2014 г.

Канелони с кайма и сметанов сос с чедър


Почти година време се каня да запиша тази рецепта за канелони в блога и по-точно на плънката, която е една от любимите ни.
Добро темпо, нали ;)

Продукти
(за около 6 порции) :
  • 250 г канелони
  • 600 г кайма смес
  • 200 г гъби кралска печурка
  • 1 гл. кромид лук
  • 180 - 200 г червен боб от консерва
  • 400 - 450 мл течна готварска сметана
  • 200 г топено сирене чедър
  • 450 г домати
  • 2 - 3 скилидки чесън
  • 2 - 3 с.л. зехтин
  • 3 - 4 с.л. олио
  • черен пипер, лимонова трева на прах
  • кашкавал
Приготвяне:
  • В тиган загряваме олиото.
  • Запържваме ситно нарязания кромид лук и 1 скилидка нарязан чесън (за кратко).
  • Добавяме каймата и продължаваме да пържим, като я раздробяваме на малки парченца (при нужда добавете малко вода, за да стане по-лесно раздробяването).
  • След това слагаме нарязаните на по-дребно гъби.
  • Подправяме със смлян черен пипер и 1 ч.л. лимонова трева (много харесвам нейния аромат, но вие може да замените с друга, любима ваша подправка).
  • Наливаме 200 - 250 мл от сметаната и поставяме топеното сирене, накъсано на парченца.
  • Бъркаме сместа до пълното разтопяване на сиренето и сгъстяване на сметановия сос.
  • Добавяме отцедения и изплакнат под течаща вода боб, разбъркваме.
  • След това отстраняваме от котлона и оставяме малко да се охлади (за да не се опарим при пълненето на канелоните).





  • Пълним канелоните и подреждаме в тавичка, намазана с олио.
  • Заливаме ги с останалите 200 - 250 мл сметана.





  • Приготвяме смес от настърганите домати (ако предварително махнем люспата може направо да ги пасираме), ситно нарязан чесън, сол и зехтин.
  • Изливаме доматите върху канелоните и поставяме във фурната, на горно и долно нагряване (сложих ги на 200 (С) градуса).
  • Печем до готовност на пастата и сгъстяване на соса (може да сложите фолио, което да махнете след омекването на канелоните. Препоръчвам го, особено, ако сосът не покрива добре пастата).
  • За финал поръсваме канелоните с настърган кашкавал и запичаме до неговото разтопяване.
  • Сервират се топли.

Най-често съм срещала рецепти за канелони залети със сос бешамел, но след "приятното" занимание пълнене, ми идваше само с вода да ги залея, камо ли бешамел да правя :) Но тъй като целта беше да се докоснем до нежността на италианската кухня (тук не става въпрос за пълнени чушки, все пак :)), сложих сметана в тавата. Следващият път обаче, ще сложа вода, а сметаната, с разтопен в нея кашкавал ще сложа на края (може би (след година ;)), ще ви покажа и този вариант).
Сега сметаната ми беше малко, не ми покри хубаво канелонките и добавих доматен сок (на пръв поглед комбинацията от сметана и домати може да ви се стори лоша идея, но уверявам ви не е).





10 коментара:

  1. Снежи,направо ме срази с количеството канелони,гушнали се в голямата тава,уааау,ей това се казва пиршество!Много вкусно изглеждат,харесват ми канелоните ти!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Роси, много хора се събрахме на канелони :) Продуктите в написаната рецептата ги намалих с 1/3 от действително използваните. Радвам се, че ти харесват :)
      Прегръдка, с пожелание за хубав ден!

      Изтриване
  2. Вкъщи сме доста хора (имам предвид, когато се прибера в моето вкъщи) и винаги се готви в ей такива порции. ;) Усмихна ме коментарът на Роси, а твоето предложение, Снежи, е страхотно! Ама каква вкусотия само!
    Поздрави и лека вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Налага ми се понякога да правя ей такива количества :) Радвам се, че ти харесват, Гери! Поздрави и от мен! Хубав петъчен ден!

      Изтриване
  3. :))) Темпото на всички ни е познато:))) но по-добре късно отколкото никога и дори и позакъснели тези канелони пак успяха да ме изкушат. Страхотна рецепта, поздрави, Снежи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А, точно ти си от фуриите и може да ми се посмееш на темпото :)
      Благодаря, Катюшка! Хубав и усмихнат ден!

      Изтриване
  4. Много обичам канелони! Изненада ме с боба, а лимоновата трева все още не съм я опитвала.
    Снежи, страхотна рецепта и много изкушаващи снимки! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дали защото рядко правя канелони, но и в къщи много ги харесаме.
      Благодаря, Наталка! Поздрави и от мен, с пожелание за успешен ден!

      Изтриване
  5. Снеже, страхотни канелони! Много интересна ми стана комбинацията с боб, а ако трябва да бъда честна, аз лично предпочитам сметанова заливка за канелоните и лазанята пред бешамела. Не само, че е по-бърза от бъркането на бешамела, но и ми е по-вкусна. Поздрави и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, определено ми бяха по-вкусни, отколкото с бешамел и някак по-лекички. За първи път правя така и май ще се превърне в традиция :) Поздрави и от мен, Ради! Хубав и усмихнат ден!

      Изтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")