Почти година време се каня да запиша тази рецепта за канелони в блога и по-точно на плънката, която е една от любимите ни.
Добро темпо, нали ;)
Продукти
(за около 6 порции) :
- 250 г канелони
- 600 г кайма смес
- 200 г гъби кралска печурка
- 1 гл. кромид лук
- 180 - 200 г червен боб от консерва
- 400 - 450 мл течна готварска сметана
- 200 г топено сирене чедър
- 450 г домати
- 2 - 3 скилидки чесън
- 2 - 3 с.л. зехтин
- 3 - 4 с.л. олио
- черен пипер, лимонова трева на прах
- кашкавал
- В тиган загряваме олиото.
- Запържваме ситно нарязания кромид лук и 1 скилидка нарязан чесън (за кратко).
- Добавяме каймата и продължаваме да пържим, като я раздробяваме на малки парченца (при нужда добавете малко вода, за да стане по-лесно раздробяването).
- След това слагаме нарязаните на по-дребно гъби.
- Подправяме със смлян черен пипер и 1 ч.л. лимонова трева (много харесвам нейния аромат, но вие може да замените с друга, любима ваша подправка).
- Наливаме 200 - 250 мл от сметаната и поставяме топеното сирене, накъсано на парченца.
- Бъркаме сместа до пълното разтопяване на сиренето и сгъстяване на сметановия сос.
- Добавяме отцедения и изплакнат под течаща вода боб, разбъркваме.
- След това отстраняваме от котлона и оставяме малко да се охлади (за да не се опарим при пълненето на канелоните).
- Пълним канелоните и подреждаме в тавичка, намазана с олио.
- Заливаме ги с останалите 200 - 250 мл сметана.
- Приготвяме смес от настърганите домати (ако предварително махнем люспата може направо да ги пасираме), ситно нарязан чесън, сол и зехтин.
- Изливаме доматите върху канелоните и поставяме във фурната, на горно и долно нагряване (сложих ги на 200 (С) градуса).
- Печем до готовност на пастата и сгъстяване на соса (може да сложите фолио, което да махнете след омекването на канелоните. Препоръчвам го, особено, ако сосът не покрива добре пастата).
- За финал поръсваме канелоните с настърган кашкавал и запичаме до неговото разтопяване.
- Сервират се топли.
Най-често съм срещала рецепти за канелони залети със сос бешамел, но след "приятното" занимание пълнене, ми идваше само с вода да ги залея, камо ли бешамел да правя :) Но тъй като целта беше да се докоснем до нежността на италианската кухня (тук не става въпрос за пълнени чушки, все пак :)), сложих сметана в тавата. Следващият път обаче, ще сложа вода, а сметаната, с разтопен в нея кашкавал ще сложа на края (може би (след година ;)), ще ви покажа и този вариант).
Сега сметаната ми беше малко, не ми покри хубаво канелонките и добавих доматен сок (на пръв поглед комбинацията от сметана и домати може да ви се стори лоша идея, но уверявам ви не е).
Снежи,направо ме срази с количеството канелони,гушнали се в голямата тава,уааау,ей това се казва пиршество!Много вкусно изглеждат,харесват ми канелоните ти!Прегръдка!
ОтговорИзтриванеДа, Роси, много хора се събрахме на канелони :) Продуктите в написаната рецептата ги намалих с 1/3 от действително използваните. Радвам се, че ти харесват :)
ИзтриванеПрегръдка, с пожелание за хубав ден!
Вкъщи сме доста хора (имам предвид, когато се прибера в моето вкъщи) и винаги се готви в ей такива порции. ;) Усмихна ме коментарът на Роси, а твоето предложение, Снежи, е страхотно! Ама каква вкусотия само!
ОтговорИзтриванеПоздрави и лека вечер!
Налага ми се понякога да правя ей такива количества :) Радвам се, че ти харесват, Гери! Поздрави и от мен! Хубав петъчен ден!
Изтриване:))) Темпото на всички ни е познато:))) но по-добре късно отколкото никога и дори и позакъснели тези канелони пак успяха да ме изкушат. Страхотна рецепта, поздрави, Снежи!
ОтговорИзтриванеА, точно ти си от фуриите и може да ми се посмееш на темпото :)
ИзтриванеБлагодаря, Катюшка! Хубав и усмихнат ден!
Много обичам канелони! Изненада ме с боба, а лимоновата трева все още не съм я опитвала.
ОтговорИзтриванеСнежи, страхотна рецепта и много изкушаващи снимки! Поздрави!
Дали защото рядко правя канелони, но и в къщи много ги харесаме.
ИзтриванеБлагодаря, Наталка! Поздрави и от мен, с пожелание за успешен ден!
Снеже, страхотни канелони! Много интересна ми стана комбинацията с боб, а ако трябва да бъда честна, аз лично предпочитам сметанова заливка за канелоните и лазанята пред бешамела. Не само, че е по-бърза от бъркането на бешамела, но и ми е по-вкусна. Поздрави и хубав уикенд!
ОтговорИзтриванеДа, определено ми бяха по-вкусни, отколкото с бешамел и някак по-лекички. За първи път правя така и май ще се превърне в традиция :) Поздрави и от мен, Ради! Хубав и усмихнат ден!
Изтриване