вторник, 8 юли 2014 г.

Картофени кюфтета с нов опит в панировката

По мои наблюдения за получаване на хубави картофени кюфтета са важни картофите, техният сорт, т.е. дали ще са по-хлебни или по-пухкави. Ще ги познаете при мачкането, след варенето. Ако то става с усилие и сместа става лепкава, като тесто, значи сте попаднали на хлебния сорт. Ако мачкането става лесно и пюрето стои меко и маслено, значи са от другия.

В нашия край се отглеждат повече от хлебните картофи, брат ми ме зарежда с доволни количества и рецептата е за тях. При пухкави трябва да се добави малко брашно в сместа. Тези хлебни картофи са идеални за кюфтета, а от другите пък се получава перфектното картофено пюре.


Акцентирам върху начина на пържене. Той е различен и го правя за първи път.
Откраднах идеята от пърженето на тиквички с вода. Т.е. не, че ги пържа във вода, то тогава не би било пържене :), а, че ги топвам в студена вода. Хайде включвам котлона :)

Картофени кюфтета
Продукти:

  • 900 г сварени и обелени картофи
  • 90 г кромид лук
  • 2 яйца
  • 100 г сирене
  • 100 - 120 г кашкавал
  • 1 с.л. заквасена сметана (гъсто кисело мляко)
  • 1/2 ч.л. горчица (по желание)
  • смлян черен пипер
  • суха ронена чубрица (или други подправки на вкус - подхождат им също джоджен, пресен копър)


Приготвяне:

  • Сварените и обелени картофи поставяме в купа.
  • Намачкваме ги и слагаме яйцата, нарязания на дребно кромид лук, настърганото сиренето, кашкавала, сметаната, горчицата и подправките.
  • Измесваме хубаво сместа.




  • Загряваме на котлона тиган с олио, в количество, колкото да покрие дъното с тънък слой.
  • С мокри ръце късаме топчета от картофената смес и оформяме на кюфтета.
  • Овалваме в брашно, като с леко потупване с пръстите на ръката отстраняваме излишното количество от брашното. При тази технология част от брашното се набива в сместа.
  • След това топваме за секунда кюфтето в студена вода, и веднага поставяме в тигана.



Тази технология на пържене не позволява в тигана да пада брашно. За това реших да я тествам как ще работи и при картофени кюфтета. До последното кюфте си имах чисто олио. Но се налага доливане на мазнина по време на пърженето. Слагам по малко и по-често, а не повече на веднъж. Така не позволявам на кюфтетата да пият олио според жаждата. И стават по-малко мазни.


Брашното и водата правят фина коричка, която държи кюфтетата цели, не се разпадат в тигана.
Сега идва въпросът и с недолюбването на гореща мазнина и вода. Да, не се обичат, мазнината пръщи, но за кратко и спира. И това е по-изразено с първото кюфте, после за следващите пръщи, но по-слабо.
След топването във водата прехвърлям два-три пъти кюфтето от едната в другата ръка. Давам малко време на излишната вода да се отцеди. А на другата да се свърже с брашното.


Сервираме с чесново кисело мляко. За него си знаете - кисело мляко, счукан чесън, сол и по желание ситно нарязан копър.


Опитайте и споделете. Да ви е сладко!

24 коментара:

  1. Наистина интересен начин за паниране, Снежи :) Но е вярно, че така, потопени във вода, няма да ръсят брашно в тигана. Риба правя така, но виж за друго не съм се сетила.
    Поздрави и хубав вторник :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз пък риба не съм правила :) Но опитай тиквички по тази технология. На мен от там ми светна идеята :) Хубави почивни дни, Пепи! Прегръдки!

      Изтриване
  2. Снежи, за първи път виждам такава технология. Прекрасни са станали кюфтенцата. Хубав ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тази техника на паниране прилагам от години за тиквички. Стават страхотни. Вече важи и за картофени кюфтета :) Благодаря и хубав ден и на теб, Танче!

      Изтриване
  3. Снежи, изглеждат чудесно! И определено си права за сорта картофи, много голямо значение има.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поздрави и от мен, Гери! И благодаря! Хубав и усмихнат петък!

      Изтриване
  4. Снежи, така се правят хрупкави тиквички по гръцки!
    И ако ги нарежеш на тънки филийки с белачката....
    Първо в брашно и после в ледена вода :)
    Чудесни са станали твоите кюфтета!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. От там взех технологията и я приложих на кюфтетата, Дани. Така правя тиквичките, дори да не са тънко нарязани, като в гръцката рецепта. Харесва ми коричката, която се получава. За кюфтетата също работи :) Прегръдка и от мен! Хубав и красив петъчен ден!

      Изтриване
  5. Не ми е идвало на ума да приложа гръцката техника в тези кюфтенца, виж това е страхотна идея! Много ми харесаха и така хрупкави отвън и пухкави отвътре, ох, Снежи, поне снимки да не беше показала:))) Голяма изкусителка си ти! Прекрасна вечер, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепи, подсказа и за риба :) Ще приложа и там :) Със снимки ;)
      Прегръдки, Каюшка! Усмихнат петък и прекрасни почивни дни!

      Изтриване
  6. И идеята,и изпълнението подлежат на адмирации!!!!!!!!
    Прекрасна подсказка,Снежи!Прегръдка:)!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Миленче! Прегръдки и от мен, с пожелание за прекрасни почивни дни!

      Изтриване
  7. Начиии, това което виждам, е перфектно! А кога ще ги направя по тази технология? Още тази седмица;)! Поздрав, Снежи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дано попаднеш на точния сорт картофи, за да проработи технологията и при теб, Мъхче. Напиши после как са станали. Поздрави и от мен, и хубави почивни дни!

      Изтриване
  8. Снежи,идеални и на вид,и на форма,са кюфтенцата ти!Какъв равномерен загар имат-като по учебник,перфектни са,мила!Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси! От картофите ще да е (скромно каза тя) :)) Прегръдки и от мен! Хубави почивни дни!

      Изтриване
  9. Чудесно хрумване, Снежи! И така добре и подробно си описала процедурата, че за четящият остава само да запретне ръкави и да сложи тигана на котлона :) Непременно ще пробвам, много обичаме картофени кюфтета, особено като са от подходящия сорт :)
    Поздравления и за красивите снимки! Много хубав и успешен ден, Снежи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Технологията е нова за кюфтенца, за това съм така подробна :) Слагай тигана и напиши как са се получили, Албенче. Прегръдки и усмихнат ден на теб!

      Изтриване
  10. Прекрасни са кюфтенцата! И овкусяването и идеята за пържене страшно ми допадат! Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, Ради! Благодаря и усмихнат ден!

      Изтриване
  11. Обожавам картофени кюфтенца, Снежи,
    а твоите изглеждат неустоимо апетитно, красиво оформени и много хубаво изпържени.
    Благодаря, следващия път ще опитам така - поздрави и хубаво лято!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дианче! Ще чакам отзиви, дано и при теб се получат! Поздрави и много усмихнат ден!

      Изтриване
  12. Какви са пухкави и с толкова приятен загар!
    Интересна технология, както и предложението на Дани за тиквичките. Ще се възползвам!
    Прегръдка, Снеже!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Идеята за пърженето на кюфтетата е от тиквичките :) Опитай, Инче! Тиквички задължително пържа с това топване във вода, но кюфтета не бях. Прегръдка и хубав ден на теб!

      Изтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")