Учудващо е как запомнят всички имена, на различните макаронени изделия италианците. За мен равиоли, тортелини, капелети... са все едно и също, но за тях не е.
Италианската седмица в Лидл ме изкуши да купя капелети ( и не само :)). Направихме си италианска вечер с приятелите, добър жокер подаден от любимия ми магазин, относно менюто. Миксирахме с българска кухня, поне тази част от нея, която подхожда на ракия ;), но основното си беше a la italianа.
Противно на първоначалното ми хрумване да съчетая капелетите със сметанов сос и пушено пилешко месо ги направих на салата. Лека и без утежняващи сосове, само с едва доловим аромат на чеснов зехтин, доматки, повече за цвят, отколкото за вкус и още две - три други нещица.
Продукти:
- 250 г паста cappelletti (при мен с плънка прошуто)
- 2 - 3 домата (само месестата част)
- Перца пресен лук
- кашкавал
- зехтин, сол
- скилидка чесън
- по желание - балсамов топинг, маслини
- Пастата сваряваме в кипяща подсолена вода (по-добре не съвсем сварена, отколкото преварена) .
- Изцеждаме водата.
- Загряваме в тиган малко зехтин. Слагаме скилидка чесън и веднага след това сварената паста (техника, подсказана ми от приятелка, познаваща по-отблизо италианската кухня). Разбъркваме много внимателно, за да не начупим капелетите.
- Държим на котлона до пълното изпаряване на останала вода от варенето и леко запържване на пастата.
- Изсипваме готовата паста в купа и оставяме да изстине.
- На доматите отстраняваме сърцевината със семките, а месестата част нарязваме на кубчета и ги добавяме ги към изстиналата паста, заедно с нарязаните перца лук.
- Овкусяваме с малко сол, добавяме маслини без костилки (по желание).
- Разбъркваме и поставяме в чиния. Отгоре настъргваме кашкавал. Може да предложите балсамов топинг. Опитах и с него, но натурална, пастата ми хареса повече.
Е пък на салата не съм ги правила,,,открадвам ти рецептата, Снежи:)! А иначе са много вкусни с бульон и настърган пармезан! Чакам да видя какво ще измислиш с канелоните!
ОтговорИзтриванеПрегръдка, Снежи! Хубав вторник!
Ив, канелоните са сервирани :) А тази технология за запържването, която ми показа преди време, много добре се отрази на салатката. Благодаря ти!
ИзтриванеПрегръдки и от мен! Хубав ден, мила!
Снежи, грабвам с най-голямата вилица, страхотна салатка. Хубав ден!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Гери! Хубав ден и на теб!
ИзтриванеЧудесна салата, Снежи :)
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Благодаря, Дани! Хубав и усмихнат ден!
ИзтриванеТе пък като имат само един босилек и сигурно се чудят ние как помним чубрица, сминдух, самардала, тученица, гюлбул, юзъм и т.н. :D
ОтговорИзтриванеМного хубаво решение за капелетите! Хем засища, хем си казваш - ама то това е салата!
Прегръдка!
Ха-ха, навярно е така, Зори :)) Прегръдка и от мен!
Изтриване