Щом е от семейството на пиците, значи и тук може да си говорим за разнообразие на тема плънка. Срещнах толкова варианти на Пиде в интернет, че ми беше трудно да се ориентирам за оригинала, но от това, което разгледах, ми стана ясно поне едно - пиде = пица с кайма. (Въпреки, че вегетарианската мина покрай другите със същото име. Вече с гледна точка върху начина на оформяне, а не съдържанието на плънката).
Хареса ми тестото, чиято рецепта избрах и за тази си публикация. Другото, отгоре е въпрос на вкус.
Турска пица Пиде
Продукти за тестото (за 4 пици): | Продукти за плънката (за 4 пици): |
Източник: povarenok.ru | |
140 мл (1/2 ч.ч.) прясно мляко | 2 с.л. олио |
15 г прясна мая (или за 300г брашно) | 1 гл. кромид лук |
25 мл олио | 2 бр. червени чушки |
половин ч.л. сол | 1/2 скилидка чесън |
1 равна с.л. мед | 400 - 500 г кайма |
1 яйце | 3 листчета (60 г) топено сирене чедър |
240 г (2 ч.ч.) брашно | черен пипер на вкус |
кашкавал за поръсване | |
По желание - варена царевица, кисели краставички, парченца камамбер |
Стъпки при приготвянето на Пиде:
1. Замесете тестото
- Подгрейте млякото. Трябва да е хладко на пипане.
- Сложете маята и изчакайте да се разтвори. Разбъркайте.
- Добавете олиото, солта, меда и яйцето. Разбийте с телена бъркалка.
- Сложете брашното и омесете до меко тесто.
- Оформете на топка, намажете с малко олио и оставете на топло да втаса.
- Нарежете лука и чушките и ги запържете в 2 с.л. олио.
- Щом поомекнат добавете и нарязания на ситно чесън.
- Пържете още малко и сложете каймата. Раздробете я и пържете до готовност на каймата.
- Минутка преди да отстраните от котлона добавете топеното сирене и бъркайте, докато се разтопи в плънката.
- Поръсете със смлян черен пипер.
- Отстранете от котлона и оставете да се охлади.
- От втасалото тестото (без да го размесвате повторно) откъсайте топка с големината на юмрук ( от тази доза тесто направих 4 пици) .
- На чист плот (не поръсвайте с брашно. Ако лепне тестото намажете с малко олио) разстелете тестото с ръка до овална форма.
- Направете два разреза по дължина, прехвърлете единия надясно, другия наляво (кръстосано) и оформете нещо като лодка.
- Прехвърлете питките лодки в тава, застлана с хартия за печене.
- Включете фурната на 200 (С), да нагрява, докато оформите останалите пици.
- Разпределете плънката върху питките, отгоре сложете кашкавал (настърган или нарязан на парченца).
- Сложете пиците в нагрята фурна и изпечете до готовност на тестото.
- Сервирайте топли.
Да ви е сладко!
Не съм правила досега обаче вече съм много заинтригувана, много са апетитни, гладна съм! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеЧудна чудесия е твоят вариант. Прегръдка!
ОтговорИзтриванеОтново съм в плен: бях решила, че само с торти ще ни изкушаваш, то пък ме застреля от упор;)
ОтговорИзтриванеСнежи, харесат ми, особено за обяд в пчоивен ден.
Хубава седмица ти желая!