събота, 21 март 2015 г.

Торта с еклери



Различна от повечето торти с еклери, които разглеждах. Без сметана, но с имитация на такава, поне външно. С вкус на домашна торта, от ония старите, които се правеха само за специален повод (е, да, еклерите са екстра, която не помня да сме слагали тогава ). И понеже поводът е на лице, и понеже си е за нас, не се поколебах да опитам това-онова ново и различно, което ми изскочи като идея.
Моята златна рибка (да се подразбира рожденикът), не е придирчива на сладкиши и за това свободата, която ми се дава звучи така "важно е захар да има".
Поставих кутията с условието на плота и след два дни работа стигнах до финала.

loading...



Торта с еклери

1. Блатове

Продукти за един шоколадов блат:

  • 100 г меко масло
  • 1 ч.ч. захар
  • 3 яйца (извадете ги по-рано от хладилника, да се затоплят. Студените яйца ще направят маслото на парцали, вместо на хубава еднородна смес)
  • 1 ч.ч. прясно мляко
  • 1 с.л. оцет
  • 1 ч.ч. брашно (+ добавени по преценка още 2 с.л.)
  • 50 г какао
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1/2 ч.л. сода бикарбонат
  • ванилия

Бележка 1: Тестото за блата е същото, като това за кексчетата Червено кадифе, които правих наскоро, поне по технология. Липсва боята. Рецептата ми изпрати приятелка и я спазих по нейните мерки. Тестото ми дойде доста рядко и добавих по лична преценка още 2 с.л. брашно (големината на яйцата оказват влияние). Трябваше да сложа 1 ч.л. сода и 1/2 ч.л. бакпулвер, но обърнах мерките в полза на бакпулвера.
Ден I-ви - Приготвяне на блата:

  • Важно: Всички продукти трябва да са със стайна температура. Млякото може да е леко хладко.
  • В прясното мляко сложете оцета и оставете да си взаимодействат поне 10-ина минути (може и повече).
  • Разбийте маслото и захарта.
  • Добавете едно след друго яйцата, като след всяко разбивате за кратко.
  • В купа смесете брашното, содата, бакпулвера, ванилията (ако е на прах) и какаото.
  • Сложете 1/4 от млякото към сместа с яйцата и разбийте.
  • След това добавете 1/4 от брашното (вече смесено с всички изброени съставки). Разбийте до еднородна смес.
  • Редувайте добавянето на мляко и брашно, като завършите с брашно.
  • Включете фурната на 180 (С) градуса.
  • На дъното на форма с диаметър 25-26 см сложете хартия за печене (или намажете с олио и поръсете с брашно).
  • Изсипете тестото във формата и изпечете в предварително нагрятата фурна.
  • Оставете готовия блат малко да се охлади, след това внимателно извадете от формата и оставете да изстине напълно. Разрежете хоризонтално на две.

Бележка 2: Изпечения блат не разрязах на две, оставих го цял, което отчитам като грешка. На снимката се вижда как дебелината му ми загрозява визията на парчето.

Продукти за белия блат:
Същите, като горния блат, без какао.
  • 100 г меко масло
  • 1 ч.ч. захар
  • 3 яйца 
  • 1 ч.ч. прясно мляко
  • 1 с.л. оцет
  • 1 ч.ч. брашно (+ добавени по преценка още 2 с.л.)
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1/2 ч.л. сода бикарбонат
  • ванилия
Ден I-ви - Приготвяне на белия блат:
Спазете технологията на шоколадовия блат.

2. Еклери

Източник на рецептата: Кулинарно в кухнята с Йоана

Продукти за еклерите:

  • 125 мл вода
  • 125 мл пълномаслено прясно мляко
  • 1 чаена лъжица захар
  • 1/2 чаена лъжица сол
  • 110 г масло, със стайна температура
  • 140 г брашно
  • 4-5 яйца, със стайна температура

Ден I-ви - Приготвяне на еклерите:

  • Сложете в тенджера водата, млякото, захарта, солта и маслото нарязано на парченца.
  • Загрейте до завиране, разбърквайте от време на време, за по-бързо разтопяване на маслото (последното трябва да се е разтопило напълно преди сместа да заври).
  • Щом сместа кипне, изсипете наведнъж цялото брашно и бъркайте енергично с дървена (или друга удобна) шпатула (лъжица).
  • Дръжте на котлона и бъркайте, докато се оформи тесто, което се отделя от стените на съда (около 20-30 секунди)
  • Отстранете съда от котлона и оставете да се охлади. Трябва да е топло на пипане, но не парещо горещо.
  • Добавете едно яйце и разбъркайте до пълното му поемане от тестото.
  • След това и останалите яйца, едно след друго, като след всяко разбърквате, до неговото пълно поемане.
  • Загрейте фурната на 200 (С) градуса.
  • В тава поставете хартия за печене и отгоре с малка лъжичка слагайте купчинки от тестото, на разстояние една от друга.
  • Изпечете еклерите в предварително затоплената фурна, без да се изкушавате да отваряте вратичката по време на печенето. Времето е около 20 - 25 минути. 
  • Готовите еклери са леки и при почукване звукът е на кухо.
  • Извадете от фурната и оставете да изстинат.
Бележка 3: Това е най-хубавата, най-точна и добре описана рецепта за еклери, на която съм попадала. 


3. Крем за пълнеж на еклерите - карамелен с фъстъчено масло

Продукти за крема за пълнеж на еклерите:

  • 300 мл мляко
  • 6 с.л. захар
  • 40 г оризово брашно
  • 40 г масло
  • 40 г черен шоколад
  • 100 г фъстъчено масло

Ден II-ри - Приготвяне на крема за пълнеж на еклерите:

  • Сложете в тенджерка 4 с.л. захар, 2 с.л. вода и поставете на котлона, докато захарта се карамелизира.
  • Изсипете половината мляко, намалете котлона и оставете захарния карамел да се разтвори напълно в млякото. Разбърквайте от време на време.
  • В останалото мляко сложете 2 с.л. захар и изчакайте да се разтвори. Добавете оризовото брашно и разбъркайте.
  • Изсипете кашичката с оризово брашно в тенджерката с карамеленото мляко и бъркайте докато кремът кипне.
  • Отстранете от котлона, добавете шоколада и маслото, нарязани на малки парченца.
  • Изчакайте да се разтопят от топлината на крема. Разбийте с телена бъркалка.
  • След това добавете и фъстъченото масло. Разбъркайте хубаво. 
  • Оставете напълно да изстине, преди да пристъпите към пълненето на еклерите.

Бележка 4: Кремът нямаше изразен карамелен вкус и аромат, не и както очаквах. Всъщност никоя съставка не изпъкваше с нейната си индивидуалност, нито шоколадът, нито карамелът, нито фъстъченото масло. Следващото домашно ще е със задача да изпъкне карамелът. Получи се с много добра консистенция, маслен, приятен.

4. Крем за тортата

Продукти за крема:

  • 1 л прясно мляко
  • 200 г оризово брашно
  • 15 с.л. захар
  • 200 г масло
  • 100 г пудра захар
  • 1 с.л. есенция ванилия
Ден II-ри -Приготвяне на крема:
  • Оризовото брашно и част от млякото (около 300 мл) разбъркайте на кашичка.
  • Останалото мляко, заедно със захарта, поставете в тенджера на котлона да кипне.
  • Добавете оризовата кашичка към врящото мляко, като бъркате енергично. Получава се гъст крем.
  • Отстранете от котлона и оставете да изстине напълно (покрийте с фолио, за да не хваща коричка или разбърквайте от време на време).
  • Разбийте с миксер мекото масло и пудрата захар.
  • Напълно изстиналия млечен крем добавяйте на етапи към масления и разбивайте с миксер.
  • Сложете и ванилията.


Бележка 5: Оризовото брашно е предпочитано за кремове в моята кухня, пред нишестето и пшеничното брашно. Няма специфичен аромат, а така ароматът на ванилия (или който и да е друг добавен аромат) изпъква чисто. Допада ми и самата структура. Получи се вкусен млечно-маслен крем, без яйца, устойчив, не тече, стяга се хубаво при охлаждане - един от най-успешните ми експерименти.

 5. Сглобяване на тортата


  • Белият блат разрязах на две, шоколадовият оставих цял.
  • Във форма с падащи стени сложих един бял блат, сиропирах с лек захарен сироп.
  • Отгоре намазах с крем.
  • Поставих шоколадовия блат, сиропирах и него с лек захарен сироп.
  • Намазах с крем.
  • Поставих еклерите и отгоре намазах богато с много крем.
  • Следва пак бял блат, леко сиропиране и намазване с крем.
  • Прибрах в хладилник за няколко часа.
  • След това махнах стените на формата и измазах тортата с крем и отстрани.




6. Украсяване на тортата

Декорацията в главата си я виждах като един голям шоколадов божур, но действителността ми показа, че разминаването е лесно постижимо :)

  • Бордът на тортата направих шоколадов - на лист хартия за печене (изрязан на правоъгълник, с широчина равна на височината на тортата), нанесох разтопен млечен и черен шоколад. С пръсти леко размазах двата шоколада. Шоколадът, още топъл и заедно с листа залепих по стените на тортата. Изчаках да се стегне и внимателно отлепих хартията.




  • За цветето нанесох разтопен шоколад, под формата на лист. С назъбен гребен нашарих шоколада. Пъхнах листа хартия в чаша, за постигане на извита форма на листото.



И други шоколадови форми опитах и всички сложих на тортата, с надеждата за естетичен хаос или ред в безредието. Последен поглед и... видях орхидея :)



  • От останалия крем направих розички по периферията и един гаф - борд в основата.



15 коментара:

  1. Страхотна е тортата, Снежи!
    Да е здрава и много щастлива рожденичката!
    Прегръдки и хубава пролет!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Рибката всъщност ми е мъжка :), но за пожеланията това няма значение, така, че ти благодаря! Хубав ден! Прегръдки!

      Изтриване
  2. Фантастична торта, всичко е с такова внимание направено, особено украсата, страшно много ми харесва, ще си я запомня!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  3. Снежи, здраве, щастие и късмет на рожденичката!
    Прекрасна торта, много богата и с невероятно интересна украса! Поздравления!
    Възхищавам ти се, Снежи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Хриси!
      Половинката закичихме с още една годинка :), ще му предам пожеланията. Поздрави и прегръдки от мен!

      Изтриване
  4. Скъпа, да ти е жив и здрав рожденика! Тази торта е фантазия! Кажи ми, моля те, че си ми запазила едно голямо парче и ще ги пропътувам тия км:))) Не мога да се нарадвам на изпълнението ти, толкова ми е по вкуса, а украсата същевременно както ти каза хаос, но дава повод за събуждане на въображението! Много поводи за такива торти ти пожелавам и някой от тях да споделиш и с мен:))) Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  5. Честита, усмихната и вдъхновена пролет, Снежи и честит празник!
    Впечатляващо ефектна торта,
    чудесна комбинация от вкусове и аромати, чудесни снимки и представяне!
    Поздравления за разкошната рецепта и майсторското оформление!

    ОтговорИзтриване
  6. Снежи,толкова много труд си вложила в направата на тази торта,че шапка ти свалям до земи!Страхотна е,да е сладък живота на рожденицата !Много си е добре тортата,не й търси дефекти,защото ги няма!Шоколадовият блат на мен си ми изглежда съвсем съразмерен с останалите,добре е!Честита и щастлива пролет!

    ОтговорИзтриване
  7. Снежи, да е жив и здрав мъжа до теб - все такива "да има захар" тортички да му правиш. Много артистична идея и изпълнение!

    ОтговорИзтриване
  8. Красота и пак красота. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  9. Снежи, и от мен едно голямо браво за това произведение на изкуството! Честито и за прекрасния повод, още много хубави моменти, здраве, щастие и късмет! Тортата е божествена, а снимките спират дъха! Слънчеви пролетни дни ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  10. Ех, че богата и красива торта си сътворила, Снежи! Просто прекрасно! И да е жива и здрава рожденничката - да те радва с успехи и здраве! И всеки път с такава лекота да ти намира работа, от която ти да направиш отново толкова майсторско произведение!
    Само набързо да ти споделя - откакто направих за първи път торта Червено кадифе, много честичко използвам този блат за различни сладки комбинации - идеален е!
    Сърдечни поздравления, Снежи! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  11. Много ще да е специална тази рибка, за да заслужи такава торта. Много здраве на човека, а с теб край себе си, всички други предпоставки за хубави дни си ги има;)
    Ставаш все по-добра на тортите, Снежи. Но откъде този ентусиазъм за толкова работа, не знам и ти се възхищавам.

    ОтговорИзтриване
  12. Уау! Страхотна торта, Снежи! Да е жив и здрав рожденика и ти дълги години покрай него и все такива специални изкушения да му приготвяш! Поздравления и прегръдки и от мен!

    ОтговорИзтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")