вторник, 10 март 2015 г.

Букети от мъфини


Снегът, който поръчах за Коледа пристигна с огромно закъснение. Чак ми се прииска да върна пратката. Ама е красиво, да му се не види. Само дето отвътре ми е пролетно. Коледните звънчетата отстъпиха вече пред птичи чуруликания. Само да разчистя снега и ще видя нацъфтелите кокичета, иглики, луковички с вдигнати ръчички, наедрели пъпки. Ей сега ще ви покажа, само да разчистя снега.


Букети от мъфини
По идея на Ирина Купенска

Материали за аранжировката:
  1. Кашпа (3 бр. при мен - избрах ги с диаметър около 12- 14 см и побраха 13 "цветчета", като използвах стандартни форми за мъфини и такива с по-малък размер.).
  2. Гъба пиафлора (продава се в цветарските магазини)
  3. Цветна оризова хартия
  4. Панделки
  5. Хартиени кошнички за мъфини
  6. Дървени шишове и клечки за зъби
Избор на рецепти за мъфините:
Аз заложих на три-четири варианта на вкус:
  1. Бананови, с карамелен бонбон (тип сникерс) и същите бананови с истинско парче сникърс.
  2. С кокосов бонбон.
  3. И нещо много любимо - японски чийзкейк (на мъфини)
  4. За декорация - айсинг (поръчах готов този път, от "Хитрини"-те)
Бананови мъфини

Продукти за бананови мъфини:
  • 1 ч.ч. захар
  • 1/2 ч.ч. олио
  • 1 яйце
  • 2 бр. банани
  • половин ч.л. сода
  • 1 и половина ч.л. бакпулвер
  • 1 2/3 - 2 ч.ч. брашно (дали ще сложите чаша и малко повече от половината, или две, зависи от големината на бананите)
Продукти за карамелените бонбони:

  • 10 с.л. захар
  • 20 г масло
  • 200 мл сметана
  • 80 - 100 г белени печени фъстъци (предпочитам осолени)
  • 5 - 6 оризови блокчета (като тези)
Приготвяне на карамелените бонбони:
  • Сложете захарта в сух съд и оставете на котлона да се карамелизира (не разбърквайте и внимавайте да не стане прекалено тъмен карамела).
  • Добавете маслото, разбъркайте и налейте сметаната.
  • Намалете котлона и при непрекъснато бъркане изчакайте карамелът да се разтвори напълно.
  • След това отстранете от котлона.
  • Фъстъците счукайте на едро, оризовите блокчета начупете на парчета и ги добавете към карамела. Разбъркайте и оставете сместа да се охлади.
  • След това с влажни ръце късайте от сместа и оформете на топчета.

Приготвяне на банановите мъфини:

  • Разбийте захарта и олиото.
  • Добавете яйцето и разбийте сместа.
  • Сложете намачканите банани, разбъркайте.
  • Наръсете отгоре 1 ч.ч. брашно, содата, бакпулвера и разбъркайте.
  • Добавете останалото брашно.
  • Подгответе си капсулки за мъфини. Включете фурната на 180 (С) градуса.
  • Налейте малко от сместа за мъфини във формите, сложете по един карамелен бонбон и отгоре сипете още от тестото (напълнете до 3/4 от височината на формите).
  • Изпечете мъфините. Оставете да изстинат напълно, преди да пристъпите към декорирането им.
Мъфини с кокосов вкус
Рецептата за тестото е от един кейк, който успешно се внедри от блога Casa Perfetta и в моя. Много любима. 

Продукти за мъфините:
  • 100 г захар
  • 40 мл олио
  • 30 г масло
  • 2 яйца
  • 100 г заквасена сметана
  • 5 г бакпулвер
  • 150 г брашно
  • 1/2 ч.л. есенция ванилия 
Продукти за кокосовите бонбони:
  • 100 г бял шоколад
  • 100 мл сметана
  • 100 г кокосови стърготини (в Лидл се предлагат много ароматни) + още малко за овалване
Приготвяне на кокосовите бонбони:
  • Затоплете сметаната почти до кипване.
  • Сложете начупения на парчета шоколад и изчакайте да омекне. Разбъркайте.
  • Сложете кокосовите стърготини, разбъркайте и оставете сместа да изстине напълно.
  • С влажни ръце оформете на топчета, които оваляйте в кокосови стърготини.
  • Приберете в хладилник до пълно стягане (може и във фризера)

Приготвяне на мъфините:
  • Оставете маслото на стайна температура, хубаво да омекне.
  • Разбийте заедно олиото, мекото масло и захарта.
  • Добавете яйцата, едно след друго. След всяко разбийте за кратко.
  • Сложете сметаната и ванилията. Разбъркайте.
  • Добавете брашното и бакпулвера.
  • Разбъркайте до хубаво обединяване на продуктите.
  • Във формички за мъфини, сложете малко от сместа, след това поставете кокосов бонбон и пак от сместа.
  • Изпечете мъфините в предварително нагрята до 180 (С) градуса фурна.

Бананови мъфини с карамелена плънка и мъфини с кокосов бонбон
След като направих определените бройки по този начин, останалите продукти смесих в едно, т.е смесих част от кокосовата смес, с част от кексовото тесто и получих различни кокосово-шоколадови мъфини. Тях изпекох в по-малки формички за бейби мъфинки.

Мъфини японски чийзкейк
Поредната много любима рецепта, с поредното благодаря, Дани (блог Музика за свободното време).
Рецептата е без промени, за това ще посоча само връзка към нея - Японски чийзкейк.
В букета, виолетовата розичката е маскиран японски чийзкейк.



 Декорация с айсинг

Нямам богат опит при работата с айсинг, но готовият, на Wilton, ме улесни много и много ми хареса. Плътен е, с консистенция на гъст маслен крем. Заредих го директно в шприца, но дори и със зверски усилия не можах да изкарам нищо през накрайника. Едва тогава прочетох, че се разрежда. Пише с вода, но използвах вода и лимонов сок, защото обичам леко киселата нотка в иначе прекалено сладкия айсинг.
Разреждах и оцветявах на малки порции, за да не засъхне по време на работа. 
С шприц, с различни накрайници, нанасях от айсинга директно върху кексчетата.
Оставих ги около 12 часа да съхнат, но определено им трябваше още време.

Последва:
Опаковане на пиафлората в цветна хартия и поставянето й в кашпите.
Забождане на кексчетата с дървени шишове и клечки.
Финални щрихи - поставяне на панделки и цветни късчета хартия. 







30 коментара:

  1. Ехааа, голяма красота и много старание, браво, Снежи! ;)

    ОтговорИзтриване
  2. Разкошни цветни букетчета си направила, Снеже! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  3. Разкошни са станали! Голяма играчка, но си струва!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, струва си, особено като видиш радостта и изненадата отсреща :) Благодаря ти, Траянче!

      Изтриване
  4. Много красиви,а идеята за букетче така ми хареса :)))

    ОтговорИзтриване
  5. Вълшебнице, какви красоти сътвори този път? Цветна пролет е при теб! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  6. Идва ми да изръкопляскам,Снежи,толкова са красиви,свежи,пъстри и пролетни!Поздравления за разнообразието,старанието и аранжировката!

    ОтговорИзтриване
  7. Снежи, напоследък доове. Не че имам против, моля ти се, радвай ме;)е цветста се заигра с красивит

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами сега??? Само разбрах, че искаш да те радвам :)))

      Изтриване
  8. Ех, колко весело! Разчистила си снега, Снежи, и толкова много пролетни ярки цветове си открила :) Майсторски си се справила с тези сладки букети - и в рецептите, и в аранжирането, и в декорацията! Много цветни поздравления за идеята и изпълнението!
    Поздрави, Снежи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Албенче! Поздрави и от мен!

      Изтриване
  9. Прелест и вкусотия е целият букет от прекрасни мъфини!!! Поздравления, Снежи за всичката красота, която си ни показала!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Хриси! Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  10. Снежи, направо залепнах за екрана. Красота и пак красота. Целувки!

    ОтговорИзтриване
  11. Това е пролетна приказка, Снежи -
    впечатляващо красиво, ефектно и нежно ...
    Много, много комплименти за теб, усмихнати и вдъхновени пролетни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дианче! Поздрави и хубаво пролетно настроение ти желая!

      Изтриване
  12. Прекрасни, свежи, весели и много вкусни, не се съмнявам. Искрени комплименти за майсторството и търпението! Много ми харесаха!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гуинет! Поздрави и хубаво пролетно настроение на теб!

      Изтриване
  13. Снежи, какво разнообразие от вкусове, аромати и текстури! И колко красиви! Носят страхотно настроение наистина! Комплименти за теб! И честита пролет!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Бети! Честита пролет и на теб, с пожелание за свежо вдъхновение! Прегръдки!

      Изтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")