Пленителен кейк с шоколадово - сливово сладко и хрупкава коричка

Този кейк е нещо повече от кейк. И на торта ще го трансформирам, но на някой по-късен етап ще е. Толкова ми хареса, че сложих в задния джоб гузната чревоугодническа съвест  и дръпнах копчето на панталона с една позиция по-напред. Е, сега вече му се наслаждавам истински. Рецептата видях при Поли (Casa Perfetta) и нямах търпение да я направя. Купих сливи за две рецепти - този кейк и едно шоколадово сладко, което не помня от къде ми изскочи пред очите. Но в крайна сметка направих кейк с шоколадово - сливово сладко и хрупкава коричка. Спечели ме завинаги, пленителен е!
Кейк със сини сливи


Продукти за кексовото тесто:
  • 220 г захар
  • 60 мл олио
  • 70 г масло
  • 4 яйца
  • 200 г заквасена сметана
  • 10 г бакпулвер
  • 300 г (2 ч.ч.) брашно
  • 1/2 ч.л. канела
Продукти за шоколадово-сливовото сладко:
  • 500 г почистени сини сливи
  • 6 с.л. захар
  • 160 мл вода
  • 20 г масло
  • 180 г шоколад (млечен)
Продукти за хрупкавия слой:
  • 50 г орехи
  • 70 г мюсли
  • 100 г захар
  • 50 г масло
  • щипка сол, 2 щипки канела
Основна идея: Casa Perfetta
    Приготвяне:
      На хрупкавия слой:
    • Орехите начукваме на едро.
    • Поставяме всички продукти в купа и с ръце омесваме до получаване на еднородна смес.
    Сладко от сини сливи с шоколад
    На шоколадово сливовото сладко:
    • Кипваме водата със захарта. 
    • Поставяме в сиропа почистените сливи и варим на умерен котлон до омекване на плодовете.(При мен соса стоеше рядък, не гъст като при сладко)
    • Поставяме в сливовото сладко 20 г масло и 2 бр. (180 - 200г) шоколад, начупен на парченца. Разбъркваме внимателно до пълното смесване на сладкото с шоколада и маслото.
    • Отстраняваме от котлона и оставяме да изстине.
    Изпеченият кейк
    На кекса:
    • Разбиваме с миксер олиото, мекото масло и захарта. 
    • Добавяме едно след друго яйцата, като разбиваме след всяко едно, за кратко. 
    • Слагаме заквасената сметана и канелата. 
    • Наръсваме половината брашно, върху него бакпулвера и разбъркваме на ниски обороти с миксера. 
    • Следва останалото брашно и отново разбъркваме. 
    • Загряваме фурната на 180 градуса (С). 
    • Поставяме хартия за печене в кръгла форма с диаметър 25 см. 
    • Внимателно изливаме кексовото тесто във формата и печем в предварително нагрята фурна около час. (Проверяваме готовността с клечка). 
      С хрупкавата шапчица, преди печене
      • Изваждаме кейка от фурната и превключваме нагревателите на горно нагряване. 
      • Върху готовия кейк подреждаме сливите от шоколадовото сладко (ако има повечко сос го оставяме за гарниране на кейка при сервиране). 
      • Върху сливите поставяме купчинки от сместа за хрупкавия слой и връщаме кейка във фурната.
      С хрупкавата шапчица, леко прегоряла при мен
      • Изчакваме леко да порозовее горният хрупкав слой и изваждаме от фурната (очевидно съм изпуснала момента на порозовяването :) Ако ви се случи и на вас използвайте маскировъчна техника. Вкусът и така, с препечена шапчица, е вълшебен)
      Парче, полято с останалия шоколадово-сливов сос

      • Сервираме кейка, полят шоколадово - сливов сос.
      Да ви е сладко с Elti!

      Кейк с шоколадово - сливово сладко и хрупкава коричка


      Резенче от кейка с шоколадово - сливово сладко и хрупкава коричка

      Резенче от кейка с шоколадово - сливово сладко и хрупкава коричка

      Поли, благодаря за рецептата!
      Получи се прекрасен нежен кейк, сочен, с лек намек за шоколадов вкус и приятен сливов аромат. А хрупкавата коричка... ах, коричката... вълшебство към вълшебството.
      Опитайте! (открадната реплика :)), знаете от кой)

      И както се шегува един приятел, (ако продължавам да съм толкова ненаситна на сладкиши), скоро като се кача на кантара, ще ми казва "моля, втория да слезе" :)
      Прекрасен неделен ден, приятели!

      22 коментара:

      1. О как се удържа на това, невероятно изглежда!!!
        Поздрави и усмихната неделя!

        ОтговорИзтриване
        Отговори
        1. Благодаря, Дианче! Ми... аз поне не мога да се удържам пред такива вкусотии :))
          Поздрави и успешна нова седмица!

          Изтриване
      2. :))) Ех , че ми хареса това за вторият , на мен отдавна ми нашепват така .....Ама наистина как се удържа на такъв сладкиш ....и аз като теб ще откопчея копчето :) ! Много хубава рецепта и снимки , Снежи ...вижда се прекрасно колко е нежен и сочен !
        Прегръдка с пожелание за спорна седмица !

        ОтговорИзтриване
        Отговори
        1. Ако бяха на мода по-закръглените дами, нямаше да имаме тези притеснения, Ивче :)))
          Благодаря ти и прекрасна нова седмица! Прегръдки!

          Изтриване
      3. Снеже, отиде лятната диета! Съвсем си права - с този невероятен сладкиш наистина "кантара, ще ми казва "моля, втория да слезе"!"
        Прегръдки!

        ОтговорИзтриване
        Отговори
        1. То да беше само този, Инче :))) За първа година това лято не бях на диета, но може би защото имах други стресиращи ситуации. Кантарът не го слушам, че е зъл направо :))
          Поздрави и хубава нова седмица! Прегръдки и от мен!

          Изтриване
      4. Залепнах към екрана, Снежи,
        неустоимо изглежда, а и с тези снимки...
        Много ми харесва, аромат, вкус, сливи и шоколад - обичам тези комбинации.
        Благодаря за хубавата рецепта и виртуална наслада,
        сърдечни поздрави и усмихната нова седмица, Диана

        ОтговорИзтриване
        Отговори
        1. Не се сърдиш за репликата, нали :))) Благодаря ти за хубавите думи! Пожелавам ти успешна, с хубави емоционални моменти нова седмица! Прегръдки!

          Изтриване
      5. Снежи, великолепен е станал, прочела си ми мислите за сливовото сладко, първоначалната идея, но сега виждам, че пак ще го правя в този вариант! Прекрасни снимки и благодаря за доверието! Прегръдка!

        ОтговорИзтриване
        Отговори
        1. Поли и аз ти благодаря за страхотната рецепта! Истинско вълшебство е! При положение, че не съм фен на кексовете, този тотално ме спечели. Снимките ми са много далеч от твоите по красота, но аз съм от нощните или бързащите фотографи :)) (по неволя). Прегръдка и от мен! И успешна нова седмица!

          Изтриване
      6. :) Снежи, хич не ми дреме за копчетата, само ми го дай насам! Ослепителен е! А снимките ти силно ме подканят да дръпна едно парченце! Прекрасна нова седмица!

        ОтговорИзтриване
        Отговори
        1. Катенце, с удоволствие бих споделила парченце с теб :) А копчетата ще ги изстреляме като в анимационните филмчета, пук :)) Хубава да е и твоята седмица!

          Изтриване
      7. С последното изречение искрено ме разсмя,Снежи,имаш страхотно чувство за самоирония :) .
        Сладкишът е божествен казано с една дума!
        А снимките-незабравими!
        Хубава нова седмица!

        ОтговорИзтриване
        Отговори
        1. Благодаря, Роси! Важно е да сме усмихнати, дори и на наш гръб, а не вечно сърдити на света :) Прекрасна нова седмица и на теб!

          Изтриване
      8. Снежи, Снежи, толкова мило да ми е винаги при теб... Все с усмивка си тръгвам, за което искрено ти благодаря!
        Сладкишът е страхотен, наслаждавай му се винаги така. А "вторият" да си почака на кантара, ще си затвори очите пред това блаженство.
        Сърдечни поздрави и хубава вечер! :)

        ОтговорИзтриване
        Отговори
        1. Благодаря, Гери! А на мен винаги ми е приятно, да те видя в моя блог. Съгласна съм за затварянето на очите, поне понякога :) Поздрави и от мен!

          Изтриване
      9. Разкошен е, Снежи! Хапвам парченце, пък после ще потичам малко и ....пак отначало...няма да си разваляме рахатлъка, я....

        ОтговорИзтриване
        Отговори
        1. Намери решение ти, Игличе, ама аз като не обичам да тичам да му мисля :) Но рахатлъка не развалям никога :) Приятна вечер и хубаво утре!

          Изтриване
      10. Сладкиши кой не обича-май няма такъв.А твоят Снежи е неустоим!
        Хубава неделна вечер!

        ОтговорИзтриване

      loading...