Предполагам, че вярно съм разбрала името, а ако не съм, то честито ново име на тази прекрасна торта.
Оля-ля... ето я:
Рецептата е от блога Moje Grne.
Намалих продуктите, с идеята да получа малка торта, а то взеха, че се получиха две малки торти. Което беше неочаквано добра случка, защото тортата толкова много ни хареса, че с една (и то малка) само щяхме да раздразним, без да утолим апетита си към сладко. Споделихме това удоволствие с реални приятели, а сега е време да почерпя и вас, виртуалните ми такива:
Продукти (за 4 блата, с диаметър 15 см. Получава се една висока около 18 см торта или две малки):
За блатовете:
- 8 белтъка
- 10 с.л. захар
- 120 г нишесте с вкус на малина или ягода
- 80 г едро счукани печени бадеми (лешници или орехи)
- 8 жълтъка
- 15 с.л. захар
- 5 с.л. вода
- 200 г масло
- 110 г бисквити (използвах слепени с фъстъчен крем)
- ванилия
- 150 мл течна сладкарска сметана
- 200 г заквасена сметана
- 50 мл течна сметана
- 50 г черен шоколад
- 80 г смес от черен и млечен шоколад (за намазване на блатовете)
Начин на приготвяне:
На блатовете:
- Разбиваме белтъците на плътен сняг, като постепенно добавяме захарта.
- Към белтъчния сняг добавяме нишестетата и разбъркваме хубаво.
- Във форма за торта (ф 15см) слагаме пекарска хартия.
- Наръсваме 2 с.л. от счуканите бадеми.
- Отгоре слагаме на купчинки от белтъчната смес, след това внимателно заглаждаме.
- Изпичаме в предварително нагрята до 200 (С) градуса фурна (времето е около 15 минути).
- По същия начин приготвяме и изпичаме още 3 блата.
- Готовите охладени блатове поставяме с ядките нагоре и намазваме с тънък слой разтопен шоколад. Оставяме на хладно, да се втвърди шоколадовoто покритие.
На жълтия (маслен) крем:
- Слагаме жълтъците и захарта в метален съд (ако имате използвайте такъв с двойно дъно).
- Разбиваме жълтъците на крем. След това добавяме и водата.
- Загряваме на слаб котлон или на водна баня и бъркаме непрекъснато до сгъстяване, като внимаваме да не кипнат.
- (Включих котлона на 400W и без водна баня варих директно в съд с двойно дъно.)
- Отстраняваме от котлона, добавяме ванилията и оставяме да се охлади.
- Оставяме маслото на топло да омекне и го разбиваме с миксер.
- Бисквитите смиламе на дребно.
- Към маслото добавяме малко от изстиналия крем и малко от смлените бисквити. Разбиваме с миксер за кратко.
- След това пак крем, и пак бисквити.
На белия сметанов крем:
- Разбиваме сладкарската сметана до твърди върхове (тя е леко сладка, за това не слагам допълнително захар).
- Добавяме заквасената сметана и отново разбиваме.
На глазурата:
- Затопляме сметаната и в нея слагаме начупения шоколад.
- Разбъркваме до пълното разтопяване на шоколада.
- Подреждаме тортата като редуваме блат, жълт крем, бял крем, блат и т.н.
- Измазваме тортата отстрани с маслен (или сметанов) крем.
- Прибираме в хладилник да стегне.
- След това заливаме с шоколадовата глазура.
Като повечето торти и тази обича "почивка" на хладно. След 24 часа разлиства цялата си прелест.
Преди да я разрежете я оставете на стайна температура за 10-ина минутки.
Да ви е сладко!
14.10.2015
Тематично декорирана торта Оля, за новия дом на едно младо семейство:
27.12.2015 - Още една торта Оля, отново за новодомци
Цветно и красиво! Цветовете, които си постигнала са много нежни и пастелени!
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмихната събота.
Благодаря, Габи! Усмихнат ден на теб!
ИзтриванеНежна, красива и вкусна торта! Чудесна визия, Снеже! Хубава събота!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Бети! Поздрави и хубав ден!
ИзтриванеКаква смесица от цветове, вкусове и текстура... Направо ми иде да потъна в тортата, чудна е, Снежи!
ОтговорИзтриванеПоздрави! :)
И аз потъвах и изплувах, Гери. И пак потъвах... :) Благодаря ти! Успешен ден!
ИзтриванеKako je lepa! Divno si je ukrasila, mnogo mi se svidja.
ОтговорИзтриванеPuno hvala na isprobavanju! <3
Veliki pozdrav iz Srbije! :D
Благодаря, Драгана! Тортата е разкошна и се радвам, че открих тази рецепта при теб!
ИзтриванеСърдечни поздрави и от мен, мила! Хубав ден!
Оля - ля, де да бях от реалните, а не от виртуалните...
ОтговорИзтриванеАко знаеш колко от позабравените реални ми се обадиха след тази торта :) :)
ИзтриванеО, звучи страхотно тази рецепта! И така изглежда тортата!
ОтговорИзтриванеПоздравления, Снежи! Ще я запиша :)
Благодаря, Албенче! И мен ме грабна рецептата, когато я открих. Наистина е нестандартна и вкусна. Поздрави и хубав ден!
ИзтриванеНевероятна торта.Ще я пробвам задължително.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Вероника! Ще се радвам да ви се услади! Поздрави!
Изтриване