събота, 12 септември 2015 г.

Торта Оля


Предполагам, че вярно съм разбрала името, а ако не съм, то честито ново име на тази прекрасна торта.
Оля-ля... ето я:


Рецептата е от блога Moje Grne.

Намалих продуктите, с идеята да получа малка торта, а то взеха, че се получиха две малки торти. Което беше неочаквано добра случка, защото тортата толкова много ни хареса, че с една (и то малка) само щяхме да раздразним, без да утолим апетита си към сладко. Споделихме това удоволствие с реални приятели, а сега е време да почерпя и вас, виртуалните ми такива:

Продукти (за 4 блата, с диаметър 15 см. Получава се една висока около 18 см торта или две малки):

За блатовете:
  • 8 белтъка
  • 10 с.л. захар
  • 120 г нишесте с вкус на малина или ягода
  • 80 г едро счукани печени бадеми (лешници или орехи)
За жълтия крем:
За белия крем:
  • 150 мл течна сладкарска сметана 
  • 200 г заквасена сметана 
За шоколадовата глазура:
  • 50 мл течна сметана
  • 50 г черен шоколад
Допълнително:
  • 80 г смес от черен и млечен шоколад (за намазване на блатовете)

Начин на приготвяне:
На блатовете:
  • Разбиваме белтъците на плътен сняг, като постепенно добавяме захарта.
  • Към белтъчния сняг добавяме нишестетата и разбъркваме хубаво.
  • Във форма за торта (ф 15см) слагаме пекарска хартия.
  • Наръсваме 2 с.л. от счуканите бадеми.
  • Отгоре слагаме на купчинки от белтъчната смес, след това внимателно заглаждаме.
  • Изпичаме в предварително нагрята до 200 (С) градуса фурна (времето е около 15 минути).
  • По същия начин приготвяме и изпичаме още 3 блата.
  • Готовите охладени блатове поставяме с ядките нагоре и намазваме с тънък слой разтопен шоколад. Оставяме на хладно, да се втвърди шоколадовoто покритие.


На жълтия (маслен) крем:
  • Слагаме жълтъците и захарта в метален съд (ако имате използвайте такъв с двойно дъно).
  • Разбиваме жълтъците на крем. След това добавяме и водата.
  • Загряваме на слаб котлон или на водна баня и бъркаме непрекъснато до сгъстяване, като внимаваме да не кипнат.
  • (Включих котлона на 400W и без водна баня варих директно в съд с двойно дъно.)
  • Отстраняваме от котлона, добавяме ванилията и оставяме да се охлади.
  • Оставяме маслото на топло да омекне и го разбиваме с миксер.
  • Бисквитите смиламе на дребно.
  • Към маслото добавяме малко от изстиналия крем и малко от смлените бисквити. Разбиваме с миксер за кратко.
  • След това пак крем, и пак бисквити.
На белия сметанов крем:
  • Разбиваме сладкарската сметана до твърди върхове (тя е леко сладка, за това не слагам допълнително захар).
  • Добавяме заквасената сметана и отново разбиваме.
На глазурата:
  • Затопляме сметаната и в нея слагаме начупения шоколад. 
  • Разбъркваме до пълното разтопяване на шоколада.




  • Подреждаме тортата като редуваме блат, жълт крем, бял крем, блат и т.н.
  • Измазваме тортата отстрани с маслен (или сметанов) крем.
  • Прибираме в хладилник да стегне.
  • След това заливаме с шоколадовата глазура.



Като повечето торти и тази обича "почивка" на хладно. След 24 часа разлиства цялата си прелест.
Преди да я разрежете я оставете на стайна температура за 10-ина минутки.


Да ви е сладко!


14.10.2015 
Тематично декорирана торта Оля, за новия дом на едно младо семейство:



27.12.2015 - Още една торта Оля, отново за новодомци



14 коментара:

  1. Цветно и красиво! Цветовете, които си постигнала са много нежни и пастелени!
    Поздрави и усмихната събота.

    ОтговорИзтриване
  2. Нежна, красива и вкусна торта! Чудесна визия, Снеже! Хубава събота!

    ОтговорИзтриване
  3. Каква смесица от цветове, вкусове и текстура... Направо ми иде да потъна в тортата, чудна е, Снежи!
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз потъвах и изплувах, Гери. И пак потъвах... :) Благодаря ти! Успешен ден!

      Изтриване
  4. Kako je lepa! Divno si je ukrasila, mnogo mi se svidja.
    Puno hvala na isprobavanju! <3

    Veliki pozdrav iz Srbije! :D

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Драгана! Тортата е разкошна и се радвам, че открих тази рецепта при теб!
      Сърдечни поздрави и от мен, мила! Хубав ден!

      Изтриване
  5. Оля - ля, де да бях от реалните, а не от виртуалните...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако знаеш колко от позабравените реални ми се обадиха след тази торта :) :)

      Изтриване
  6. О, звучи страхотно тази рецепта! И така изглежда тортата!
    Поздравления, Снежи! Ще я запиша :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Албенче! И мен ме грабна рецептата, когато я открих. Наистина е нестандартна и вкусна. Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  7. Невероятна торта.Ще я пробвам задължително.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Вероника! Ще се радвам да ви се услади! Поздрави!

      Изтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")