Тазгодишната богата реколта от тиквички ме мотивира да търся точката на насищане. Още не е достигната.
Това ново откритие се оказа доста вкусно и с интересен аромат. Определено ще се задържи в менюто ми.
Рецептата е от книгата на Силвена Роу "Ориент експрес", с малки промени в пропорциите.
С благодарности и към съседката по офис, която ми даде да разгледам и "открадна" някоя и друга рецепта от споменатата книга.
Продукти:
- 1 голяма глава кромид лук
- 220 мл прясно мляко
- 100 г нахутено брашно
- 12 с.л. нахут от консерва (отцеден)
- 250 г тиквички
- 2 ч.л. смлян кимион
- смлян бахар, на върха на ножа
- 3 с.л. лимонов сок
- 3 - 4 с.л. зехтин
- 1/2 ч.л сол
- Почистете и нарежете лука на ситно.
- Тиквичката настържете на едро ренде. Посолете я съвсем леко и оставете да се отцежда.
- Нахутът от консерва намачкайте с вилица или го пуснете за кратко в кухненски робот или блендер.
- В тиган загрейте 2 с.л. зехтин и сложете лука, заедно с кимиона и бахара. Пържете 3 - 4 минути и отстранете от котлона.
- В тенджерка сложете млякото, изчакайте да кипне и намалете мощността, така, че млякото едва да къкри.
- Добавете 2 с.л. зехтин и изсипете нахутеното брашно. Бъркайте с дървена лопатка.
- Дръжте на слаб котлон тази смес, като бъркате непрекъснато (в кръг) до сгъстяване и образуване на тестена топка (около 8 минути). (Ако котлонът е силен има опасност да загори и загорчи).
- Отстранете тестото от котлона и добавете към него пържения лук с подправките.
- Добавете раздробените зърна сварен нахут и лимоновия сок.
- След това сложете и добре отцедената тиквичка (допълнително я изстискайте на ръка).
- Разбъркайте хубаво сместа.
- С влажни ръце оформете малки кюфтенца, които подредете в поднос и приберете в хладилник за поне един час.
- Загрейте олио в тиган с незалепващо покритие (сложих количество, което стигаше до 1/4 от височината на кюфтенцата).
- Слагайте кюфтенцата на порции и пържете до зачервяване. Обърнете и от другата страна.
Според книгата си подхождат със салата от моркови с кимион и кисело мляко.
Аз ги сервирах с чесново кисело мляко, подправено с джоджен.
Чудни са фалафелите Снежи, много интересна рецепта за разнообразяване на менюто.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Благодаря, Ели! Поздрави!
ИзтриванеТака обичам фалафели, Снежи, но никога не съм правила. Тиквичките само биха обогатили вкуса, сигурна съм. От къде това нахутено брашно?
ОтговорИзтриванеИ аз за първи път правя фалафели. Харесаха ми. Нахутеното брашно си купих от кварталния магазин - имат щанд за диабетици и там беше сложено.
Изтриване