четвъртък, 3 септември 2015 г.

Фалафели с тиквички



Тазгодишната богата реколта от тиквички ме мотивира да търся точката на насищане. Още не е достигната.
Това ново откритие се оказа доста вкусно и с интересен аромат. Определено ще се задържи в менюто ми.

Рецептата е от книгата на Силвена Роу "Ориент експрес", с малки промени в пропорциите.
С благодарности и към съседката по офис, която ми даде да разгледам и "открадна" някоя и друга рецепта от споменатата книга.

Продукти:
  • 1 голяма глава кромид лук
  • 220 мл прясно мляко
  • 100 г нахутено брашно
  • 12 с.л. нахут от консерва (отцеден)
  • 250 г тиквички
  • 2 ч.л. смлян кимион
  • смлян бахар, на върха на ножа 
  • 3 с.л. лимонов сок
  • 3 - 4 с.л. зехтин
  • 1/2 ч.л сол
Приготвяне:
  • Почистете и нарежете лука на ситно.
  • Тиквичката настържете на едро ренде. Посолете я съвсем леко и оставете да се отцежда.
  • Нахутът от консерва намачкайте с вилица или го пуснете за кратко в кухненски робот или блендер.
  • В тиган загрейте 2 с.л. зехтин и сложете лука, заедно с кимиона и бахара. Пържете 3 - 4 минути и отстранете от котлона.
  • В тенджерка сложете млякото, изчакайте да кипне и намалете мощността, така, че млякото едва да къкри.
  • Добавете 2 с.л. зехтин и изсипете нахутеното брашно. Бъркайте с дървена лопатка.
  • Дръжте на слаб котлон тази смес, като бъркате непрекъснато (в кръг) до сгъстяване и образуване на тестена топка (около 8 минути). (Ако котлонът е силен има опасност да загори и загорчи).
  • Отстранете тестото от котлона и добавете към него пържения лук с подправките.
  • Добавете раздробените зърна сварен нахут и лимоновия сок.
  • След това сложете и добре отцедената тиквичка (допълнително я изстискайте на ръка).
  • Разбъркайте хубаво сместа.
  • С влажни ръце оформете малки кюфтенца, които подредете в поднос и приберете в хладилник за поне един час.





  • Загрейте олио в тиган с незалепващо покритие (сложих количество, което стигаше до 1/4 от височината на кюфтенцата).
  • Слагайте кюфтенцата на порции и пържете до зачервяване. Обърнете и от другата страна.


Според книгата си подхождат със салата от моркови с кимион и кисело мляко.
Аз ги сервирах с чесново кисело мляко, подправено с джоджен.



4 коментара:

  1. Чудни са фалафелите Снежи, много интересна рецепта за разнообразяване на менюто.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Така обичам фалафели, Снежи, но никога не съм правила. Тиквичките само биха обогатили вкуса, сигурна съм. От къде това нахутено брашно?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз за първи път правя фалафели. Харесаха ми. Нахутеното брашно си купих от кварталния магазин - имат щанд за диабетици и там беше сложено.

      Изтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")