Продукти:
За тестото:
- 4 бр. круши
- 2 яйца
- 100 г захар
- 150 г брашно
- 100 мл прясно мляко
- 3 с.л. олио
- 1 ч.л. бакпулвер
- щипка сол
За заливката:
- 80 г масло
- 3 с.л. захар
- 1 яйце
За карамеления сос:
- 1/2 ч.ч. захар
- 25 г масло
- 1/4 ч.ч. течна сметана
Начин на приготвяне:
- Разбиваме яйцата и захарта до побеляване и сгъстяване.
- Добавяме брашното, заедно с бакпулвера и щипка сол. Разбъркваме.
- Добавяме прясно мляко и олиото.
- Разбъркваме до получаване на гладко кексово тесто.
- На дъното на форма за торта, с диаметър 24 - 25 см, слагаме пекарска хартия (или намазваме формата с разтопено масло и наръсваме с малко брашно).
- Изсипваме половината от кексовото тесто във формата.
- Крушите обелваме и почистваме от семките. Нарязваме ги на тънки резени.
- Разпределяме нарязаните круши върху тестото.
- Отгоре изливаме останалото кексово тесто.
- Печем сладкиша в предварително нагрята до 170-180 (С) градуса фурна, около 30-35 минути.
- Докато сладкишът е във фурната подготвяме заливката.
- На много слаб котлон разтопяваме маслото (не трябва да става горещо).
- Добавяме яйцето и захарта и разбиваме енергично, до получаване на рядък крем.
- Държим на котлона още минутка, две, като не спираме да разбиваме сместа. След това го махаме от котлона.
- Изваждаме сладкиша след определеното време (той все още не е напълно готов), надупчваме го с шиш и изливаме отгоре заливката.
- Връщаме сладкиша във фурната и печем още 20 минутки.
Уханието, което се носи, може да ви изкуши да посегнете към сладкиша веднага, но за пълно удоволствие ви съветвам да направите и карамеления сос.
- За целта карамелизирайте захарта до светъл карамел. Добавете маслото и разбъркайте. Налейте след това предварително затоплената сметана и бъркайте до разтварянето на захарта.
Сега вече може да отрежете парче, да сложите лъжица карамелен сос отгоре и да поднесете на любимия човек с едно "Mon amour"... Отговорът трябва да е нещо от сорта на Mon sheri ;)
Това последното не е към рецептата и ако има разминаване, моля обърнете внимание на допустимите изрази: "Ммм", "Много е добър", "Страхотен е", "Има ли още едно парченце"...
Да ви е сладко!
С благодарности към Ани (и нейният блог Вкуснотека)!
Браво Снежиии. Разкошни снимки на любимия ми сладкиш! Много ти благодаря за доверието!
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря за разкошната рецепта, Ани! Сърдечни поздрави!
ИзтриванеПравила съм подобен, но с ябълки. Страхотен вкус има, предполагам с круши е също толкова вкусен. Поздрави!
ОтговорИзтриванеСъщо се замислях дали и с ябълки да не го пробвам и ти благодаря за споделянето, Габи. Вече знам, че ще го пробвам :) Поздрави!
ИзтриванеКакво ти подминаване Снежи? Това е невероятно и адски вкусно сладкишче :) И аз го правих и то не веднъж ;) Много красиви есенни снимки!
ОтговорИзтриванеПоздрави мила!
И при мен, Дани, не мина само с веднъж :) Благодаря ти и хубав ден!
ИзтриванеСтрашно апетитен!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Миленче! Хубав ден!
ИзтриванеИ аз ще гледам да не го подмина :) Наистина снимките са много апетитни!
ОтговорИзтриванеПоздрав, Снежи!
Не, не го подминавай, Албенче. Поздрави!
ИзтриванеБожествен вкус предвещава!
ОтговорИзтриванеТака е, Веси :)
ИзтриванеНаистина е вълшебен този сладкиш, от личен опит потвърждавам. Затова и избрах с него да гостувам в "Меню" преди година. :) А твоят е страшно апетиен, Снежи! Да ви е сладко. :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Гери! Поздрави и хубав ден!
ИзтриванеМммммм.....
ОтговорИзтриване