четвъртък, 8 октомври 2015 г.

Френски сладкиш с круши и карамел


Ухае блажено и внася (по френски) нежно присъствие на масата. Много хубава рецепта, която видях и преписах от вкусния сайт Вкуснотека. Съветвам ви да не го подминавате.



Продукти:
За тестото:

  • 4 бр. круши
  • 2 яйца
  • 100 г захар
  • 150 г брашно
  • 100 мл прясно мляко
  • 3 с.л. олио
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • щипка сол


За заливката:

  • 80 г масло
  • 3 с.л. захар
  • 1 яйце

За карамеления сос:

  • 1/2 ч.ч. захар
  • 25 г масло
  • 1/4 ч.ч. течна сметана

Начин на приготвяне:

  • Разбиваме яйцата и захарта до побеляване и сгъстяване.
  • Добавяме брашното, заедно с бакпулвера и щипка сол. Разбъркваме.
  • Добавяме прясно мляко и олиото.



  • Разбъркваме до получаване на гладко кексово тесто.
  • На дъното на форма за торта, с диаметър 24 - 25 см, слагаме пекарска хартия (или намазваме формата с разтопено масло и наръсваме с малко брашно).
  • Изсипваме половината от кексовото тесто във формата.
  • Крушите обелваме и почистваме от семките. Нарязваме ги на тънки резени.
  • Разпределяме нарязаните круши върху тестото.




  • Отгоре изливаме останалото кексово тесто.
  • Печем сладкиша в предварително нагрята до 170-180 (С) градуса фурна, около 30-35 минути.

  • Докато сладкишът е във фурната подготвяме заливката.
  • На много слаб котлон разтопяваме маслото (не трябва да става горещо).
  • Добавяме яйцето и захарта и разбиваме енергично, до получаване на рядък крем.




  • Държим на котлона още минутка, две, като не спираме да разбиваме сместа. След това го махаме от котлона.
  • Изваждаме сладкиша след определеното време (той все още не е напълно готов), надупчваме го с шиш и изливаме отгоре заливката.





  • Връщаме сладкиша във фурната и печем още 20 минутки.


Уханието, което се носи, може да ви изкуши да посегнете към сладкиша веднага, но за пълно удоволствие ви съветвам да направите и  карамеления сос.

  • За целта карамелизирайте захарта до светъл карамел. Добавете маслото и разбъркайте. Налейте след това предварително затоплената сметана и бъркайте до разтварянето на захарта.



Сега вече може да отрежете парче, да сложите лъжица карамелен сос отгоре и да поднесете на любимия човек с едно "Mon amour"... Отговорът трябва да е нещо от сорта на Mon sheri ;)
Това последното не е към рецептата и ако има разминаване, моля обърнете внимание на допустимите изрази: "Ммм", "Много е добър", "Страхотен е", "Има ли още едно парченце"...



Да ви е сладко!

С благодарности към Ани (и нейният блог Вкуснотека)!

15 коментара:

  1. Браво Снежиии. Разкошни снимки на любимия ми сладкиш! Много ти благодаря за доверието!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за разкошната рецепта, Ани! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  2. Правила съм подобен, но с ябълки. Страхотен вкус има, предполагам с круши е също толкова вкусен. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Също се замислях дали и с ябълки да не го пробвам и ти благодаря за споделянето, Габи. Вече знам, че ще го пробвам :) Поздрави!

      Изтриване
  3. Какво ти подминаване Снежи? Това е невероятно и адски вкусно сладкишче :) И аз го правих и то не веднъж ;) Много красиви есенни снимки!
    Поздрави мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И при мен, Дани, не мина само с веднъж :) Благодаря ти и хубав ден!

      Изтриване
  4. И аз ще гледам да не го подмина :) Наистина снимките са много апетитни!
    Поздрав, Снежи!

    ОтговорИзтриване
  5. Божествен вкус предвещава!

    ОтговорИзтриване
  6. Наистина е вълшебен този сладкиш, от личен опит потвърждавам. Затова и избрах с него да гостувам в "Меню" преди година. :) А твоят е страшно апетиен, Снежи! Да ви е сладко. :)

    ОтговорИзтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")