Не пропускайте сезонът на ягодите и опитайте този сладкиш.
Трябва да се снабдите с тези продукти:
За основата:
- 1 и 1/2 ч.ч. брашно
- 125 г масло
- 3 бр. жълтъци
- 500 г ягоди
- 250 г маслени бисквити (едно време имаше само един вид с името "Рубин". Сега има много разновидности)
- 250 г пудра захар
- 3 бр. яйца
- 3 бр. белтъци
- 1 ванилия
Първо подгответе заливката:
Яйцата се разбиват до побеляване с половината от захарта и се добавя ванилията.
Бисквитите се натрошават и се добавят към яйчената смес.
Трите белтъка се разбиват на сняг с останалата захар и внимателно (с въртеливи движения на лъжица) се добавят към бисквитено-яйчената смес.
Приготвяне на основата: Брашното и маслото се омесват, докато не стане на трохи. Добавят се жълтъците и отново се омесва. Ако се наложи, се добавят 1-2 с.л. вода. Разточва се лист с дебелина приблизително 4-5 мм и диаметър 29-30см.. (Аз разточвам директно върху хартия за печене, на която предварително съм очертала кръг и върху тестото слагам кухненско прозрачно фолио - така не ми лепне по точилката. После заедно с хартията за печене премествам в тавичка (с височина минимум 5см ) и отстранявам прозрачното фолио). Оформя се не много висок борд
Блатът се пече на 180-200 С до леко порозовяване на краищата. Изважда се от фурната и отгоре се разпределят нарязаните на четвъртинки ягоди.
Заливката се разпределя върху ягодите и сладкишът се връща във фурната до готовност на заливката. Печенето продължава на горно и долно нагряване, но с повишено внимание и ако се наложи, се превключва само на горно.
Така апетитно го представяш, че да не казвам какво става! Наистина е "изкушение"!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, tillia. Отдай се на "изкушението" :)
ИзтриванеПрелестен е! Имам много ягоди, ще го направя! Поздрави!
ОтговорИзтриванеЗори, ще се радвам да го видя и при теб, особено като знам какви апетитни снимки предлагаш :) Поздрави!
Изтриване