неделя, 22 април 2012 г.

Торта Сладоледено парфе

Обичате ли вкуса на сладоледа?
Едва ли при такава гледка от прозореца


ще ви се прииска да включите сладолед в менюто си, но ако опитате тази рецепта ще разберете, че има сладолед и без усещане за "лед".

Продукти:


  •  "Да е лед, не е лед. Да е мед, не е мед. А е твърдо като лед и е сладко като мед." Що е то? 

1 л (450 г) готов сладолед по избор (аз ползвах ванилов с карамелен сироп)

  • 20 г желатин
  • 200 г заквасена сметана
  • 3 с.л. захар (или на вкус)
  • Готов кекс или руло



Начин на приготвяне:

Извадете сметаната и сладоледа от хладилника.
Разбийте сметаната със захарта (може и с вилица).
Накиснете желатина в 100 мл студена вода.
Изчакайте сладоледът да се разтопи (средата трябва да е цяла, но мека, а отстрани да е течна пяна).


Разбийте сладоледа с миксер (получава се хубав, наситен с мехурчета крем).


Добавете сметаната и продължавайте да разбивате. Тъй като сместа не трябва да е много студена, хубаво е да я оставите още малко на стайна температура. В противен случай, при добавянето на желатина, той ще се стегне веднага и има вероятност да стане на парцали. Само това е по-специфичното в тази рецепта.
Сложете желатина на водна баня да се разтопи и го добавете на тънка струйка към сладоледената смес (разбивайте с миксер).
Наредете на дъното и по стените на тортена форма (диаметър 23-24см) нарязан на тънки парчета кекс.

Отгоре изсипете сладоледената смес и приберете в хладилник (не в камерата).
Изчакайте до пълно желиране на сместа, след това внимателно обърнете върху поднос.
Нямах време да украся и да придам по-представителен вид на тортата, но вие може да използвате фантазията си и да не взимате пример от мен.

Ето още снимки:

И парче


Тук използвах рула за основа и борд


А това са бъдещи мини тортички

Ето ги и обърнати

Да ви е сладко като мед, но не твърдо като лед!


---------------------------------------------------------------- Нови снимки от 18.07.2012

С два вида сладолед, блат за основа, банани и сладко от вишни.



2 коментара:

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")