понеделник, 23 април 2012 г.

Торта Шоко-Чийз

Като любител на сладкиши от рода на чийз-кейковете, създадох тази рецепта съвсем спонтанно, благодарение на две неща:
1. Продуктите, които имах на разположение.
2. Опитът с други рецепти, които са ме впечатлили с едно или друго.

И така по точка 2 - имам една много любима рецепта, която е много популярна. Това е рецептата за торта Кодрит Кадир. За първи път видях и направих тази рецепта от сайта на Веселият готвач.
Та тази торта има изключително лесен и елементарен (от гледна точка на приготвяне) блат. Реших да се възползвам имено от него за направата на моята тест - торта (казвам "тест", защото крайния резултат още не беше ясно дали ще е достоен за запазване (и споделяне) на рецептата.
Пак от същия сайт съм пробвала Бяла кокосова торта,  при която кроасаните, в съчетание с блатовете придаваха един различен и много добър вкус. Така на наличните кроасани също им намерих приложение - ще изпълняват ролята на среден блат.
За крем исках нещо леко с вкус на сирене. Имах крема сирене, заквасена и течна сладкарска сметана. Сложих ги в купата на кухненския робот, добавих захар и завъртях (идеята беше да спестя време и да не разбивам всичко поотделно). Но сместа не стана достатъчно гъста, за да я ползвам за крем. Трябваше да измисля как да коригирам. Така е то с мързела - бързата работа срам за майстора и... отваряне на нова работа. Умувах върху сгъстяване с желатин и някакъв друг по-бърз метод. В този момент, в търсене на отговор из кухненските ми шкафове, видях инстантен крем на Д-р Йоткер. Изсипах съдържанието на пакетчето в купата на робота и пак завъртях. Супер - получи се перфектен крем! Поех по финалната отсечка - сглобяване и стигнах до същинския финал - дегустация. Какво да ви кажа - за мен вкусът беше перфектен: леко сиропирани какаови блатове, лек и много нежен крем с шоколадово-сиренен вкус (инстантният крем беше шоколадов), меки кроасани с техния специфичен вкус, обогатен от плънката, с която ги избрах (много любими са ми тези с пълнеж от череша и ванилия).
Ето и самата рецепта:

За шоколадовите блатове:
  • 1 брой яйце
  • 1 ч.ч. захар
  • 1 ч.ч. олио
  • 1 ч.ч. прясно мляко
  • 1 пълна с.л. какао
  • 10 г бакпулвер
  • щипка сол
  • 2 ч.ч. брашно
На чаената чаша, която ползвах, измерих вместимостта с помощта на вода. Пълна до самия ръб побира 220мл. Всички течности в рецептата бяха един пръст под ръба на чашата. Захарта и брашното бяха до горе.

За сиропиране на блатовете:
  • 1/2 ч.ч. захар
  • 1 ч.ч. вода
Допълнително:
  • 4 бр. кроасани (всеки по 80г) с пълнеж по избор (аз ползвах с пълнеж ванилия-череша)
За крема:
  • 250 г сирене крема
  • 250 г заквасена сметана
  • 200 мл течна сметана (животинска за предпочитане)
  • 10 с.л. захар (или на вкус)
  • 1 бр.(80г) инстантен крем "Оле" на Д-р Йоткер (ванилия или шоколад )


Приготвяне на блатовете:
Разбиваме яйцето със захарта, добавяме олиото, млякото (с разтворения в него бакпулвер), брашното, какаото, солта.
Получената смес разделяме на две и печем във форма с диаметър 25-26 см (препоръчвам ползването на хартия за печене).

Всички продукти за крема (без крем "Оле") се разбиват (аз слагам всичко в купата на кухненския робот, с приставка нож). Разбиваме до получаване на гладка смес (нужно е около 2 минути). Добавяме и прахообразния крем "Оле" и завъртаме наново до стягане на сместа.

Подреждане на тортата:
Използвах откопчаващ ринг за оформяне на тортата.
Слагаме един какаов блат. Сиропираме леко със захарен сироп. Намазваме тънък (но не прозрачен) слой крем. Върху крема подреждаме нарязани 2 бр. кроасани (дебелината на резените е около 15мм).

Отгоре намазваме кроасаните с крем (по-богато, за да може да влезе крем и между отделните парчета).

Отгоре следва втори ред кроасани - останалите 2 бр. и пак крем.

Слагаме втория какаов блат. И него сиропираме леко. Завършваме с крем.







Украсяваме (въпрос на вкус, фантазия, налични продукти и време). Може да се консумира веднага, но след престой е по-хубава.

На снимките по-долу използвах крем "Оле" с вкус ванилия.






И парченце
Споделен опит:
Ако ползвате миксер за разбиване на крема сложете първо заквасената сметана и захарта. Разбивайте до разтопяване на захарта. После добавете крема сиренето и пак разбийте до хомогенизиране. Накрая сипете течната сметана и постепено добавяйте инстантния крем.
При разбиване с миксер кремът ми стана много по-гъст, отколкото при разбиване с кухненския робот. Ако и при вас се получи така, доливайте на малки порции прясно мляко (или увеличете количеството на течната или заквасената сметана) до получаване на желаната гъстота.
Аз бих заложила на добавянето на заквасена сметана и последващо бъркане на ръка (до оправяне на консистенцията). Но това ще го споделя като изпитан опит при следващото приготвяне на тортата.
Надявам се рецептата да ви достави наслада, както стори това с нас.

За първи път споделих рецептата тук. Може да прочетете и коментарите на хора, които вече са я пробвали.

Юли 2015

Пастичка вместо торта
Торта Шоко - чийз със захарна декорация на тема Baby TV



Няма коментари:

Публикуване на коментар

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")